Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze nie ale w krotce

NADCISNIENIE PRZED I W CIAZY !!!!!!!

Polecane posty

Mam pytanko do kobiet ktore zmagaja sie z nadcisnieniem a co za tym idzie biora leki na obnizenie cisnienia czesto gesto juz do konca zycia , jak to jest w ciazy ???? czy jest 100% pewnosc ze wystapi zatrucie ciazowe niz u dziewczyny bez nadcisnienia???okropnie mnie to przeraza :( boje sie zajsc w ciaze biore leki od 3 lat :( i to takie ktore nie wolno brac w ciazy :( czy w ciazy skaka cisnienie czesto ????? a co z porodem zawsze jest cc czy mozna rodzic sn????

Gość małpapiegowata
u mnie to było dziwnie bo przed ciążą mój stasndart był 190/100, w pierwszej ciąży lerkarz baerdzo się tego obawiał , a okazało siuę że całą ciążę miałam 120/80 i tak mi już zostało, w drugiej ciąż moje ciśnienie to jakieś 90/60 (średnio) a po ciąży wróciło do 120 taknże chyba nie ma reguły

Mialam nadcisnienie od ok.7mca ciazy.Bralam leki bylo wszystko ok.Nie zamartwiaj sie bo tym wlasnie szkodzisz malenstwu!:)

jeju dziewczyny dzieki za odpowiedz piegowata>>>> a od czego mialas takie duze cisnienie przed ciazą , bo u mnie to geny i nadwaga ale ja mam teraz na poziomie 120/75 a wieczorem to nawet 90/60 tylko biore jedna tabletke od 3 lat rano mantodea>>>> jakie leki podawali Ci w ciazy ???? nie szkodza maluszkowi ????

' jeszcze nie ale w krotce' z ciekawości zapytam, a jakie miałaś średnio przed tabletkami?

:) Jakies 3,4 lata temu zyłam sobie spokojnie zdrowa jak rydz :) nagle pewnej nocy obudzilam sie cała sie trzesąc mialam drgawki, krecilo mi sie w glowie, dusilam sie byla 3 w nocy pojechalismy na pogotowie i diagnozowali mnie przez pol roku okazalo sie ze to cisnienie wysokie wtedy na pogotowiu mialam 160/120 - dopoki nie mialam tableketek to skakalo mi nawet do 180/120 ale tylko raz w tygodniu tak to mialalm 120/75 dziwneee w koncu przepisali mi tabletki ktore same w sobie nie obnizaja cisnienia ale maja taki skladnik ktory hamuje nagly wzrost cisnienia bo to moze sie zle skonczyc ..... czasem omdlewam bo mam tak niskie 90/60 ale tabl biore bo boje sie skoku :(

Gość ppsuppssss
podnosze

W pierwszej ciąży ujawniło się u mnie wysokie ciśnienie. Poród był sn ale bardzo trudny, bo w jego trakcie ciśnienie miałam na poziomie 210/170 i stan przedrzucawkowy. bolesne zastrzyki z magnesium. Niestety nadciśnienie pozostało również i po ciąży. Leczyłam się 10 lat. Kiedy zaszłam w kolejną ciążę miałam potwornie niskie ciśnienie 80/40 częste omdlenia i bóle głowy. Musiałam odstawić wszystkie leki. Poród przebiegł prawidłowo bez żadnych skoków, a co ważniejsze do chwili obecnej nie mam problemu z ciśnieniem. Nawet lekarzom ciężko to wyjaśnić:) przed ciążą brałam inhibace i coś jeszcze ale nie pamiętam a na początku ciąży dopegyte który odstawiłam właściwie po tygodniu

Gość to ja tez sie dopisze a co
ja mam nadcisnienie wlasnie, mialam przed ciaza i w ciazy od poczatku bardzo wysokie, przed ciaza wlasciwie sie nie leczylam :/ ale w ciazy od poczatku biore leki- takie ktore mozna w ciazy brac, lekarz ci przepisze i jest ok, wazne jest zeby nie zaniedbac tego bo moga byc negatywne skutki, a jesli cicnienie nie wyreguluje sie tak jak u mnie, to cc planowane poniewaz grozi to odklejeniem sie lozyska podczas porodu sn i zagraza zyciu dziecka i matki. Znam przypadek kobiety ktora rodzila sn bo nie chcieli jej zrobic cc i niestety odkleilo sie lozysko i dziecko zmarlo :( ja udalo sie uratowac. Pogadaj z ginem bo to bardzo wazne zebys brala leki i takie ktore sa doswolone w ciazy, on ustali odpowiednia dawke- ja np mam maxymalna doszwolona i chociaz mam dosc wysokie cisnienie czuej sie spoko i i nie mialam cukrzycy. Ahha w poprze4dniej ciazy tez mialam nadcisnienie, ale troche pozniej bo gdzies od 7msc i tez mialam cc, ale cukrzycy nie mialam wiec glowa do gory :) i zdrowej dzidzi zycze :)