Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość corka_taty

PIEPRZONA SLUZBA ZDROWIA!!

Polecane posty

Ijeszcze jedno nie studiowałam medycyny,gdyż uważałam ,że to powołanie bardziej niż zawód....jak widać byłam w błędzie,gdyż niektórzy wybierają go by ciągnąć zyski........wyłącznie!

Gość valkiria2008
mi co miesiąc odciągają 485 zł na służbę zdrowia skurwysyny.....a jak idę do lekarza to za wszystko muszę płacić

Gość lekarze zamiast
leczyc wbijaja gwodzie do trumny

Jestem raczej optymistką, mało co mnie wnerwia, irytuje. Biorę życie takim, jakie jest. Niestety lekarze według mnie to najbardziej zepsuta, zmanierowana grupa zawodowa. Najbardziej płaczą, jacy to oni biedni i wogóle, niedocenieni, slabo opłacani. Oni jedni podnoszą mi ciśnienie w tym kraju. Przykład z poprzedniego tygodnia. Poszłam do rodzinnego po skierowanie na podstawowe badania krwi i moczu. Dodam, że nie choruję, nigdy jeszcze u niego nie byłam, a ostatnie tego typu badania robiłam 9 lat temu jak przyjmowałam się do pracy. On do mnie: po co pani te badania. Ja na to że ostatnio słabo się czuję, sporo schudłam i chcę zobaczyć czy wszystko ok. On że bedę musiała za to zapłacic. Ja na to, że z jakiej racji, czy skoro płacę składki to nie należą mi się raz na 10 lat kontrolne badania, on na to że nie. Zrobiłam taki dym, że hej i w ten sam dzień przeniosłam papiery do innego lekarza, a tamtemu wygarnęłam co o nim myślę. Wszystkie moje kontakty z lekarzami potwierdzają, że ......eh nie bedę sie denerwować. Nawet nie chce mi sie pisać co sie działo jak umierał w szpitalu mój wujek, moja babcia i bliskie mi osoby. Totalna paranoja. U mnie w mieście (niewielkie 40 tys.) największe domy i najlepsze samochody mają lekarze. Obracają taką forsą, że szkoda gadać. Jeden ginekolog ma 4 nowiutkie merce i 2 domy wypasione, żona nie pracuje to skąd ta forsa? Dodam że (niby) nie ma prywatnego gabinetu.

Gość sciema namaxa
krolowa--a nie zastanawialas sie dlaczego zbagatelizowali twoja chorobe skoro powinni ci pomoc???????

Gość idiotką to jest corka taty
a nie lekarze. USG jest szkodliwe? Od kiedy? Pryzjmij do wiadomości, że usg jest badaniem calkowicie nieszkodliwym, za to tomografia jamy brzusznej to dawka promieniowania rowna 700 ( siedemset!) zdjęć rentgenowskich. Widzisz rożnicę? Nie można kogoś narażac na takie badanie bez potrzeby. USG można powtarzać tak często, jak tylko jest potrzeba, bo to badanie clakowicie nieinwazyjne. To że jeden lekarz postawil jakąś tam diagnozę, nie znaczy że lekarze w szpitalu nie mogą zdiagnozować czegoś innego - mają o wiele więcej możliwości i czasu. Tak naprawdę to w ogóle nie wiem, o jakich ty kroplowkach i miesznaiu żółci z krwią piszesz, to raczej w glowie ci się pomieszalo. Kolejny idiotyzm to to, że takie objawy występują w ostrym zapaleniu pęcherzyka żólciowego - przyjmij do wiaodmości, że mnóstwo chorób daje podobne objawy, a te akurat z zapaleniem pęcherzyka niewiele mają wspólnego. Tak czy inaczej, zamiast szczekać na slużbę zdrowia, przysiadlabyś nad dobrą książka, bo poziom twojej wiedzy jest żenujący!

Gość sciema namaxa
dlaczego autorka topiku jest wyzywana od idiotek?? skoro sama jestes taka elokwentna to chyba powinnas wiedziec, ze to nieladnie wyzywac innych ludzi!

