Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturenja 1898

technik rachunkowosci - prosze o rade

Polecane posty

Gość maturenja 1898
tak jak mówiłam, za daleko mam na studia!

Gość inninis
ale po co Ci to technikum, to już lepiej idz do pracy, takie technikum to strata czasu

Gość maturenja 1898
a gdzie mnie przyjmą? nie rozumiem jestem po LO

Gość inninis
na staż idz np. do biura rachunkowego, a na studia jak daleko masz? nie mozesz autobusem jezdzic? i jednoczesnie byc na stazu

Gość żeby miec samodzielne buiuro
rachunkowości to trzeba : Zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 2 w/w rozporządzenia certyfikat księgowy uprawniający do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych mogą uzyskać osoby, które spełniały co najmniej jeden z poniższych warunków: udokumentowały trzyletnią praktykę w księgowości oraz posiadają wykształcenie wyższe magisterskie uzyskane na jednym z kierunków ekonomicznych o specjalności rachunkowość lub innej, dla której plan studiów i program kształcenia odpowiadał wymogom określonym przez organy uczelni dla specjalności rachunkowość, w jednostkach organizacyjnych uprawnionych, zgodnie z odrębnymi przepisami, do nadawania stopnia naukowego doktora nauk ekonomicznych, udokumentowały trzyletnią praktykę w księgowości, posiadają wykształcenie wyższe magisterskie lub równorzędne na kierunku innym niż rachunkowość oraz ukończyły studia podyplomowe z zakresu rachunkowości w jednostkach organizacyjnych uprawnionych, zgodnie z odrębnymi przepisami, do nadawania stopnia naukowego doktora nauk ekonomicznych, udokumentowały dwuletnią praktykę w księgowości, posiadają wykształcenie co najmniej średnie oraz złożyły z wynikiem pozytywnym egzamin sprawdzający kwalifikacje osób ubiegających się o certyfikat księgowy.

Gość księgowa z doświadczeniem
dla mnie ten zawód nie jest nudny (teraz) , ale powiedzmy że "swoje" musiałam na początku znieść ... zaczynałam studia ( nie rachunkowość - tylko zarządzanie ) i poszłam do pierwszej pracy jako sekretarka , potem "awansowałam" na pomoc w dziale księgowości ( typowe podaj - przynieś - pozamiataj ) robiłam wtedy chyba najnudniejsze rzeczy na swiecie , potem to już poszło z górki - bo kiedyś główne księgowe to były babki przed emeryturą i powoli wykruszyła się " starsza część" działu księgowości - więc my młode miałyśmy pole do popisu . W miedzyczasie zmieniłam firmę, poszłam na studia magisterskie z dziedziny rachunkowości , szefowie docenili zapał i tak już zostało .

Gość anita.
i ja uważam, że powinnaś iść zrobić tego technika. ja również jestem po Liceum. profil - Zarządzanie Informacją. w tej chwili jestem na stażu w biurze. zapisałam się na studium 2-letnie na kierunek Technik Prac Biurowych i to z tego względu właśnie, że po Liceum nic nie mamy a wszędzie szukają kogoś kto specjalizował się w tym kierunku. poza tym u mnie na stażu już się wypytują czy wybieram się dalej do szkoły bo jeśli chcieliby mnie zostawić to jednym z warunków jest nauka o odpowiednim kierunku. pozdrawiam.

Gość emily_rose
Myślę, że jak na początek to technik rachunkowości wystarczy. Jak skończysz to pójdziesz na praktyki do jakiegoś biura rachunkowego, wdrożysz się. A później możesz robić dodatkowe kursy i szkolenia. Podobno można na tym nieźle zarobić. Ja niedługo zaczynam rachunkowość w Educatio. To nowa szkoła, postanowiłam, że spróbuję. W końcu to za darmo, więc czemu by nie spróbować.

Gość Relecka
ja również zaczynam nowy rok w Educatio. Najpierw robię liceum a potem pójdę właśnie na technika rachunkowości. bardzo chciałsabym pracować w kadrach, przy cyferkach i finansach. dlatego wiem ze ten kierunek jest właśnie dla mnie. jeśli czujesz się w liczbach dobrze to nie powinno się zastanawiać tylko iść póki są chęci.

Gość gość
Nie znam tej szkoły. Wogóle o niej nie słyszałam ;/ jakaś nowa ? gdzie ma swoje punkty / sekretariaty ? Zastanawiam się nad wyborem szkoły z kierunkiem technik archiwista. Jaką polecacie ? Słyszałam o wielu, ale po opiniach najbardziej podoba mi się Cosinus i Delta Edukacja ;) Co jest lepsze ?

Gość gość
Zdecydowanie polecam Delta Edukacja, duży wybór kierunków i kursów w tym kierunki bezpłatne. Zajęcia ciekawie prowadzone, odbywają się co dwa tygodnie weekendy.

