Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mrau.

dlaczego ślub?

Polecane posty

chciałabym wiedzieć dlaczego się pobraliście lub dlaczego chcecie się pobrać , ponieważ mnie to nurtuje niezmiernie;]

Gość zl.
a dlaczego nie :)

z powodu ulgi remontowej, ktora jeszcze wtedy była i dlatego, że ja mialam dziwne nazwisko, a mąż normalne :D:D:D Ulgę zniesiono, ja po rozwodzie zostawiłam sobie nazwisko i teraz już nie mam powodów do kolejnego ślubu :D:D:D

Gość zl.
kyyrene to sobie znajdz dobry powód a moze on cie znajdzie :)wierze ze sa lepsze nazwiska nic to które masz po swoim Ex

Gość zmanierowana krytykantka
kyyrene-zajebista argumentacja!!!!!!!! :D:D:D TO ROZUMIEM

krytykantka ;) Nazwisko mam teraz na tyle normalne, że w urzedach nie pytają z osłupieniem w oczach "JAK?????". Wystarczy. A tak poważnie, to jest tyle samo powodów przemawiających za formalnym małżeństwem, jak i przeciw niemu. Tyle, że jeżeli ma się już jakiś slub za sobą, to sie wie, że nie jest to takie wielkie halo :)

Gość zl.
w sumie prawda, aczkolwiek slub to fajna rzecz tak jak tego konsekwencja czyli małrzeństwo :)

Gość dlaczego slub ..
bo presja spoleczna potrafi niezle dac w kosc. bo niemezatki nie budza takiego respektu spolecznego, bo przynaleznosc do kosciola katolickiego. Wystarczy chociaz te pare powodow ?

Gość dlaczego slub ..
A tak w ogole to ja mam pytanie Dlaczego nie slub ?

Gość zl.
ludzie ja nie przynaleze do koscioła katolickego a slub uwazam za dobrodziejstwo, czy cos w tym złego??

zl : nie, to nic zlego :) Ale, jak przypuszczam, pierwszy ślub jeszcze rpzed Tobą?:)

ja slub w sensie legalizacji zwiazku uwazam ze dobry pomysl na jakims etapie tego zwiazku. natomiast slub jako wesele, czy etap zycia do mnie nie przemawia. wesele to ludowa szopka dla tych,ktorzy nie maja co robic. slub jako etap zycia to wchodzenie w dupe spoleczenstwu i jego sredniej sposobu na zycie.

a, i ślub ma to fajne, że potem mozna wkleic fotki na naszej klasie :D:D:D

pierwszy ślub jeszcze rpzed Tobą? i pierwszy rozwod :) kyyrene - ty jestes po rozwodzie? jesli tak - interesuje mnie czy na sali rozwodowej ma sie takie uczucie zdrady partnera. to znaczy -kazdy zwiazek rzadzi sie takimi prawami, ze wydaje sie ze "my dwoje przeciwko calemu swiatu" czy kiedy przychodzi co do czego w sadzie - to odczuwa sie jako dziwne ze teraz nagle obcych ludzi przekonujesz do siebie a ten partner siedzi jako druga strona- wrog? czy to co decyduje o rozwodzie juz wplywa ze uczucia sa w tym momencie jednoznaczne? mam nadzieje ze udalo mi sie jakos wyrazic to, co zamierzalam.

katie, i taka właśnie powinna być odpowiedź :) Ale życie to nie je bajka :o

krytykantka, hmm...to było dziwne małżenstwo. Przez cały czas jego trwania musieliśmy walczyć z całą masą "zewnętrznych " problemów, rozwiedliśmy sie, jak problemy sie skonczyły, taki "sojusz wojenny". I nie pytaj, jak było mi głupio. Bo to ja sie rozwodziłam z nim, a on, ponieważ honorowy jest, nie protestował. hyyyy....jeszcze nie dojrzałam do tego, zeby sie z tego normalnie ponabijać.

mam nadzieje ze nie zrozumialas mojej wypowiedzi jako zachety do nabijania sie. czyli rozumiem, ze jest gorzej niz sugerowalam. wiem co masz na mysli kyyrene . to musial byc bliski zwiazek

Gość zl.
mam juz za soba slub i rozwód po 12 latach małrzenstwa i dziekuje mojej ex za wolnosc i za to ze nia ja zawaliłem: to prawda slub wciaz przedemna lecz teraz wybiore madrze

nie, nie chodziło mi o zachętę. Raczej o to, że do tej pory nie umiem spojrzeć na to z dystansu, a to jest u mnie nietypowe. Gdyby to on chcial rozwodu, gdyby ..nie wiem, znalazł sobie inną kobietę np., to byloby mi łatwiej. Gdyby były jakieś poważne powody do rozwodu (jakieś tam pije, bije), to też. A że ja do tej pory nie do końca rozumiem to, dlaczego tak mnie pchało do rozwodu... I tak, nie jest łatwo.

zl, czasami Ciebie czytuję i całkiem fajnie piszesz, wiec tak przyjaźnie "małŻeństwo". Trochę mnie razi w niegłupich wypowiedziach, przepraszam :)

mysle, ze nieliczni rozwodza sie z drugim czlowiekiem. wiekszosc rozwodzi sie z kobieta/facetem. tak jest latwiej. a tobie jest trudniej

Echhh...bo to nie jest zły czlowiek :) Ostatnio poszłam pogadać sobie z moja wspaniałą ciocią, ostatnią osoba, która pamieta mnie jako dziecko i poweidziała mi "Dziecko, przecież Ty nie umiesz żyć normalnie, bo niby kiedy miałaś sie tego nauczyć? Musisz mieć z czym walczyć, bo inaczej zaczynasz walczyc z otoczeniem". I najgorsze, że miała rację :(

Gość my bierzemy slub ze wzgledu
na wspolne rozliczanie sie z podatku :)

wiesz co kyyrene. czlowiek sie chroni przed autoagresja. jesli istnijeje silny zewnetrzny wrog to malzenstwo jest jednym organizmem. a jak on znika to trzeba odreagowac i mysle ze instynktownie ta komorka sie dzieli, bo inaczej skonczyloby sie na autoagresji, moze samobojstwie. a tak agresja spoczywa na parnetrze. dziwisz sie, ze nie mozesz sie zdystansowac?pewnie mialas depresje bo rozwod to jednak jest akt autoagresji - przeciwko jakiejs czesci naszej tozsamosci, ktora tworzyl partner.

:)

dobranoc kyyrene i moze -do jutra :)

Gość mrau.
po co nieślub? żeby się nie czuć jak w klatce i przeżyć ze sobą całe życie, zamiast wszystko psuć.