Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Antoinette

Jaka książka dla 13-letniej dziewczynki?

Polecane posty

Gość dla 13latki
z luzniejszych rzeczy - "tam gdzie spadają anioły" terakowskiej, bardzo ciepła książka, ale bez irytującej dydaktyki Albo sagę wiedźmina, wciągnie się jak nic Niektóre książki Neila Gaimana się nadadzą, takie urocze fantasy, nie koniecznie dla malych dzieci, ale tez nie dla dorosłych Odyseja Kosmiczna 2001 Arthura Clarke'a jest genialną książką, jeśli gdzies jeszcze ja dostaniesz ogolnie to jest już wiek, w ktorym powinna dostac ksiazki, ktore z zaciekawieniem mogłaby przeczytać i dorosła osoba - a przy tym nie śmiertelni poważne, ale też nie głupie czytadła - Ursulę Le Guin polecam jeszcze

"Hobbit" to swietny pomysl! :) ta ksiazka nie jest wcale taka trudna, co innego trylogia "Wladca pierscieni", to juz mogloby byc zbyt ciezkie w tym wieku, ale "Hobbit, czyli tam i z powrotem" to lekka ksiazka, dobry wstep do Tolkiena :)

"Nie dla mamy, nie dla taty, lecz dla każdej małolaty" - raz siegnelam po ksiazke z tej serii, pozyczylam w bibliotece, mialam wtedy tez cos ok. 13 lat. szczerze odradzam, jak dla mnie juz wtedy bylo to glupie czytalo-romansidlo niskich lotow, jesli siostra duzo czyta i ma jakis wyrobiony gust czytelniczy, to szkoda czasu na takie gniotki.

W wieku 13 lat czytałam każdą książkę jaka mi w ręce wpadła :). Głównie A.C.Doyle'a , A. Christie,Tolkiena , Kinga... Nie wiem czemu podajecie głównie książki bardzo proste, według mnie lepiej zastanowić się nad tym co się czyta...to dużo daje człowiekowi.

Gość kingula1125
Może Książkę np zmierzch albo nieweim co ale raczej kup jej cos innego bo ja obchodze właśnie dzisiaj urodziny i dostałam 18 książek i to wcale nie jest fajne każdy myśli ze książki są najlepsze ale to nieprawda może zorganizujcie jakąś impreze niespodzianke a nie książki albo weź cie ją np do wesołego miasteczka w chorzowie cos lepszego a nie książki może bluzkę taką lepszą zeby jej ktoś tej bluzki pozazdrościł

Jeśli lubi fantastykę coś a'la Harry Potter, to kup jej trylogię "Gildia Magów". Jeśli coś luźniejszego, to polecam "Klasę Pani Czajki", "Magiczne drzewo" albo coś Krystyny Śmigielskiej "Węszący renifer, czyli tydzień z ciocią Julią" lub "Skarb z leśnego grobowca". Jestem na czasie, dzięki zaczytanej chrzesniaczce. Jak chcesz to mogę jeszcze jakiś pomysł podrzucić. :)

Gość ja rownież polecam
"tam gdzie spadają anioły" terakowskie albo "zapałka na zakręcie" nie pamiętam kogo. A "Mikołajek" nie jest dziecinny. Sama mam 16lat i u mnie wszystkie dziewczyny w klasie go uwielbiają :D to ksiązka dla każdego bez względu na wiek :D. Lub możesz jest zakupic pierwszy tom "Stowarzyszenia wędrujących dżinsów". Ja osobiście wolę fantasy więc nie wiem co jeszcze mogę polecic :D

Gość ja rownież polecam
"tam gdzie spadają anioły" terakowskie albo "zapałka na zakręcie" nie pamiętam kogo. A "Mikołajek" nie jest dziecinny. Sama mam 16lat i u mnie wszystkie dziewczyny w klasie go uwielbiają :D to ksiązka dla każdego bez względu na wiek :D. Lub możesz jest zakupic pierwszy tom "Stowarzyszenia wędrujących dżinsów". Ja osobiście wolę fantasy więc nie wiem co jeszcze mogę polecic :D

Gość sara15569
coś z "Jeżycjady" M. Musierowicz, albo Ewy Nowak :)

Gość sara15569
"Tam gdzie spadają anioły" też polecam

oczywiście Jeżycjada, Godzina pąsowej róży chociaż moja córa właśnie łyka Powroty do domu, na wakacje chciała przemycić Daniel Steel :O ale no :P rośnie

Gość LaChatNoir
Ja w tym wieku czytalam Montgomery serie o Emilce ze Srebrnego Nowiu(jest ciekawsza niz Ania z Zielonego), poza tym Musierowicz, Zapalka na Zakrecie(bardzo mi sie podobalo), Opoiwesci detektywistyczne typu Sherlock Holmes i Agata Christie( bardziej ambitne i bez wielkiej przemocy i scen milosnych-trudno dzisiaj znalezc takie ksiazki), Harry Potter(ale to juz na pewno wszyscy czytali). Jak podrosnie, tak 2 lata to Sapkowski- moim zdaniem lepszy od tolkiena:) Kiedys mialam ksiazke z tej serii 'Nie dla mamy nie dla taty..." i jak dla mnie to jakies glupie romansidla sa, wogole strata czasu...

