Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swiertik

Ale mnie denerwuje gadanie Warszawiaków!

Polecane posty

\"czy Wy nie umiecie powiedzieć \"idą\", \"myślą\" itd.? wszędzie w radio i TV słyszę idoł, myśloł, machnoł rękoł i kopnoł nogoł !! no ludzie\" nie wiem , ale jak wymawiam \"ą\" to slysze \"oł\" i nic dziwnego w tym nie widze:) jestes z bialegostoku , ze to dla ciebie dziwne:)? powinno byc ido, myslo?:P

do autora---> Coś pan okrętem z Grójca przyjechał! Ja lubię warszawska gwarę i wymowę niemożebnie. Sam czasem gadam Wiechem. Po prostu malina! [wym. malyna] Ale te przykłady to chyba z "przyjezdnych warszawiaków" których w stolicy [wym. stolycy] coraz więcej :o

nie wiem , ale jak wymawiam "ą" to slysze "oł" i nic dziwnego w tym nie widze No dokładnie. Coś się autorce popierdykało, chciała chyba napisać, że ludzie często zamiast "ą", wymawiają "om" - chodzom, srajom etc. Mówiłam, musi ponauczać się odmianów, popracować trochę nad wymowOM i będzie gites.

musztarda----> 🖐️ No nie wiem.... U nasz na Pradze na ten przykład tacy co mówią "ą" "ę" robią za frajerów! Znakiem tego co kraj to obyczaj... A raczej co kraina....

Gość swiertik
nic mi się nie popierdykało ;-) i przykre, że tego nie słyszycie... nosówki ą, ę wymawiamy z lekkim nosowaniem w wygłosie, a Warszawiacy (i właśnie nie przyjezdni) mówią tak perfidnie oł!!!! zresztą mówicie, że nie mam racji a nawet nie próbowaliście tego skonfrontować...typowe ;-) miłego dnia

A na Szmulkach to już wogóle.... Ale starych Szmulek już nie ma.... :( Na Czerniakowie zostało jeszcze trochę folkloru ale też niewiele...

bywalec1 (bywalecjeden@o2.pl) musztarda----> No nie wiem.... U nasz na Pradze na ten przykład tacy co mówią "ą" "ę" robią za frajerów! Znakiem tego co kraj to obyczaj... A raczej co kraina.... Podobno gwara warszawska, to właśnie wymawianie końcówek "om", zamiast "ą", ale dla mnie to żadne wytłumaczenie. A jeśli chodzi o konfrontowanie, to i owszem... nawet wymówiłam pod nosem kilka wyrazów zakończonych na "ą" i naprawdę nie widzę różnicy w wymowie "ą" i "oł". I nie mów mi, że perfidnie się wymawia "oł', bo to nawet ciężko i niewygodnie. :D

nic mi się nie popierdykało i przykre, że tego nie słyszycie... nosówki ą, ę wymawiamy z lekkim nosowaniem w wygłosie, a Warszawiacy (i właśnie nie przyjezdni) mówią tak perfidnie oł!!!! zresztą mówicie, że nie mam racji a nawet nie próbowaliście tego skonfrontować...typowe miłego dnia A to na wstępie jak z kimś rozmawiasz to się pytasz czy jest przyjezdnym warszawiakiem czy takim urodzonym w Warszawie?? Ciekawe masz spostrzeżenia...

Gość daaaaniella.
ale wy jesteście tutaj na tej kafe walnięci!!!!!!! naprawdę nie można z wami pogadać! a na dodatek szczycicie się swoją pustką w głowach! żałosne!!! zamiast cos sprawdzić, upewnić się, że może ktoś ma rację to najlepiej zgnoić i wyśmiać!!!! do Autorki---> jestem językoznawcą i powiem Ci, że słusznie zauważyłaś. Rzeczywiście jest tak, jak piszesz. Mowa warszawska (okręg warszawski)charakteryzuje się właśnie taką wymową jak pisałaś. Nie jest to poprawne, ale jednak charakterystyczne dla regionu i odstaje od mowy ogólnopolskiej. Tak samo jest np. z mową krakowską, tam ludzie mówią np. chodźmy zamiast ogólnopolskiej choćmy itd... sorry za literówki, spieszyłam się :-)

Gość i w krakowie
na pole wychodza :D Zawsze mi sie to z kopaniem ziemniakow kojarzy. Ide na pole :-)

Gość antyrobak zciechanowa
sylwunia weż koło i walnij się w czoło przyjezdni warszawiacy tia z paryżewa i włoch

Gość agresywna
09:06 sylwuniaaaaaa hę?? A co w Krakowie, Wrocławiu czy Łodzi itd. tak nie mówią?? We Wroclawiu nie :D🖐️

antyrobak zciechanowa sylwunia weż koło i walnij się w czoło przyjezdni warszawiacy tia z paryżewa i włoch Prezentujesz sobą kompletny brak klasy. Ciekawe kto Cię wychował chyba stado małp... Przeraża mnie Twoja prostota. Istny buraki pajac jakich wiele w dzisiejszych czasach... :D

A i tak po za tym to chyba jesteś mało inteligentny i sam nie wiesz o co Ci chodzi. Jakbyś czytał wszystko na bieżąco to wiedziałbyś, iż słowa: "nic mi się nie popierdykało i przykre, że tego nie słyszycie... nosówki ą, ę wymawiamy z lekkim nosowaniem w wygłosie, a Warszawiacy (i właśnie nie przyjezdni) mówią tak perfidnie oł!!!! zresztą mówicie, że nie mam racji a nawet nie próbowaliście tego skonfrontować...typowe miłego dnia" są napisane przez Swietika, a nie ja je napisałam.

Gość mozecie mi naskoczyć
hahah :D

Gość co wy gadacie
radio, studio, to może były kiedyś wyrazy nieodmienne, ale siła ususu okazała się silniejsza niż zalecenia ego czy innego znudzonego językoznawcy. Mówię w radiu, aczkolwiek nie mam nic przeciwko rusycyzowaniu.