Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xanaxik

ATAKI PANIKI ,NERWICA.PRAKTYCZNE RADY

Polecane posty

Gość xanaxik

niech ten topik bedzie tylko i wylacznie zbiorem praktycznych rad na zycie z nerwica.moze mozemy sobie jakos pomoc.objawy i gorsze dni zostaja na istniejacych topikach. liczy sie nawet jeden w miare skuteczny sposob aby poczuc sie lepiej. co dziewczynki ?dzielimy sie?;) wszystkie wiemy,ze nie ma 100% sposobow ale jakos zyjemy!!!!!! no mam racje czy nie?:) ide myslec co mi pomaga najbardziej ! zapraszm Was "nerwuski".

Gość nznerwicowana
Masz rację i jej nie masz !Jedna wierzy tylko w leki a inna nie chce ich brać!!!ja natomiast nie biorę zadnego tego typu swiństwa i ataki o wiele się zmniejszyły >a jeżeli już się pojawiają to bardzo rzadko!pozdro!!!

Gość wlasnie o to chodzi...
ja jak mysle i jestem zajeta to nie mam czasu na nerwice!!!! Najgorzej jak zaczyna sie nudzic:( wtedy zaczynaa sie jazdy!!!

Gość xanaxik
racja-jedna lyknie tabletke ,druga nie. no ale jak juz JEST ten atak to CO WTEDY? nie wiem -placzecie ,odwracacie uwage,dzwonicie do kogos itd. chodzi o to zeby dawac sobie konkretne porady. ja np.chodze po domu.gorzej mi jak sie poloze . czasem pomaga szklanka lodowatej wody(zimno zmniejsza liczbe uderzen serca-dobre na palpitacje) albo biore tabletke klade na stole i sie gapie na nia.jest tuz,tuz wiec czesto atak lagodnieje a tabletka wraca do pudelka!;) kiedys wsiadlam na rower i jechalam jak szalona(tak tez sie czulam -niestety😠)i przeszlo!!!

DZieki za fajny temat:))))) Mi pomaga zazwyczaj to jak sobie zaplanuje dzien i mam co robic, dobry jest tez sport...ale co zrobic gdy pogoda jest brzydka???Albo nie ma sie kasy na przyjemnosci:(no i najgorsze jak przyjdzie atak paniki to wtedy jestem tak zla na siebie, płacze ze nie umiem sobie dac rady...chcialabym sie wygadac ale o moim problemie wiedza moze 3 osoby:( Teraz wakacje, koniec sesji, trzeba poszukac pracy bo inaczej zwariuje w domu:((((( Wpisujcie dalej!!!:) MOJE METODY TO REASUMUJAC: SPORT,POJSCIE NA SPACER, LUB COS ZAłATWIC DLA KOGOS:) A na noc tabletka:(

