Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Venus00

WEGETARIANIE I WEGANIE - Łączmy się

Polecane posty

Gość nina blue
he u mnie dzis bedzie tradycyjny obiad polski - ziemniaczki surowka i schabowy - sojowy hehe

Dzisiaj robię pierogi z soczewicą, polane zrumienioną cebulką podane z surówką: marchewka z jabłkiem i chrzanem.

a ja jak jeszcze bylam wegetarianka to czesto lasagne robilam z roznym farszem,wszystko zalezy od tego ile ktos ma inwencju tworczej.jak nie mogalm jesc cebuli i pieczarek,bo maly mial kolki(co jak wiemy wszystkoi dostaje sie do pokarmu),wymyslilam sobie farsz szpinakowo-pomidorowy.uchm,na sama mysl o tym slina mi cieknie..ale teraz juz sera nie jem od roku wiec o lasagne musialam zapomniec.ser sojowy to juz nie to samo.a jak wiadomo cel uswieca srodki.teraz ostatnio robilam spaghetti z sojowym granuletem..pycha.dzis np.podsmazylam tofu osobno z sosem sojowym a na woku podsmazylam na oliwie cukinie,cebule,papryke,natke kolendry,pieczarki,wszystko na sosie sojowym plus kolendra i pieprz ziolowy,na koncu pomidory z bazylia i usmazone tofu.jeszcze potem makaron bezjajeczny i wszystko wymieszalam.super. pozdraviam :)

wlasciwie ja mam tyle pomyslow,ze moglabym miec wlasna wege- restauracje🌻

Gość nina blue
mi jakos tez pomyslow nie brakuje dzis kotleciki z kalafiora pyyycha !!!!

Gość nina blue
poganka- jak robilas ten farsz szpinakowo- pomidorowy chodzi mi o toczy pomidorki byly pokrojone czy ,, rozdziabdziane,, heheh

Gość nina blue
;-)

Moje hity to: - kotlety ze szpinaku, cebuli, serka homogenizowanego, otrębów pszennych i owsianych, jajka, - podpieczony ser camembert z pieczarkami, rukolą i suszonymi pomidorami, - sałatka: gotowane brokuły, ser feta, prażone migdały, słonecznik, pestki dyni, czosnek i śliwki lub rodzynki, - szpinak lub rukola z migdałami, orzechami, słonecznikiem, śliwkami, czosnkiem, skropione oliwą, octem i sherry, - brokuły faszerowane fetą, oliwkami, pomidorami, cukinią, itp., - pieczone plastry brokułów z cebulą, serem pleśniowym i żółtym, - tofu namoczone w sosie sojowym w panierce z sezamu, płatków migdałowych i zmiażdżonych orzechów, - mozarella z pomidorami i bazylią, więcej grzechów nie pamiętam, bez mięsa mogłabym żyć ale bez sera sobie nie wyobrażam...

Gość nina blue
he no bez sera tez jak narazie bylo by mi ciezko ale to raczej stopniowo przychodzi tak mysle padliny nie tykam heheheheh i dobrze mi z tym !!!!!

Gość cbadef
ostatnio robiłam i jest bardzo dobry - pasztet z cukini i żółtego sera.

fajnie ze znalazlam ten topik :) dzieki za przepisy ja gotuje glownie makaron z sosem pomidorowym i warzywami

Gość cbadef
Mam elektroniczną wersję książki Dr lek. med. Ewy Dąbrowskiej pt. "Ciało i ducha ratować żywieniem", na temat leczniczej diety oczyszczającej warzywno-owocowej - jeżeli ktoś chce to mogę przesłać na e-maila.

Gość nina blue
a dlugo nie jesz miesa?? bo jesli gotujesz tylko ten makaron to moze sie tak zdarzyc ze ci sie znudzi i wrocisz di zlych nawykow czesto tak jest ze ludzie wewnetrzneie czuja potrzebe aby przestac jesc mieso po czym okazuje sie ze potrafia zrobic dwa daniadieta staje sie malo urozmaicona - nudzi sie i wracaja do miesa :-(

tak czytam o tych waszych pysznosciach to az glodna sie zrobilam:P ja zaraz na sniadanie robie sobie nalesniki z bananem a na obiad jeszcze nie wiem:D

Gość nina blue
no to ja sie nie popisze bo wlasnie wcinam surowa marchewke ale na obiad zrobie cos extra

Gość nina blue
venus to Ty masz wege dzieciaka hihi???

Gość nina blue
a no przepraszam bo ktoras miala ale tak teraz kojarze ze nie ty zostalas posadzona ze zmuszasz meza do niejedzenia miesa a nie jestes mezatak hahhahaahha tak dobrze pamietam ??

tak to ja zostalam posoadzona o zmuszanie meza do niejedzenia miesa mimo ze meza rowniez nie posiadam:D:D

czesc, jestem vwganka z malym wyjatkiem na ryby od czasu do czasu. czy przy takiej diecie mozna miec anemie i bardzo zle wyniki krwi?

Gość nina blue
jesli chodzi o wyniki to ja mam super lepiej sie czuje a to ze zlymi wynikami to mit

Gość nina blue
dzienne apotrzebowanie na bialko wynosi od 40 do 45 r a nie jak sodzono jakies 15 lat temu 150 g aby otrzymac 45g bialka w organizmie nie trzeba jesc miesa mozna je uzyskac z diety wegetarianskiej skaladajacej sie z ziarna orzechow warzyw czy soczewicy owocow produktow straczkowych

Gość nina blue
przepraszam za bledy pisze za szybko i gubie literki oczywiscie chodzi o od 30 d0 45 g

Nina blue dzieki za odpowiedz. jem zawsze na obiad ziarna soczewicy lub pszenice/zyto itp. czy to wystarczy?? a czy wiesz co z wit b12? nie jem nabialu oprocz masla do smarowania pieczywa. czy samo maslo wystarczy?

Gość nina blue
no i mial byc extra obiadek a dopadlo mnie lenistwo no i skonczylo sie na ffrytkach z mlekiem cos pysznego mi sie chce!!!

Gość nina blue
jak jesz ziarna powinno byc ok ale nie jestem specjalistka ja jem nabial

Gość cbadef
Venus00 sprawdź pocztę - powodzenia.

od jakiego czasu jestescie egetarianinami/veganami? jak wasze wyniki? ja bardzo chce pozostac veganka ale boje sie o wyniki