Gość sciema namaxa
aha, ja ostatnio (po odwiedzinach u kilku lekarzy) wychodze z zalozenia, ze jak sam sobie nie pomozesz to nikt ci nie pomoze ...dlatego studiuje ksiazki medyczne... mam nadzieje ze jeszcze trafie na dobrych lekarzy (nie tylko siebie mam na mysli, lecz znajomych i rodzine)

To nie jest tak, że ja bronię wszystkich lekarzy, bo osobiście wiem, że trafiają się potwory, dranie, chamy, ale nie wrzucam wszystkich do jednego wora i nie przekreślam każdej wizyty z góry, bo niby dlaczego? każdy człowiek jest inny, każdy lekarz jest inny.

Gość sciema namaxa
co ze studiowania??!! zaden lekarz nie powie mi tyle, ile soabie sama nie przeczytam i nie poszukam w innych zrodlach i dowiem o doswiadczeniach od innych....mnie to pomaga zwlaszcza kiedy lekarze mowia ze nic sie nie da zrobic, a jednak sie da.tylko trzeba min. zainteresowania i checi pomocy innym... to chyba dobrze ze wiesz o nowotworach wiecej niz niejeden lekarz. przynajmniej bedziesz wiedziala czy po wizycie lekarz cie zbywa czy naprawde chce ci pomoc. czy sciemnia, bo go nudzisz, czy raczej nie... Nie chodzi tez o to, bys leciala przy kazdym bolu glowy do lekarza :) raczej o to, zebys do nich nie latała...... Poza tym zauwaz, ze romawiamy tu o lekarzach ktorzy NIE DBAJA o pacjentow. a nie o tych, ktorzy sa do rany przyloz. Konowalow zawsze bede miec gleboko w 4 literach....

Życzmy sobie prywatyzacji służby zdrowia, likwidacji ZUSu i NFZ na rzecz prywatnych ubezp. :) bo zdrowia zawsze ktoś nie będzie mieć.

Gość wkurzona ona
daj ordynatorowi w łape i będzie tomografia i wszystko, pamiętaj tylko, żeby nie było za mało w kopercie, a tak na marginesie to z chęcią większość pielęgniarek kopnełabym w dupe, nieuki jedne!!!

Gość sciema namaxa
to jak wytlumaczysz lekarza, ktory mowi do ciezarnej kobiety, kiedy ta trafia na ginekologie z mocnym krawieniem: " co, jeszcze nie poronilas kobito??!! troche dlugo ci idzie." po czym za 3 dni wyznacza termin na usuniecie ciazy:O -- nie mozna wg ciebuie jmiec pretensji do lekarza w takim przypadku? uwazasz ze jest mily i troskliwy? i chce pomoc ?? sluzy wsparciem i uspokaja? Sa oczywiscie osoby, ktore zaniedbuja sie na wlasne zyczenie. Ale po to sa lekarze, by im powiedziec co jest dobre a co złe. Jesli pacjent tego nie przestrzega, to juz na wlasne zyczenie choruje.

Dołanczam się do tego kopniaka!!!!:)

do autorki - czegos nie rozumiem... zrozumialam ze masz pretensje min o to ze nie bylo kroplowki, a co mialaby ona niby zrobic??? bo krwi na pewno nie \"oczyszcza\"; jesli tato moze pic normalnie to jaka to roznica czy wode wlewa sie do zoladka czy do zyly? a zamiast sie pieklic to lepiej pojsc normalnie porozmawiac z lekarzem prowadzacym zeby sie czegos dowiedziec... bylas przez ten czas jak tato lezy chociaz raz? a na tomograf czasem trzeba poczekac kilka dni bo jest zwyczajnie kolejka badan, poza tym trzeba pacjenta przygotowac do badania poza tym nie ma fizycznie takiej mozliwosci zeby sie zolc dostawala do krwi, jezeli juz to bilirubina - stad zoltaczka twoj tato ma normalna diagnostyke zoltaczki, nie rozumiem o co sie zloscisz? o to ze nie mial kompletu badan i diagnozy w pierwszym dniu pobytu? przypuszczam ze mial pobrana krew na badania min. antygeny zoltaczki zakaznej i inne a nieraz zaleznie od laboratorium czeka sie na wynik kilka dni najpierw sie czegos dowiedz a potem wsciekaj...