Gość bacha1962
Witaj a ja właśnie skończyłam kurs z kwalifikacji zawodowych Wynagrodzenia i daniny publiczne A.65 a kwalifikacje A.36 zdałam w zeszłym roku .teraz przygotowuje się do egzaminu zawodowego .Główna księgowa w mojej firmie powiedziała mi niedawno ,że jak pani zda ten egzamin to wszędzie może pani dostać pracę ,bo teraz kadry i księgowość jest razem nie tak jak kilka lat temu i nikogo nie słuchaj idź tam gdzie c***asuje a miedzy czasie znajdziesz pracę tylko myśl pozytywnie .

Gość gość
Ja też bardzo polecam technika rachunkowości. 2 lata: księgowość (poziom mniej więcej samodzielny księgowy)+ wynagrodzenia (poziom specjalista ds. kadr i płac. trzeba tylko dobrze wybrać szkołę, żeby nie zmarnować czasu. W warszawie polecam Centrum Kształcenia Zacisze. Po pół roku nauki dostałam pracę w księgowości. A koleżanki w pracy po studiach nie miały nawet połowy tego co ja.

Gość gość
NOVA Centrum Edukacyjne ma bogatą ofertę edukacyjną! Podczas gdy inne szkoły skończyły nabór, my prowadzimy go dalej! Posiadamy w ofercie blisko 100 kierunków kształcenia w szkołach policealnych, liceach ogólnokształcących, liceach eksternistycznych, kursach maturalnych, kursach zawodowych i językowych. Nasze atuty to: - NOWOCZESNOŚĆ - szkoły w centrum miasta i pracownie wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt! - RZETELNA WIEDZA - najlepsi wykładowcy! - INDYWIDUALNE PODEJŚCIE - ceny na każdą kieszeń! Wydajemy też legitymacje i zaświadczenia do ZUS! Zapraszamy do naszego Sekretariatu w centrum miasta: Zielona Góra, ul. Dworcowa 39/1 tel: 883070678, 683070678 Można zapisać się również za pośrednictwem naszej strony internetowej - www.nova.edu.pl

Gość Weronika

Jestem technikiem rachunkowości, a skończyłam szkołę ŻAK. Co prawda było to dwa lata temu, ale miło wspominam ten czas. Generalnie jeśli chodzi o program nauczania, to był dobrze przygotowany i sporo wyniosłam z zajęć.

Gość Małgosia

Ale tutaj są pesymiści... zawód księgowej to bardzo dobrze płatny zawód i poszukiwany ZAWSZE i to nie prawda, że przyjmują tylko z doświadczeniem. Jeżeli naprawdę lubisz księgowość to idź w tym kierunku. Miej jednak na uwadze, że to bardzo odpowiedzialny zawód. Na początku na pewno nie będzie wielkich pieniędzy ale zawsze zaczyna się od mniejszych aby z czasem z przypływem doświadczenia zarabiać coraz więcej. Z czasem możesz być główną księgową lub mieć swoje własne biuro 🙂 pytanie tylko czy lubisz taką pracę gdzie siedzisz po 8 godzin w papierach i masz stały kontakt z upierdliwymi instytucjami typu Urząd Skarbowy 🙂 Dzisiaj studia to często strata pieniędzy i czasu, lepiej zdobyć zawód i pracować 🙂 Zarobki księgowej w biurze są bardzo różne w zależności od miasta. Dla przykładu: moja koleżanka, która zaczęła pracę w biurze BEZ DOŚWIADCZENIA jedynie po praktyce w szkole na początku zarabiała minimalne a po roku ok 3 tyś brutto. W Warszawie księgowa ze znajomością języka zarabia 5 - 8 tyś brutto.  

Studia możesz zrobić zawsze. Jeżeli teraz masz ograniczone możliwości to idź na technika. Nawet jeżeli zaczniesz od pracy za 2 tysiące w biurze rachunkowym to  z biegiem czasu i doświadczeniem będziesz zarabiać więcej. Odłożysz sobie powoli na samochód, może pójdziesz na studia: finanse i rachunkowość 🙂

Słuchaj się siebie a nie innych ludzi. Jeżeli chcesz iść na księgowość to idź 🙂 przynajmniej nie będziesz kiedyś pluć sobie w brodę że nie spróbowałaś. 

Gość gość

Warto, ja otwieram swoja działalność, dlatego mi ten kierunek dużo daje, dowiaduję się rożnych ciekawych kruczków ;) Uczę się w Plus Edukacji naprawdę fajni i kompetentni wykładowcy.

Gość Emilia T

Ja chodzę we Wrocławiu do Cosinusa na rachunkowość polecam super kadra. Nauka na programach firmy Insert. Wcześniej w tej szkole robiłam florystykę.