to kiedys dostalam na maila:) pomaga tez jak mi smutno:): Przeczytaj uważnie i zastanów się nad tym: „Mój przyjaciel otworzył szufladkę w komodzie swojej żony i wyjął z niej mały pakiecik owinięty w bibułkę. To - powiedział - nie jest zwykle zawiniątko - to jest Jej bielizna osobista. Wyrzucił opakowanie ukrywające zawartość i przyjrzał się jedwabnej, wykończonej koronką bieliźnie. Kupiłem to Jej, kiedy pierwszy raz pojechaliśmy do Nowego Jorku 9-10 lat temu. Nigdy jej nie założyła, czekała z tym na jakąś specjalną okazję ! Wiec dobrze - pomyślał, dzisiaj zdarzyła się ta odpowiednia okazja. Zbliżył się do łóżka i ułożył bieliznę przy jej głowie, obok innych rzeczy. Niedługo zacznie ubierać ja do trumny. Po krótkiej chorobie wczoraj zmarła. Potem patrząc się w moja stronę powiedział: każdy dzień, który przeżywasz jest tą specjalną okazją. Nasze okazje juz minęły. Nie warto było zostawiać wszystkiego na potem. Te słowa zapadły mi w pamięć, mam ciągle na myśli - one zmieniły moje życie. Teraz więcej czytam, a mniej sprzątam. Siadam na tarasie i rozkoszuje się urodą okolicy bez poczucia winy, ze nie wypieliłam ogródka. Spędzam więcej czasu z moimi bliskimi i przyjaciółmi, a mniej pracując. Zrozumiałam, że życie to ciągłość doświadczeń, które trzeba przeżywać w radości, a nie próbować je przetrwać lub ścierpieć. Juz niczego nie odkładam na potem. Piję codziennie z moich antycznych, kryształowych kieliszków. Zakładam nowe ubranie na zakupy w supersamie, jeżeli tylko zdecyduje, ze mam na to ochotę. Nie zachowuje moich najlepszych perfum na specjalne imprezy, tylko używam ich codziennie, kiedy pragnę poczuć je na sobie. Zdania zaczynające się od "pewnego dnia", "kiedyś" znikają z mojego słownika. Jeżeli coś jest warte zobaczenia, usłyszenia lub przeżycia, chcę to zobaczyć, usłyszeć i przeżyć teraz. Nie wiem, co zrobiłaby żona mojego przyjaciela, gdyby wiedziała, że nie będzie jej tu dzisiaj miedzy nami. A my przyjmujemy to z taką nieświadomą lekkością. Mam nadzieję, że poszłaby zjeść do restauracji chińskiej - jej ulubionej. To te malutkie, niezrobione rzeczy najbardziej by mnie bolały gdybym wiedziała, że moje godziny są juz policzone. Byłabym niepocieszona, że przestałam widywać się z moimi dobrymi przyjaciółmi odkładając to na "najbliższy czas". Że nie napisałam listów, które miałam zamiar posłać już jutro. Byłabym niepocieszona i smutna, że nie mówiłam wystarczająco często moim bliskim jak bardzo ich kocham. Od już i teraz nie staram się opóźnić, przeczekać ani wstrzymać niczego, co mogłoby wprowadzić mnie w dobry humor, dać powód do radości i śmiechu, i każdego dnia powtarzam sobie, że dzień dzisiejszy jest wyjątkowy. Każdy dzień, każda godzina, każda minuta - nią jest! Jeżeli dostałeś tę wiadomość to, dlatego, że jest ktoś, dla kogo jesteś ważny i najprawdopodobniej istnieją dla Ciebie osoby ważne. Jeżeli jesteś zbyt zajęty, żeby poświęcić kilka minut na wysłanie innym tej wiadomości i powiedziałeś sobie, ze zrobisz to za jakiś czas - to znaczy, ze szczęście jest daleko od Ciebie i być może nigdy do Ciebie nie przyjdzie. Ta TANTRA przyszła z Indii. Bez względu czy jesteś przesądny czy nie, znajdź kilka chwil na jej przeczytanie. Zawiera pożyteczne wiadomości dla Twojej duszy. To jest TOTEM TANTRA NA SZCZESCIE i w tej intencji zostało wysłane.

Gość za ten nick
to ci sie palowanie nalezy...od razu sie z lekomanka kojarzysz!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość jejqnia
moim sposobem na stresujacy dzien, jest poglaskania mojego kiciusia, dluga kapiel, przejazdzka rowerowa, i sen, ale zazwyczaj najwiekszy stres mi towarzyszy gdy nie moge zrobic nic co mnie uspokaja i napewno nie wezme zadnych lekow uspokajajacych gdyz wiem dokladnie jak one dzialaja ( moj kierunek studiow m.in. tym sie zajmuje) ostateczne moge wypic melise lub jakies witaminki zjesc, nic pozatym i dobrze wam ludki radze--->roznorodne farmaceutyki zazywajcie w najmnejszych ilosciach jakich tylk mozecie, to moja bezinteresowna rada do was jako przyszla farmaceutka:)

Gość xanaxik
mowisz o mnie? a wiesz co to atak paniki z ktorym ladujesz na pogotowiu? tam mi go dali i po 15 minutach ozylam! taka dali mi ksywe.a zreszta....... CO CIE TO OBCHODZI? NO JA SIE PYTAM?

