Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczka86

Czy firma musi przedłużyć umowe??

Polecane posty

Mam pytanie, czy moze sie ktoras z Was orientuje jak to jest...? Pracuje w pewnej firmie od listopada, na poczatek byla umowa na 3 miesiace, potem kolejna na 6 miesiecy i ta sie konczy na poczatku sierpnia, nastepna miala byc na czas nieokreslony ale zaszlam w ciaze, od poczatku maja jestem na zwolnieniu bo mam ciaze zagrozona... no i niewiem jak to jest, wiem ze zwolnic mnie nie moga ale tu jest inna sytuacja bo umowa sama sie konczy i niewiem co bedzie dalej.

Nie wiem,jakie dokładnie sąprzepisy teraz,ale kiedyś było tak,że po upływie 3-go miesiaca ciąży,obowiązująca umowa (czyli ta do sierpnia) automatycznie zostawała przedłużana do dnia porodu.Ja tak miałam i kolejnej umowy już nie otrzymałam....

Gość odoba powyżej ma absolutną
rację. przepisy w tej kwedtji nic się nie mieniły

aneczka jestem tez w takiej sytuacji tzn staramy sie o dzieko umowe mam do konca roku ,nastepja juz na nieokreslony ale jesli zajde to przedluza do dnia porodu i po macierzynskim pewnie juz mnie nie beda chcieli:O

dzieki za odpowiedzi, wiec rozumiem ze mimo tego ze umowa konczy mi sie w sierpniu a termin porodu mam w grudniu to jeszcze do grudnia musza mi przedluzyc?? a moze wiecie jak jest wyliczana pensja na zwolnieniu, wiem ze 100 % ale slyszalam dwie wersje, ze albo podstawa ktora mam na umowie albo srednia wyliczana z ilus ostatnich miesiecy (jest to dosc istotne bo dzieki nadgodzinom i premiom mialam o wiele wieksze zarobki niz podstawa w umowie)

Gość gdd
ja miałam średnią bodajże z ostatniego pół roku ale to było 3 lata temu

Gość gdd
dostaniesz też urlop macierzyński.Pracodawca może również przedłużyć ci dalej umowę i wtedy masz wychowawczy.Nic na tym nie traci bo płaci ci zus.Zależy jakie masz z nim układy

gdd -------> dzieki bardzo :) uklad mam z nim nienajgorszy, ale przekonalam sie przy pierwszej ciazy (ktora niestety poronilam) ze ludzi poznaje sie w roznych sytuacjach... moja poprzednia szefowa, u ktorej pracowalam 2 i pol roku i bylam z nia w bardzo dobrych ukladach (prawie przyjacielskich) to jak jej powiedzialam ze jestem w ciazy to zaczela sie drzec ze blokuje jej etat i ze niestety teraz to ona juz nie moze mnie zwolnic... i wtedy poznalam jej prawdziwe oblicze, jak wrocilam ze zwolnienia po poronieniu to odrazu zlozylam wypowiedzenie. Coprawda moj terazniejszy kierownik bardzo sie ucieszyl i mi gratulowal, ale niewiem co bedzie... zobaczymy :) jeszcze raz dzieki, pozdrawiam

Gość gdd
w takim razie watro zagadać z min:) tylko zależy jakie zarobki ma mąż.Bo płatny wychowawczy zależy od dochodów.Jeśli mąż zarabia dużo i przekroczycie 504zł na osobę netto to i tak nie dostaniesz.Ale zawsze te lata nawet nie platne wliczają się do stażu pracy.

masz racje aneczka ,ze ludzie pokazuja swoja prawdziwa twarz w potrzebie.. niby nie bedzie szegfow nic kosztowalo ale czasem okazuja sie nieczuli... zycze szczescia daj znac jak tam po rozmowie z szefem

Gość gdd
bo dziewczyny jest tak,że dużo kobiet nadużywa prawa i ciążowych przywilejów.Są takie które idą do pracy z myslą tylko o swiadczeniach,po 2 m-cach zachodzą w ciażę,po 3 zwolnienie i liczą na to,że pracodawca będzie dobry.A pracodawca zatrudnia pracownika,czasami szkoli go,poswięca swój czas po to by mieć opowiedzialnego pracownika a potem dostaje na biurko zwolnienie i jeszcze pretensje,że nie przedłużył umowy chociaż nic go to nie kosztuje:o Za pierwszym razem przedłuży,za drugim moze też ale potem już nie.Znam naprawdęwiele kobiet,które tak robią.Uczciwość obowiązuje obie strony. oczywiscie nie mam na mysli autorki tematu:)

rozumiem cie i wiem,ze tak jest ale sa tez kobiety ktore oprocz kariery zawodowej tez chca czegos od zycia np. ja pracuje ponad 2lata w swojej firmie 9,-cy starzu z urzedu pracy za 400zł m-cznie nastepnie 3 m-ce probnej umowy 7m-cy 1 umowy i 14m-cy umowy ktora obowiazuje mnie teraz az do grudnia i jak zajde w ciaze teraz to kopna mnie w doope po porodzie i po macierzynskim a ja pytam za co? nie wierze w cud,ze szefowa sie zlituje i po macierzynskim przedluzy na nieokreslony jak to teraz przypadalo by:O sama jest matka dzieci ale watoie zeby pomyslala o mnie,ze powinna dac mi wczesniej na nieokreslony a nie tulac mnie 3 lata na roznych umowach...

