Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Venus00

WEGETARIANIE I WEGANIE - Łączmy się

Polecane posty

Gość popieram z calych sil
sa regilie, w ktorych zwierzeta stawiane sa wyzej np buddyzm ;) Nie, mysle, ze "najglebsze" jest niejedzenie miesa wlasnie w powodu swiadomosci, ze zwierzeta na tym cierpia. Wszystko inne moze minac (moda, przekonania religijne) ale nie ta swiadomosc :(

nie, no oczywiscie zmuszac to nie ma co ;) Ja do jezdenia miesa samego w sobie zreszta nic nie mam. Juz ten swiat jest tak skonstuowany, ze zwierzeta nawzajem tez sie zabijaja, zeby zaspokoic glod. Ale... nie cierpia tak strasznie przed smiercia jak teraz, nie sa trzymane w takich tragicznych warunkach i trajktowane tylko i wylacznie jak towar nic nie czujacy, ktory tylko ze wzgledow technicznych wypada zabic zanim sie nie wrzuci do gara :(

Gość nina blue
tak ale wlasnie ta swiadomosc ze zwierzeta cierpia wiaze sie wlasnie z tym ze czlowiek zdaje sobie sobie sprawe ze zwierze posiada DUSZE swiadomosc czy pragnienie istnienia - zycia jest to juz aspekt religijny i wlasnie o ten rodzaj ,,glebszego ,, odczuwania cierpienia zwierzat mi chodzi

Aaa, to zwracam honor... Myslalam, ze cos w rodzaju adwentu katolickiego, czy postnych pioatkow itp... A taka ideologia to oczywiscie jak najbardziej, o tym wlasnie mowie :) To nie mija...

Gość nina blue
tak zwierzeta zabijaja sie nawzajem jednak jest to inny rodzaj zabijania zwierze posiada instynkty zwierze chce jesc spac bronic sie swiadomosc zwierzat nie jest doskonala czlowiek w odroznieniu od zwierzat posuada swiadomosc o wiele bardziej rozwinieta a zabijanie zwierzat nie jest konieczne do jego przetrwania nie umrze bez tego z glodu rownie dorze moze zjesc warzywko czy owac

Gość nina blue
katolicy uwazaja ze zwierze nie posiada duszy hihihi troche zabawna teoria po dokladniejszym przeanalizowaniu ale to juz chyba na inny temat ;-)

Gość nina blue
;-)

Gość ja tez wygladam podobnie
A ja zamierzam zostac weganką i to przede wszystkim ze wzgledow zdrowotnych. Zainteresowalam sie glownie tym z powodow zdrowotnych. Poniewaz mam jakies rozne mniej lub bardziej dotkliwe problemy ze zdrowiem, i sadze, ze wiele jest spowodowane zlym sposobem odzywiania.

Gość jesli z powodow zdrowotnych
to nie mow od razu o weganizmie... Najpierw znajdz zrodlo swoich problemow, a potem dalsze kroki dopiero ;)

Weganem czy wegetarianinem zostaje sie z roznych powodów. Nie tylko ideologicznych. I chodzi mi o moje zdrowie. Ale o jakość miesa, mleka, nabialu. To jest szkodliwe i niezdrowe i nie mam ochoty tego jesc. Zawsze to coś chyba. :) A zeby juz sie posunąć dalej, tzn odnosnie butów, kosmetyków to narazie to jest dla mnie nierealne do wprowadzenia.

ja wiem, ze z roznych powodow ;) Nie krytykuje w zadnym razie decyzji... Poza tym z jakich by to pobudek nie bylo - przysluzy sie zwierzetom przy okazji ;) Myslisz, ze owoce i warzywa sa teraz takie super zdrowe? Niestety... chemia wszedzie jest :(

No ja wiem, w sumie warzywa i owoce tez chemia, ale zawsze to i tak zdrowsze niz mieso i te inne odpady. Ja naprawde dosc duzo o tym poczytalam to sie brzydze po prostu miesem. Ale naprawde, jakby tak poczytac sklady na tych wszystkich produktach to wszedzie cos dowalone od zwierzat, nawet do tak oczywistego niby roslinnego wina. :O A na kupowanie w sklepach z ekologiczna zywnoscia to mnie raczej nie stac. :(

Mnie tez niestety :( Z dwojga zlego to faktycznie mieso jest teraz najbardziej smieciowe...