Gość xanaxik
to bylo do postu z 16 :43

olewajmy takich co beda nas tu wyzywac:) Tylko rady:) Ja tez nie chce brac zadnych leków:(ale juz w ostatecznosci na noc wezme na uspokojenie bo wtedy rano jak wstaje to jakas taka inne jestem , a nie ze sie budze i sie trzęse:( Dlatego lubie po przebudzeniu od razu wstac i miec zaplanowane jakies zajecie...bo jak nie to klapa:(

Gość do jegnia
wiesz na stres to moga pomoc takie sposoby opisane ale czy wiesz co to jest chorobliwy atak paniki ,agorafobia itp.? niestety czesto potrzebne sa leki -wtedy wiedze o szkodliwosci lekow porzuca sie na korzysc polepszenia komfortu zycia-oczywiscie z umiarem......szzcesliwi ci ktorym udaje sie funkcjonowac bez lekow,moga sabie pogratulowac! a ci co musza to trudno ale to tez metoda!

Gość jejqunia
ja znam fizjologie tych chorob iz rozumie,ze osoby chore na nie, nie moga bez nich poprawnie funkcjonowac. Ja tylko mowie po prostu nie ma sensu sie truc chemia gdy nei ma sie potwierdzonej przez lekarza jakowej choroby poprosti niektorzy ldzie biora np antydepresanty czy leki uspokajajace ae tak powiem 'na wlasna reke'

Gość jakie macie sposoby
na atak paniki np. w sklepie, w kolejce do kasy z pełnym wózkiem zakupów?? Albo kiedy atak złapie na srodku ulicy??:(

przeczekac.....nauczylam sie tego zeby nie uciekac .....staram sie wprowadzic w stan \"zlosci\" gadac ze swoja nerwica ,ze mam ja gdzies i nie wyjde z tego sklepu i nie uciekne...robie sie zla,zla i ta zlosc pomaga mi odgonic albo zelzyc atak ...ale kiedys uciekalam.......jesli na ulicy to mjest o nwiele lepiej bo sobie gdzies siadam i czekam az sie polepszy.....potrafie siedziec tak dlugo az odwroce mysli od tego ze nmi cos jest ,patrze na ludzi ,na rosliny ,na przejezdzajace autobusy na wsio dookola ,np. przegladam sobbie smsy albo szperam w torebce i udaje ,ze mi nic nie jest....no i przechodzi :D

Gość jakie macie sposoby
a mnie męczy aż do zemdlenia, niczym tej cholery nie umiem zwalczzyc:(

Gość xanaxik
porównam ataki paniki do mdlosci prowadzacych do wymiotow.to tylko porownanie. czasem nas tylko"mdli"atak i wtedy dziarsko dajemy rade;) gorzej jak np.przy kasie w markecie "paw"szuka ucieczki no i atak koszmar😠"wymiotujemy" wtedy naprawde jest zle .niczym tego sie nie powstrzyma .pogotowie ,omdlenie,zawroty hmmm... z tym ostatnim wariantem nie bardzo sobie radze.wlasnie na ten rodzj paniki cos by sie przydalo.....

Gość pozdrawiam
……………………._.;_'.-._ ……………………….{`--♥.-.'_,} ……………………{;..\,__...-'/} ....._.;_'.-._ …{..'-`.♥_;..-'; ...{`--.♥-.'_,}…`'--.._..-' ....._.;_'.-._ .{;..\,__...-'/}…._.;_'.-._ ...{`--.♥-.'_,} .{..'-`.._;..-';.{`--.♥-.'_,}.{;..\,__...-'/} ....`'--.._..-'.{;..\,__...-'/.{..'-`.._;..-} ........,--\\..,-"…`'--.._..- .....--.._..- ...... ....._.;_'.-._..... ||......// ..........{`--.♥-.'_,}.,-"-.....//.,-"-.. ........{;..\,__...-'/....'-.\.// (..'-...\ ………..{..'-`.._;..-'. ,/. // ;---, ......../....-'.)\\......... /.,-"-....\ ........\,---'`...\\.......//. (..'-.....\ .....................\\ ..// ................../_\\Y//_\ .................(_,-}={-,_) ...................\_//((\_/ .....................//))(\ ....................(/..)) ........................(( .........................\) P O Z D R A W I A M :)

