Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niby zdrowe - na pewno smaczne

kto gotuje wedle Anny Ciesielskiej????

Polecane posty

Gość dyrdyMmalek
smakuje ,mało powiedziane,jest pycha,czekam na inne przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mrowka Gienia
ja czekam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam za moją nieobecność, ale miałam małe zamieszanie w domu i niestety totalny brak czsu na cokolwiek:) GULASZ WIEPRZOWY: 1/2 kg wieprzowiny pokroić w cienkie paseczki, zalać typową zalewą (1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki vegety, 1/4 szklanki wody), wymieszać i odstawić na pół godzinki. sł - na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) + łyżka masła zeszklić 2 duże cebule pkrojone w kostkę, dodać: o - 1 łyżeczkę pieprzu zielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczkę kolendry dodać mięso i razem podsmażać na ostrym ogniu ok 15 min. sn - doprawić solą do smaku, zamieszać, dodać k - dwie duże garście posiekanej zieleniny (koper, natka pietruszk, liście kalarepy), zamieszać, dodać: g- 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżkę świeżego, pokrojonego majeranku lub łyżeczkę suszonego, parę gałązek świeżego rozmarynu lub łyżeczkę suszonego 1 szklankę wrzątku sł - 1 łyżeczkę kminku mielonego, dusić ok. 1h - do miękkości. Można dodatkowo zagęścić mąką ziemniaczaną (mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i powoli wlewamy do potrawy) i dosmakować przyprawami ostrymi i solą. GULASZ WIEPRZOWO-CIELĘCY Z BIAŁYM WINEM: Ok. 40 dag mięsa cielęcego pokroić w kostkę, zalać zalewą tradycyjną (jak w powyższym przepisie) i odstawić na pół godziny. Również ok. 40 dag mięsa wieprzowego (schab lub od szynki) zalać zalewą tradycyjną i odstawić. 4 duże pory (część jasna) pokroić w półplastry, sł - mięso cielęce obsmażyć porcjami na gorącym oleju i przełożyć bez tłuszczu do garnka/rondla. o - pory obsmażyć na oleju i przełożyć do mięsa, posypać: o - 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczką pieprzu czarnego, ewentualnie 1 łyżeczką pieprzu zielonego. zamieszać. sn - podsmażyć porcjami na oleju mięso wieprzowe i przekładać do garnka/rondla, posolić do smaku i dodać: k - 1/2 łyżeczki bazylii wlać: k - 1 i 1/2 szklanki białego wina wytrawnego, dusić pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1,5 h. (d miękkości) SCHAB PIECZONY sn - 1,5 kg schabu stłuc mocno tłuczkiem i natrzeć kolejno: łyżeczką soli 1/2 łyżeczki vegety g - 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczką soku z cytryny 1/2 łyżeczki majeranku odrobiną kurkumy sł - łyżką oliwy o - 1/2 łyżeczki imbiru posypujemy: o - pieprzem czarnym pieprzem cayenne odstawić na 1 h, po czym schab zasznurować (niekoniecznie), umieścić w naczyniu żaroodpornym lub rondlu, piec bez przykrycia w maksymalnie nagrzanym piekarniku około 20 min, następnie: sł - obsypać mięso łyżeczką kminku o - dodać 2 pokrojone cebule Rondel/naczynie żaroodprne przykryć, zmniejszyć ogień do ok. 120 st C i piec przez 1,5 h. Mięso wyjąć z naczynia przełożyć do innego, z pozostałego \"wywaru\" zrobić sos: sn - do rondla (tego z wywarem i cebulką) wlać 1/2 l zimnej wody, zagotować, dosolić do smaku, dodać: k - 1/2 łyżeczki soku z cytryny g - szczyptę tymianku szczyptę kurkumy sł - łyżkę masła sos zagęścić mąką ziemniaczaną (1-2 łyżki mąki rozpuścić w 1/3 szklanki wody) Jeśli to konieczne dosmakować pieprzem i solą. Do obiadu można podawać plastry mięsa z sosem, do kanapek nadaje się sam schab cienko krojony. RYBA SMAŻONA: Przepis dotyczy wszystkich rodzajów rybek łącznie z karpiem. Rybkę doprawić następująco: k - pokropić sokiem z cytryny, g - posypać kurkumą i tymiankiem sł - pokropić oliwą lub olejem o - posypać imbirem pieprzem czarnym pieprzem cayenne sn - posolić do smaku Odstawić na 1 h., smażyć na oleju uprzednio panierując bądź nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BARSZCZ UKRAIŃSKI: g - do 2-3 l. wrzątku dodać: szczyptę tymianku szczyptę kurkumy sł - wołowinę lub cielęcinę z kością (wg uznania) lub łyżeczkę masła, szczyptę kminku mielonego gotować ok. 1,5 h, dodać: sł - drobno pokrojoną marchew, drobno pokrojoną pietruszkę 2-3 drobno pokrojone średnie buraki 1/2 kg pokrojonych drobno ziemniaków o - 2 drobno pokrojone cebule 3 zgniecione ząbki czosnku 1/4 małej, drobno pokrojonej kapusty białej lub włoskiej 1/2 łyżeczki imbiru na czubku noża pieprzu cayenne sn - łyżeczkę vegety sól do smaku filiżankę namoczonej fasoli (tylko wiosną lub latem) k - szczyptę bazylii gotować ok. 1 h domiękkości, k - podprawić wodą z mąką pszenną (2 łyżki) dosmakować sokiem z cytryny g - szczyptą majeranku Wyjąć kość uzupełnić wrzątkiem, dodać: sł - łyżeczkę masła (gdy zupa bez kości) o - pieprz sn - sól do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witam w ten piekny dzien
