Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asd321

Czego nie można jeść w ciaży?

Polecane posty

Gość asd321

Wiem że sery plesniowe? Co jeszcze? Fetę można?

Gość tak szczerze
a czemu niby nie mozna?

Gość Jak to mówią wszystko wolno
byle z umiarem. Serów pleśniowych nie powinno się nadużywać w ciąży i podobno wszystkich produktów, wktórych są żywe kultury bakterii, nie powinno się też jeść dość popularnej ryby : Panga. A tak poza tym to wszelkie używki i puste kalorie też powinno się ograniczyć i zastąpić czymś, co daje jakąś korzyść matce i dziecku.

Gość asd321
a i gdzieś czytaławm ze soku grejfrutowego nie można pić

Gość tak szczerze
ale niech mi ktos odpowie dlaczego ser plesniowy nie??

podobno nie gdyz zawiera bakterie np listerii- niepasteryzowane mleko. i moze prowadzic do zakazenia chorobą... ale myśle ze wszystko z umiarem i bedzie ok :) jedyne czego NIE WOLNO to alkohol.

Gość MaMani akurat nasze sery
pleśniowe są z mleka PASTERYZOWANEGO i co wy z tymi żywymi kulturami bakterii? przecież są bardzo zdrowe, bo co kefiru czy jogurtu nie? przecież też zawiera żywe kultury bakterii:)

ano. te wszystkie tansze sa z pasteryzowanego. ale moze ktos lubi takie exkluziwe no to wtedy trzeba uwazac :) te turki itd mozna smialo :)

Serów nie powinno się spożywać tych z mleka niepasteryzowanego. Tyczy się to również prawdziwej Fety, ALe te nasze Turki, Sekrety Mnicha, Feta z Melkowity czy jeszcze jakaś inna jest z mleka pasteryzowanego więc spokojnie można. Co do produktów z żywymi kulturami bakterii to jakaś bzdura, kefiry, jogurty i inne powinno się pić bo są bardzo zdrowe :). Co do ryb, to chodzi o wędzone, one też mogą zawierać listerię, a Panga, chyba tylko dlatego że jest hodowana i ponoć ładowana hormonami, ale co teraz nie jest takie. Rybę bym tylko odpuściła maślaną. Co do soku grejfrutowego to też jakieś bajki. Nie wiem wogóle kto to wymyśla. Nie wolno pić alkoholu, ale to chyba zrozumiałe. I nie wolno surowego mięsa, ze względu na toksoplazmozę, więc tatary i inne odpadają :). A tak to wszystko z umiarem :D. Co za dużo to nie zdrowo :D

i maliny z umiarem - mogą powodować wczesniejsze skurcze- sok malinowy można ja słyszłam również ze owoców morza nie można - ja i tak nie jadłam bo nie lubie

Nie maliny a liście malin. Maliny można jeść do woli, tak samo można pić sok malinowy. Napar z liści malin może powodować skurcze.

Gość serów pleśniowych
i ryb wędzonych na zimno, to są 2 rzeczy, których nie można.

nie wolno tatara ze wzgledu na toksoplazmozę. potwierdzam, ze wg. polskich przepisów sery pleśniowe robione są z mleka pasteryzowanego, wiec turki, sekret mnicha, valbon'y itp można. a jak jest z sushi? surowych ryb też nie wolno??

Gość sushi nie wolno
tych z surową i wędzoną na zimno rybą

Gość chyba wszystko mozna
ale w rozsądnych ilościach, wykluczone oczywiście alkohol i papierosy.;)

Gość tygrys205
czy można jeżdzić rowerem w ciąży

mozna ale trzeba uwazac zeby nieupasc, ja sobie odpuscilam ale strasznie cierpie z tego powodu podobno nie wolno herbat z hibiskusem ale dlaczego to nie pytajcie... a jak ktos ma przeciwciala toxo to moze tatar i surowe rybki?

ok czyli z dala od surowych ryb, miesa i niepasteryzowanego mleka i jego przetworow dzieki

no niestety. Za mną też chodził łosoś wędzony, ale jak myślałam o wyrzutach sumienia, które miałabym po zjedzeniu to sobie podarowałam :O czekam z niecierpliwością, aż będę mogła sobie na niego pozwolić :D

to losos jest wedzony na zimno? bo moze jednak na cieplo, chcialam podjesc w swieta do jajek :D

teraz juz tak, masakra ale na poprawe humoru zrobie sobie grilla :D juz za tydzien, jupi :)

A makrela jest wędzona na zimno czy na ciepło? Bo od samego początku ciąży mam ochotę na wędzoną rybę i już nie wytrzymam :)

Gość sdfvsdfv
Serów typu feta też nie można jeść!!