Gość ola 998
"Szeptem" sama mam 13 lat i uwarzam że ta książka jest odjazdowa!!!

Gość McJudo
Hmpf... Polecam Felix, Net i Nika, Eragona , serię Cherub, Percy'ego Jacksona, Wybrańców ... Sama mam 13 lat i jakoś nie bardzo podoba mi się Ania z zielonego wzgórza, a z Jeżycjady najbardziej podobała mi się ostatnia część McDusia. Czytałam ją jako pierwszą i to ona skłoniła mnie do przeczytania reszty serii.

Gość gość
"Kroniki Archeo" jest 8 części

Gość gość
Moje dzieciaki ostatnio czytały Jaśki, Przygody Mikołajka i Inna. Prosiły o Harrego Pottera ale jakoś nie jestem przekonana do tej książki i koleżanka poleciła mi coś podobnego i stwierdziłam, że się skusze - kupiłam Matta Hidalfa, mimo, że podobny do pottera to wydaje mi się bardziej wartościowy, a dzieciakom się spodobał więc wszyscy są zadowoleni :)

Gość ŚWIAT TO GÓRY NOGAMI
!! ŚWIAT TO GÓRY NOGAMI !!

Gość gość
Z takich znanych polecam Hobbita, Opowieści z Narnii i Jeźdźcy smoków. A z takich troszkę nowszych i mniej znanych to Dom tajemnic (genialna jest druga część!) i Matt Hidalf (własnie czytam i jest rewelacyjny)

Gość ta co ma 13 lat
Tak, wiem, że już wątek powstał dawno ale postanowiłam się wypowiedzieć, by niektórym mamusią rozjaśnić w głowie. Więc tak, mam 13 lat i w brew temu co większość osób myśli nie jestem już małym dzieckiem. Ania z zielonego wzgórza, malowany ptak? Powagi. Osobiście uwielbiam książki Ricka Riordama. I nie, nie jestem chłopczycą. Polecam igrzyska śmierci, krąg (dla osób o mocnej psychice) czy choćby nawet taki pamiętnik nastolatki. Osobiście nie lubię hobbita, ale to tylko moje zdanie. Jeśli koniecznie chcecie kupić 13 letniej dziewczynie książkę, to polecam zamiast niej kupon do księgarni. Napewno bardziej ucieszy.

Kupiłam niedawno w matrasie swojej siostrzenicy książkę "Król". Opowiada o chłopcu z bogatego domu, który jest wychowany w luksusie, a potem traci wszystko i musi żyć jak normalne "szare" dziecko. Książka pokazuje co w życiu jest naprawdę ważne. Myślę, że to odpowiednia literatura dla tak młodego pokolenia, które nie zawsze ma wykreowane przez rodziców wartości... Sama ją przeczytałam jednym tchem i myślę, że mój syn też ją dostanie do przeczytania :)

Gość Kosmooosik
zdecydowanie pamiętnik księżniczki, ewentualnie możesz wejść na stronę http://ksiegarnia-internetowa.pl/ i popatrzeć na dział dla młodzieży, może coś tam znajdziesz

Gość Alutka2004
Witam! :) Sądzę że najlepiej doradze, ponieważ mam 12 lat i kocham czytam. Na początek 4 ulubione serie, książki : 1. "Girl Online " Zoe Sugg 2. "Dziennkik cwaniaczka " Jeff Kinney 3."Ja,Suzy P." Karen Saunders 4. "7 dni" Eve Ainsworth Teraz pora na kilka innych książek, które mam w domu: -"W pustyni i w puszczy " (super lektura szkolna) - "Moja najlepsza przyjaciółka i inni wrogowie " Cathrine Wilkins (kolejne części mają inne tytuły ) - "Pamiętnik nastolatki " (czytalam 2,3 i 6 cześć) Czytalam dużoooooo więcej, ale często odwiedzam bibliotekę i dla tego nie pamiętam tytułów. ;) Nie polecam "Dzieci z Bulerbyn". Jak dla mnie najgorsza książka ever. Mam nadzieje ze pomogłam. :) ;):P

Gość dobraksiążka
Według mnie odpowiednią książką będzie ORO. Nie jest to typowo młodzieżowe i ma jakiś głębszy przekaz, ale powinna dać radę.

Gość gość
Dotyk Julii, Sekret Juli, Dar Julii !!!!!!! Szeptem, Crescendo, Cisza, Finale Niebezpieczne kłamstwa Panika Akademia wampirów, W szponach mrozu, Pocałunek cienia Upadli, udręka, namiętność, Wyśnione miejsca Czerwona królowa, szklany miecz!!!!!!!

Gość Aldddonan212
Myślę, że Kroniki Saltamontes Moniki Marin powinny się spodobać. U mnie córa ma 12 lat i pochłonęła oba tomy w tydzień ;) Sama też zabrałam się za pierwszy tom i naprawdę wciąga. Ksiażka opowiada o przygodach dwoch sierot, realia powojenne, wiec czesto obrazy sa dosć brutalne, ale nie brak tez przygod, marzeń, przyjaźni - wszystkiego po trochu. Jezyk prosty, szybko sie czyta :)