Ewa,jak miło Cię widziec:) Ja chcę spytac o ogorkową i inne zupki,jakbys mogła wpisac,dziękuję a tę rybkę w jakiej panierce ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZUPA CEBULOWA g - do 2-3 l wrzątku lub wywaru z warzyw dodać: szczyptę kurkumy sł - 60-70 dag pokrojonej, podduszonej na sporej łyżce masła cebuli o - 1/2 łyżeczki imbiru sn - łyżeczkę vegety sól do smaku gotować do miękkości - ok. 0,5 h, zmiksować, dodać: k - szczyptę bazylii 1-2 łyżeczek soku z cytryny lub kieliszek białego wytrawnego wina, g - wrzątek do uzupełnienia ilości zupy szczyptę majeranku sł - szczyptę kminku mielonego o - pieprz sn - sól do smaku. Podawać z grzankami lub czystą. GROCHÓWKA sn - do 2-3 l. zimnej wody dodać: k - kawałek kurczaka, szczyptę bazylii zagotować, dodać: g - szczyptę tymianku 1/3 łyżeczkę kurkumy sł - 1/2 kg łuskanego grochu gotować ok. 1 h, dodać: sł - 2 drobno pokrojone marchewki, pokrojoną pietruszkę 2-3 pokrojone ziemniaki o - 2 pokrojone cebule 2 rozgniecione ząbki czosnku kawałek rozdrobnionego selera lub garść drobno pokrojonej kapusty 1/2 łyżeczki imbiru szczyptę pieprzu cayenne sn - łyżeczkę vegety sól do smaku gotować do miękkości, dodać: k - garść siekanej zieleniny (koperek, pietruszka liście kalarepy) lub łyżkę soku z cytryny lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków, g - szczyptę majeranku wrzątek do uzupełnienia ilości zupy sł - łyżeczkę masła dosmakować: o - pieprzem sn - solą. ZUPA FASOLOWA: Fasolkę namoczyć poprzedniego dnia wieczorem, wodę odlać. g - do wrzątku (2-3 l) dodać: szczyptę tymianku 1/3 łyżeczki kurkumy sł - wołowinę lub cielęcinę z kością, 1/2 łyżeczki kminku mielonego gotować ok. 1,5 h, dodać: sł - 3 drobno pokrojone marchewki, drobno pokrojoną pietruszkę 5-6 pokrojonych ziemniaków o - 3 pkrojone cebule 3 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cząbru na czubku noża pieprzu cayenne sn - namoczoną fasolkę, sól do smaku 1/2 łyżeczki vegety k - szczyptę bazylii garść zielonej pietruszki lub innej zieleniny g - majeranku do smaku gotować do miękkości g - wyjąć mięso, uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać: sł - łyżeczkę masła o - dosmakować pieprzem białym i czarnym, dosolić. KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY: do 2-3 l. wrzątku dodać: g - szczyptę tymianku szczyptę kurkumy sł - kość wołową lub inną 1/2 łyżeczki kminku mielonego gotować ok. 1,5 h. dodać: sł - 2 marchewki pokrojone w plasterki, pokrojoną w plasterki pietruszkę, 4-5 średnich pokrojonych ziemniaków o - 2 pokrojone cebule rozgnieciony ząbek czosnku 1/4 średniej główki białej kapusty - drobno okrojonej liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego szczyptę pieprzu cayenne sn - łyżeczkę vegety sól do smaku k - szczyptę bazylii gotować do miękkości, k - zaprawić mąką pszenną rozmieszaną w zimnej wodzie dosmakować sokiem z cytryny (zupa powinna być łagodna) jeśli zaistnieje potrzeba dodać g- majeranku sł - kminku o - pieprzu sn - soli. ZUPA Z BOTWINY (młode buraczki z liśćmi) do ok. 2-3 l. wrzątku dodać: g - szczyptę tymianku szczyptę kurkumy sł - kość wołową gotować ok. 1h dodać: sł - 3 pokrojone marchewki pokrojoną pietruszkę o - 2 pokrojone cebule 3 posiekane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru szczyptę pieprzu cayenne sn - łyżeczkę vegety sól do smaku k - garść posiekanej zieleniny (pietruszka i koperek) ok. 0,5 kg pokrojonej botwinki gotować ok. 40 min k - podprawić mąką pszenną (1-2 łyżki) rozpuszczoną w zimnej wodzie, dosmakować sokiem z cytryny (1-2 łyżeczki) g - uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku sł - łyżeczkę masła, gdy zupa była gotowana bez kości. ZUPA PIECZARKOWA do ok. 2-3 l wrzątku dodać: g - szczyptę tymianku szczyptę kurkumy sł - wołowinę lub cielęcinę z kością gotować ok. 1,5 h dodać: sł - 3 całe marchewki całą pietruszkę gotować do miękkości, wyjąć mięso i jarzyny dodać sł - 60 dag pokrojonych pieczarek, o - 4 pokrojone drobno cebule 1/2 łyżeczki imbiru szczyptę pieprzu cayenne sn - łyżeczkę vegety sól do smaku gotować ok. 45 min, zmiksować (niekoniecznie) dodać: k - szczyptę bazylii 1/2 łyżeczki soku z cytryny garść zielonej pietruszki g - uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać: szczyptę majeranku można podprawić 1/2 szklanki śmietany, dosmakować pieprzem i solą. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami. Reszta zupek jak znajdę chwilkę czasu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja dziekujeeee
dziekuje,czekam na inne zupki,przepisy jakbys mogla wykombinowac wg Ciesielskiej tę ogorkową byloby fajowo dzieki wielkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobra - wykombinowałam tę ogórkową w kolejności smaków: g - do 2-3 l wrzątku dodać: szczyptę tymianku szczyptę kurkumy sł - wołowinę lub cielęcinę z kością gotować ok. 1 h, dodać sł - 2-3 pokrojone marchewki przekrojoną wzdłuż pietruszkę 4-5 pokrojonych ziemniaków o - 2 pokrojone cebule gotować do miękkości, dodać: o - kilka ziarenek ziela angielskiego szczyptę imbiru listek laurowy k - starte ogórki + woda spod ogórków do smaku. pogotować ok. 20 min. k - zaprawić kwaśną śmietaną wyciągnąć mięso, g - uzupełnić zupę wrzątkiem, sł - dodać na czubku noża pieprzu cayenne sn - doprawić solą do smaku. Ilość przypraw jest tak niewielka, że nie powina zmienić tradycyjnego smaku ogórkowej jaki znamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a autorrko
Masz jeszcze jakies przepisy ,poproszę🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lesa
Muszę...poprostu MUSZĘ na temat gotowania według zaleceń pani Anny Ciesielskiej--muszę dorzucić swoje uwagi. Po półrocznym zaledwie stosowaniu przepisów na zdrowe i smaczne jedzenie-mam ja i moja rodzina taką niesamowitą poprawę zdrowia,samopoczucia,jakiej nie udało mi się osiągnąć nigdy dotąd,mimo wiecznych poszukiwań mądrości na temat diety,kalorii,leczenia!!! Rzeczywiście REWELACYJNE skutki ze stosowania się do porad zawartych w dwóch książkach pani A.Ciesielskiej plus do tego odpowiednia gimnastyka-tzw.rytuały tybetńskie,o których mowa w trzeciej książeczce-już innego autora,ale również dostępnej w sklepiku wysyłkowym pani Anny. Czort bierz,że znajdzie się napewno kilku mądralińskich,ktorzy prychną na moje pisanie ---reklama!A jak inaczej napisać o czymś,co jest wspaniałe? Trzęsie mnie,jak widzę hordy kucharzy w TV -jeden przez drugiego ogłupiających wiecznym pichceniem udziwnionych"potraw"-podczas ,kiedy nasza tradycyjna ,pyszna,zdrowa kuchnia pozostaje w zapomnieniu.A efekty zajadania się dziwolągami -bajerami-widać na ulicy gołym okiem.. Szkoda,że Pani A.Ciesielska nie ma swojego programu w TV....nie byłoby tylu chorych i nieszczęśliwych...Taki sposób odżywiania się powinien być nakazany odgórnie ,zamiast reform w służbie zdrowia i szukania środków na leczenie ludzi....zatrutych jedzeniem zimnego,kwaśnego i surowego....i.....niesmacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MARCHEWKA Z GROSZKIEM g - do 1/2 l wrzątku ze szczyptą tymianku dodać: sł - 1/2 kg marchewki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczkę masła 1/2 łyżeczki miodu o -szczyptę pieprzu białego szczyptę imbiru, gotować 15 min. sn posolić do smaku dodać mieszając: k - łyżkę soku z cytryny g - szczyptę kurkumy, w razie konieczności uzupełnić wrzątkiem, dodać sł - 1 lub dwie szklanki groszku zielonego, gotować do miękkości (ok.15 min) Można dodać ewentualnie jeszcze 1/2 łyżeczki masła i dosmakować miodem a także zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Bardzo Was przepraszam, że tak się ociągam z przepisami, ale ostatnio nie bardzo mam kiedy pisać. Wrzucę garść następnych jak tylko złapię chwilkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kapuśniak z kwaśnej kapusty nie widnieje w przepisach książkowych, ale myślę, że spokojnie można go zrobić tak jak kapuśniak z kapusty słodkiej tylko kapustę kiszoną dodać w smaku kwaśnym (czyli w tym wypadku bodaj po bazylii) i gotować do mękkości, wcześniej i dalej tak jak w przepisie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamilaaaaaaaaaaaaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamilaaaaaaaaaaaaaaaaa
prosze napiszcie dokladny tytułej ksiazki tej ksiazki z tymi przepisami. z góry dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość angelino
Dziewczyny czy macie może te książki??Warto je kupić?? Są tam przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwia 20405405
prosze o przepis na zupkę kalafiorową:)Dodatkowo prosze o nastepne przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Więc tak. Dokładne tytuły książek: Filozofia Zdrowia i Filozofia Życia. Poniżej wklejam link do aukcji na allegro - jest z czego powybierać: http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=Anna+Ciesielska Na kalafiorowąmi się przepis na gały nie rzucił w książkach,ale coś postaram się skomponować dla Ciebie:), tylko już nie teraz.....może jutro wieczór nad tym przysiądę:) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co do innych przepisów proszę o cierpliwość - Synka mam dosyć mocno chorego chwilowo (mam nadzieję,że Córa nie załapie od Niego), jak widzicie nie śpię po nocach (podczas dwóch ostatnich może w przespałam po 3 h ) także chodzę do tyłu...........ale obiecuję,żeprzepiszę Wam dalszy ciąg przepisów. Jeśli macie jakieś sugestie piszcie,jak nie znajdę w książkach postaram się coś skomponować dla Was:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do aautorrki
autorko pomysl nad zupą kalafiorową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość raba
musze zrobić ale najpierw kupic te rozne przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość raba
zupa pomidorowa jest fajna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tez przyszła juz obecna ma
podasz inne przepisy- zamierzam tak gotowac,zarowno ja jak i corcia mamy problemy z trawieniem i te kuchnie chce stosowac.A moze masz skaner i moglabys przeslac przepisy majlem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tez przyszła juz obecna ma
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez dziekuje
Ewa plosię o inne przepisy ,bardzo plosię :)🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ok............widzę, że temat zainteresował, tak więc jutro, znaczy dziś (nie wiem kiedy, jak Bliźniaki raczą pozwolić) wstawię Wam tabelę z Ciesielskiej co z komponentów w jakim smaku oraz przypomnę kolejność ich aplikowania. Dodatkowo - może jakimś cudem mi się uda, postaram się skomponować przepis na kalafiorówkę. Przepraszam Was Kochane.............ale ostatnimi czasy nie łapię zakrętów, już nie wspominając o tym że nie mam kiedy załadować........, normalnie wymiękam, a tu wciąż zaległości 9sprzątanie, pranie, prasowanie). Stąd moja absencja. Z całych sił się postaram zebrać w kupę i podać Wam następne przepisy - jedynie muszę przejżeć wątek , by się nie powtarzać. Mam nadzieję, że kuchnia Ciesielsiej Wam po pierwsze - służy, po drugie - smakuje. Ja nadal sobie chwalę:) i Córeczka ma Jedyna chyba też:) A "osiołek" i "pomidowka" to hit nad hity:D Dodatkowo dość wybredna Córka mojej Psiapsiółki zakochała się w pomidorówie:D Jak mam czasem kryzys w kwestii okiełznania moich Rozrabiarków, to przekupiam Kasię pomidorówką w wielkiej ilości:D Zawsze działa:D Ostatnio ugotowałam Jej trzy litry......na jedno posiedzenie wpulała słoik litrowy:D A uwierzcie mi, Dziewczyna jest baaaaaaaaaaaaaardzo wybredna! heh.......ja nie lepsza zresztą:D, ale akurat Ciesielska (poza kilkoma wyjątkami) smakuje mi rewelacyjnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie od dzis wiadomo ze
kminek, kurkuma imbir, tymianek.... ziola stosowane w kuchni poza walorami smakowymi poprawiaja prace jelit, odtoksyczniaja organizm... a.c. nie odkryla nic nowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie od dzis wiadomo ze
polecam po przebudzeniu wypic- -szklanke goracej wody- lub goraca wode z imbirem....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Ewy
To ja czekam .Cierpliwie :DDzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×