Kochani!Dbajmy o zdrowie,studjujmy podręczniki medyczne,a te nieroby niech nadal biorą kasę za friko...........bo co może im zrobić zwykły pacjent?WDODATKU CHORY???????????????;(

Gość sciema namaxa
ok, rozumiem :) a juz najbardziej zirytowała mnie historia minimoni, (dział: ciaza, porod i macierzynstwo), ktora skonczyla sie tragicznie dla jej dziecka :( to byl dopiero mistrzowski popis "lekarzy" :O:O:O:O:O:O Mam nadzieje, ze sprawa trafi do sadu i mediow!! im wiecej slysze takich rzeczy, tym bardziej jestem najezona na nasza sluzbe zdrowia.....ktora robi z nami co chce :(

Gość sciema namaxa
poza tym, jak cos nas boli i dziemy do lekarza to czasem nawet nie wiemy o co zapytac, bo nie mamy wiedzy o naszej potencjalnej chorobie.... A NIEKTÓRZY lekarze swietnie to wykorzystuja i ida po linii najmniejszego oporu... Uwazam, ze jesli mam np. mogrene ---to od razu powinni zaczac badania od tomografii komp, ktora daje pelny obraz, a nie robia ją zazwyczaj na końcu, jak już nic innego nie pomaga i trzeba ją w końcu zrobić............:O:O Zajmuja sie czasem pacjentem, za przeproszeniem , od duuuupy strony!

Gość sciema namaxa
migrenę, miało być :) no dobra, już sie wyzaliłam:)

Gość tataratka
Uważam,że kandydaci na lekarzy powinni przejsc badania pod kątem predyspozycji do tego zawodu (stosunek do człowieka, chęć niesienia pomocy) .Poza tym trzeba by ich jakoś sprawdzić, czy lecą tylko na kasę , czy potrafią nieść pomoc bezinteresownie(powołanie) Nie ma nic gorszego niż lekarz patrzący obojętnie na ludzkie cierpienie.

sciema namaxa - rozczaruje cie: na wspanialym zachodzie tez nikt nie zleca od razu tomografii kazdej osobie ktora przychodzi z bolem glowy, za bardzo sie licza z kasa... poza tym nie wiem czy wiesz ale istnieje cos takiego jak wywiad i badanie neurologiczne, pierwsze i podstawowe i wbrew pozorom stanowi 90% rozpoznania...

Gość sciema namaxa
qurka--na wspanialym zachodzie tez nikt nie zleca od razu tomografii kazdej osobie ktora przychodzi z bolem glowy, za bardzo sie licza z kasa...:=====> no własnie, odpowiedz tu sama padła. Co to znaczy liczą się z kasą? przeciez za to płacimy sami !!! Poza ty wiem, ze istnieje wywiad i badanie neurol. ibyc moze tak jak piszesz stanowi 90 % rozpoznania...ALE CO Z TYMI 10 % ????????????? tak oczywiscie Najlepiej=====> "Nikt jednak nas nie uczy jak jemy zapobiedz naprawde i nie uuswiadamia nas jakie sa skutki uboczne, za ktore znowu przyjdzie nam zaplacic za pare lat." =====> no wlasnie, prztyklad"zwyklej" szczepionki, ale to chyba lekarza brocha by nas otm poinformowac (o skutkach ubocznych, zwlaszcza za szczepionkę za tyle kasy), jesli decydujemy sie na to szczepienie. DLACZEGO NAS NIE INFORMUJĄ LEKARZE?

tataratka - niestety nie ma mozliwosci sprawdzenia takich kandydatow z tej prostej przyczyny ze wiekszosc z nich zaczyna studia bo chca pomagac, bo medycyna ich interesuje itp. Po paru latach pracy i stresu przychodzi zmeczenie, zniechecenie, ludziowstret i frustracja beznadziejnym rytmem pracy i chamstwem ludzi... tak to niestety wyglada...

zaczynajac badanie od tomografii zaczyna sie wlasnie od dupy strony... tak jak domu nie buduje sie od dachu tylko od fundamentow... TK jest badaniem dosyc kosztownym, dostep do niego jest nadal w Posce ograniczony i co jest bardzo wazne jest to bardzo duza dawka promieniowania o czym ludzie czesto zapominaja, z tych to powodow wlasnie jest wykonywane w drugim rzedzie