A czytalaś kiedys sklad pasztetu? :O

Moja „przygoda” z wegetarianizmem zaczelam się jakieś 2 lata temu, chciałam schudnąć z tego, co pamiętam;) niejadlam mięsa rok, byłam zadowolona, miałam mase energii. Mój organizm ciągle chciał poznawać nowe smaki, warzywa owoce, kasze, ryz,soje mmm Potem z wielu powodów zaczęłam znowu jeść mięso, teraz od pól roku niejem i nie wrócę do mięsa to wiem na pewno;) Wegetarianizm to inne podejście do życia, diety i wszystkich mieszkańców ziemi^^

pasztet to akurat tez "mieso" ;)

W sumie ludzie jedzący mieso niewiedza co tak naprawde jedza bo jakim cudem z kg szynki gospodarze nagle robia 2 kg?;>

Venus---> masz chyba grupe krwii, ktorej mieso nie jest potrzebne ;)

aha... wedlin to akurat nie lubie, nie jadam... Mieso - mam na mysli - sztuki miesa. Chociaz dla zwierzat to wszystko jedno :O

Taa pasztaet to mieso :D To jakies odpady pomielone, ktore nawet z miesem nie maja nic wspolnego :D grupa krwi ma chyba jakies znaczenie, podobno dla grupy A zwlaszcza jest zalecany wegetarianizm (ja mam taką)

to z grupami krwii to nie ja wymyslilam :) Dlaczego jedni moga sie obyc bez miesa i sie swietnie czuja, a inni nie daja rady zyc jak od czasu do czasu nie zjedza? Chyba cos w tym musi byc ;) Zreszta to nie tylko o mieso chodzi ;) A co do pasztetu... To tyle samo miesa w nim co i w zwyczajnej :P Dlatego wzielam w cudzyslowie ;)

Ja tez mam A co nie znaczy ze jesli ktos ma B lub 0 nie moze byc wegetarianinem :) moj tata ma A a bez miesa by umarł, przynajmniej tak sądzi.

Jak juz sie tak o ten pasztet klucicie co tam jest to popatrzcie na parowki ;] pyyycha co, zmielona skor, flaki i papier toaletowy PALCE LIZAC!!

no bo dochodza inne czynniki. Wiekszosc mezczyzn jednak jest zatwardzialymi miesozercami ;) Ja nie wiem jaka mam grupe, wiec nie chce adnych wnioskow wysnuwac ;) Moge miec albo 0 albo B ;) Chyba, ze jestem adoptowana :D

pasztet tym sie rozni od parowek - ze parowek bym nawet psom nie dala :D

ja nie jestem wegetarianka ani weganka, ale czasami robi jedzenie weganskie dla duzej ilosci osob i pomysly mi sie skonczyly, bo tylko ta soja i soja.. Co innego mozna zrobic dla duzej ilosci osob ale bez soi no i tak zeby Ci miesozerni tez sie najedli :P

Gość czyżby...
ja tez wygladam podobnie Taa pasztaet to mieso To jakies odpady pomielone, ktore nawet z miesem nie maja nic wspolnego grupa krwi ma chyba jakies znaczenie, podobno dla grupy A zwlaszcza jest zalecany wegetarianizm (ja mam taką) Dla grupy A w diecie konieczna jest watrąba. Ta grupa ma pecha - większe skłonności do chorób niz przedstawiciele innych grup.

Gość czyżby...
wątroba*

A ja nie jestem wegetarianka, a dania bezmiesne jem najczesciej wlasnie :D Spagetti z sosem pieczarkowym, golabki z grzybami, krokiety z kapusta, pierogi ruskie, z kapusta, z owocami, leniwe, kopytka, kluski slaskie, kluski z serem, ryz z owocami, zapiekanki, pizza itp ;]