Gość gdd
a ja myślę,że w grudniu mozecie podpisać umowę na czas nieokreślony.Pracujesz tam już dosć długo i myślę,że nie zostawią cie tak.Wiesz dlaczego tak podpisuje sie umowy jak uciebie??Bo wtedy łatwiej rozstać sie z pracownikiem,który ci nie odpowiada.Często podpisuje cie umowy np na 10 lat ,nie na czas nieokreslony.Wtedy nie ma dlugich wypowiedzeń,odpraw itp.

ja pracuej w firmie panstwowej tam nie daja umow na 10lat no jak bym zaszla np.za miesiac w ciaze to w grudniu nie moga chyba podpisac na nieokrewslony co? musieli by czekac az urodze?? jakl to jest? z tego co wiem sa ze mnie zadowoleni i chcca przedluzyc umowe ale co innego jak bym sie ndziecka spodziewala

Gość gdd
Wyjaśnić też trzeba, że przedłużenie do dnia porodu z mocy prawa drugiej umowy na czas określony zawartej z tym samym pracodawcą nie powoduje, że przedłużenie uważa się za zawarcie umowy na czas nieokreślony (art. 251 par. 2 k.p.). Taki skutek następuje w razie przedłużenia umowy w drodze uzgodnienia między stronami, a nie z mocy prawa. Pracownicy zatrudnieni na podstawie umów terminowych na co najmniej sześć miesięcy (zarówno kobieta, jak i mężczyzna) mają prawo do urlopu wychowawczego, tak jak zatrudnieni na czas nieokreślony, z tą różnicą, że prawo do urlopu przysługuje im przez okres nie dłuższy niż do końca okresu, na jaki została zawarta umowa o pracę. Pracodawca może jednak udzielić urlopu na okres dłuższy niż czas trwania stosunku pracy. Wówczas uważa się, że strony zawarły nową umowę o pracę, ale tylko jeżeli istnieją podstawy do wniosku, że taki był zgodny zamiar pracodawcy i pracownika (por. uchwała SN z 21 listopada 1978 r., I PZP 28/78, OSNCP 1979/5/92).

Gość gdd
umowa zostanieprzedłużona ci do dnia porodu,potem możecie na mocy porozumienia podpisać kolejna umowę na czas nieokreslony.Nie wiem jak to jest ,czy musi być ta umowa przedłużana automatycznie czy w tym grudniu możecie po prostu podpisać nową umowę.Poniewać twoja umowa spisana była na okres dłuższy niż 6 m-cy masz prawo do wychowawczego za zgodą pracodawcy.

Gość gdd
jeśli sie nie zgodzi nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego,ale masz prawo do azasiłku macierzyńskiego.Czyli pieniążki dostaniesz,ale nie jesteś na urlopie macierzyńskim. trzba być chyba biegłą księgową żeby to wszystko ogarnąć:) i pamiętaj masz ochronę ale tylko po 3 m-cu ciaży.Jeśli umowa ci sie kończy a będziesz np w 2 m-cu i powiesz o tym,pracodawca może nie podpisać kolejnej umowy a ta stara nie zostanie przedłużona do dnia porodu.

Gość jak to jest...
Wreszcie znalazlam topik dla siebie:) jak to jest z tym wychowawczym? mam umowe na rok, we wrzesniu chcialabym zaczac starac sie o dzidziusia i tak sie zastanawiam czy bede miec prawo do wychowawczego czy z dniem porodu wszystko mi sie konczy? jak to jest? czytalam gdzies,ze jezeli przepracuje pol roku to sie nalezy a znajomi mi mowia,ze nie.

Gość gdd
jeśli masz umowe na rok to przedłużona zostanie do dnia porodu potem urlop macierzyński--jeśli umowa jesszcze trwa lub zasiłek jeśli już wygasła.Wychowawczy dostaniesz jeśli pracodawca będzie miał dobrą wolę i przedłuży ci umowę.

Gość gdd
JA MOGĘ SIĘ MYLIĆ W TYM CO PISZĘ OCZYWISCIE:D SPRAWDZAJCIE SAME W NECIE JAKIE MACIE PRAWA,BO ŻADEN PRZCODAWCA WAM NIE POWIE.

Gość jak to jest...
czyli to nie jest tak,ze jak przepracuje pol roku to mam prawo do wychowawczego:(

Gość jesli pozostajesz
w stosunku pracy, to możesz isc na wychowawczy. Jesli umowa rozwiąże sie z dniem porodu, to otrzymasz tylko zasiłek macierzynski z ZUSu. Urlop macierzyński i wychowawczy to uprawnienia pracownicze.

Gość gdd
nie wkleję ci to jeszcze raz Pracownicy zatrudnieni na podstawie umów terminowych na co najmniej sześć miesięcy (zarówno kobieta, jak i mężczyzna) mają prawo do urlopu wychowawczego, tak jak zatrudnieni na czas nieokreślony, z tą różnicą, że prawo do urlopu przysługuje im przez okres nie dłuższy niż do końca okresu, na jaki została zawarta umowa o pracę. Pracodawca może jednak udzielić urlopu na okres dłuższy niż czas trwania stosunku pracy. Wówczas uważa się, że strony zawarły nową umowę o pracę, ale tylko jeżeli istnieją podstawy do wniosku, że taki był zgodny zamiar pracodawcy i pracownika (por. uchwała SN z 21 listopada 1978 r., I PZP 28/78, OSNCP 1979/5/92).

ale jak bym zaszla teraz w ciaze to9 w grudniu bedzie 7,5 m-ca czyli prawo do wychowaczego bede miala jesli pracodawca wyrazi zgode tak?

Gość gdd
tak:) to będzie nowa umowa podpisana przez was .Na pewno sie zgodzi pracodawca.