Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość li90

Chemia - Węglowodory. Pomocy?? D

Polecane posty

Gość li90

Jutro piszę poprawe sprawdzianu. Od niego zależy czy da mi ocene dopuszczającą. Czemu tylko tą? Jestem tępa z chemii ;P Podkreślam, że : NIE JESTEM LENIWA! Bo staram sie rozwiązywać zadania, ale nic wychodzi dobrze... Może ktoś jest tu jakimś inteligentem z tej właśnie dziedziny?? ;] Pytania moje do Was są takie: 1) Jaki związek powstanie w wyniku addycji 1 mola bromowodoru do 1 mola propynu? 2)Jaki związek powstanie w wyniku addycji 2 moli bromowodoru do 1 mola propynu? 3)Jaki związek powstanie w wyniku addycji 2 moli chlorowodoru do 1 mola 1-butynu? 4)Dokończ reakcję i napisz do jakiego typu je zaliczysz? C2H6 + CL2 ----> (nad strzałką "światło") C2H4 + CL2 ----> C3H8 + CL2 ----> (nad strzałką "światło") 5) 1 mol pewnego węglowodoru poddano reakcji całkowitego spalania, w wyniku, której otrzymano 5 moli CO2 i 6 moli H2O. Jaki jest wzór węglowodoru? 6) Napisz reakcję całkowitego spalania alkanu zawierającego 5 atomów węgla. Przepraszam za kłopot. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże... :( Już nie wiem co robić...

1 2-bromopropyn 2 2,2 dwubromopropane(dibromopropan) 3 2,2 dwuchloropropan(dichloropropan) 4 1 wychodzi C2H5Cl+HCl 2 wychodzi 1,2 dwuchloroetanoetan(dichloroetan) C2H4Cl2 w skrócie. 3 C3H7Cl(2 rodzaje mogą być) +HCl 5 C5H12 pentan ale to jest sumaryczny-może być ich kilka co mają tyle atomów:P. 6 C5H12 + *O2 5 CO2 + 6 H2O

Gość li90
A w tym : 1) 2-bromopropyn 2) 2,2 dwubromopropane(dibromopropan) 3) 2,2 dwuchloropropan(dichloropropan) to jakie mają być wzory, bo potem pisałaś i myśle, że są one dobre. Wcześniej sama próbowałam zrobić i wyszło podobnie ;] Dziękuję za pomoc!! :*

Gość jarzebina na zakrecie.
a w 3) to nie będzie 2,2-dichloroBUTAN?

Gość wpisze sie ktos jeszcze
?

Gość ja mogę
:D