Gość ważne objawy
Nerwice – obejmują dużą i bardzo różnorodną grupę zaburzeń, których podstawowym objawem jest lęk. Zaburzenia nerwicowe to najczęściej występująca grupa schorzeń o podłożu psychicznym. Nerwica stanowi pojęcie zbiorcze dla różnego rodzaju objawów czynnościowych i zespołów chorobowych, których przyczyną jest reakcja na jakiś ujemny bodziec środowiskowy lub emocjonalny Istotna rolę w rozwoju nerwicy odgrywają potęgujące się czynniki nerwicogenne, do których zalicza się: stały pośpiech, narastająca rywalizację, narastająca potrzebę osiągnięcia sukcesu, urbanizację, pociągająca za sobą zmniejszenie przestrzeni życiowej, konieczność kontaktu z bardzo wieloma ludźmi, hałas i różnego rodzaju wpływy fizyczne i chemiczne, kryzys więzi rodzinnych. Czynniki jatrogenne nerwicy: zbyt łatwe i częste przepisywanie leków, wiara w to, że na każdą dolegliwość (nawet błahą) można zastosować jakiś preparat – wiąże się to ze skutkami ubocznymi takimi jak: bezsenność, uzależnienie od leków. Zaburzenia nerwicowe to najczęściej występująca grupa schorzeń o podłożu psychicznym. Szacuje się, że na zaburzenia lękowe cierpi co piąty Polak – czyli blisko 8 milionów osób! Większość przypadków nerwic pozostaje niewykrytych bądź niewłaściwie leczonych, wiele osób, którym można pomóc nie trafia do psychiatry ani psychoterapeuty. Znaczna cześć objawów nerwicowych nie wymaga leczenia. Objawy często same ustępują np. po zmianie środowiska zamieszkania, pracy, odpoczynku, porady przyjaciela itd. W większości przypadków w przypadku skutecznej pomocy może udzielić internista. Skierowanie pacjenta do psychiatry jest wskazane tylko w przypadku, kiedy objawy nerwicowe utrzymują się przez dłuższy czas, kiedy występują objawy depresji. O nerwicy możemy mówić tylko wtedy, gdy występuje wiele objawów utrzymujących się przez dłuższy czas (pocenie się, czerwienienie, uczucie pustki w głowie, skurcze spastyczne jelit, biegunki, jąkanie się, lęk, niepokój, zaburzenie snu). Najczęściej nerwica rozwija się na skutek ujemnych bodźców powtarzających się przez dłuższy okres. W zależności od cech osobniczych nerwica może rozwinąć się po krótszym lub dłuższym okresie stresu. Zwykle nerwicy towarzyszą zaburzenia wegetatywne – wszelkiego rodzaju skargi na objawy somatyczne. Do najczęstszych należą: bóle i zawroty głowy, bóle w okolicy serca, duszność, objawy ze strony układu pokarmowego (zgaga, zaparcia wzdęcia, biegunki, zaburzenia łaknienia). Jednym z częstych objawów nerwicowych, które są powodem udania się do lekarza są zaburzenia seksualne. U mężczyzn brak wzwodu, przedwczesny wytrysk, u kobiet oziębłość i brak orgazmu. Tego rodzaju zaburzenia mogą wywołać depresję. Członkowie rodzin powinni pomagać choremu, okazując mu zaufanie i podtrzymując go na duchu w chwilach załamania i depresji. Powinni współpracować z lekarzem skłaniając chorego do wykonywania jego poleceń, szczególnie w zakresie zażywanie leków. Należy pilnować, aby chory nie zwiększał dawek leków bez konsultacji z lekarzem. Błędem, jakiego należy unikać w terapii nerwic, jest szybkie zniechęcanie się do terapeuty i częste zmiany lekarza.

heh temat mial byc jak sobie radzic wiec nie pisalam juz o objawach moich:) do nich zapraszam na topic: \"Moja nerwica\" tam mozna sie wyzalić

Gość 7mila
podczas ataku kiedy jestem z kims bardzo pomaga mi to , że zaczynam z tym kimś rozmawiać, jeśli jest to osoba, która wie o moim problemie, to mówię coś w stylu-kurde cos mi sie dzieje, juz nie wytrzymam-a ten ktos mówi , przestań, przeciez wiesz, że nic ci sie nie stanie, sama sie nakręcasz itp-i to pomaga

Gość dla wszystkich nerwuskow
Serdeczne pozdrowienia ..... _______________________@___ _________________________@___ __________________________@__ ________________@@@@_____@ _______________@@@@@@___@_ ______________@@@@@@@@@ ______@@@@@@__@@@@@@@@ ____@@@@@@@@@@@@@@@__ __@@@@@@@@@@@@@@@____ _/@@@@@@@@@@@@@@______ __@@@@@@@@@@@@@@______ __@@@@@@@@@@@@@_______ ___@@@@@@@@@@@@________ ___@@@@@___@@@@@________ ___@@@@_____@@@@_________ __@@@@@@@@@@@@@_______ @@@@@@@@@@@@@@@@___

Gość dla wszystkich nerwuskow
Zabiorę Cię właśnie tam gdzie jutra słodki smak Zabiorę Cię właśnie tam gdzie słońce dla nas wschodzi Zabiorę Cię właśnie tam gdzie wolniej płynie czas Zabiorę Cię właśnie tam gdzie szczęsciu nic nie grozi Dość mam już pustych dni i świąt których nie było Między nami jest coś, nie zaprzeczaj mi Tyle mogę Ci dać, solą życia jest miłość Boisz się wielkich słów, to nie wstyd Zabiorę Cię właśnie tam gdzie jutra słodki smak Zabiorę Cię właśnie tam gdzie słońce dla nas wschodzi Zabiorę Cię właśnie tam gdzie wolniej płynie czas Zabiorę Cię właśnie tam gdzie szczęsciu nic nie grozi Czekam na jeden gest, wiara jest moją siłą Jestem pewien, że wciąż potrzebujesz mnie Dzień przemija za dniem, znów nam siebie ubyło Życie zbyt krótko trwa więc zdecyduj się Dość mam już pustych dni i świąt których nie było Między nami jest coś, nie zaprzeczaj mi Tyle mogę Ci dać, solą życia jest miłość Boisz się wielkich słów, to nie wstyd Zabiorę Cię właśnie tam gdzie jutra słodki smak Zabiorę Cię właśnie tam gdzie słońce dla nas wschodzi Zabiorę Cię właśnie tam gdzie wolniej płynie czas Zabiorę Cię właśnie tam gdzie szczęsciu nic nie grozi Cichy Wielbiciel (Ten kto kocha za mocno Zakochany bez pamięci) 22.05.2008 20:41 Nie wiem jak zasypia kwiat i o czym śni. Nie wiem jak otwiera świat do nieba drzwi. Nie wiem kto dopisał tekst do naszych ról. Nie wiem skąd w tych rolach błąd i żal i ból. Przytul mnie i połam lód w opłatki kry, Przytul mnie nadejdzie znów wiosenny świt. Dopóki żal naprawia błąd, nadzieje mam, Dopóki łza jest jeszcze łzą, nie jestem sam. Nie wiem jak zakwitał sad oddechem barw. Nie wiem jak wypełnił smak ogrody warg Przytul mnie i połam lód w opłatki kry, Przytul mnie wiosenny świt podaruj mi Dopóki gwiazd szalony krąg, nadzieje mam, Dopóki łza jest jeszcze łzą, nie jestem sam. Dopóki żal naprawia błąd, nadzieje mam, Dopóki łza jest jeszcze łzą, nie jestem sam. Nie jestem sam.

Gość Czlowiek a nerwica
Nerwicę najkrócej można określić jako chorobę emocji, które reagują na otoczenie w sposób nieadekwatny, utrudniający funkcjonowanie w świecie i powodujące duży dyskomfort i cierpienie. Nerwica jest zaburzeniem psychicznym. Chociaż często nerwica objawia się zaburzeniami funkcji organizmu, jej przyczyną nie są choroby ani somatyczne, ani procesy fizjologiczne dotyczące funkcjonowania nerwów. Objawy nerwicy są bardzo różnorodne. Rozciągają się od zaburzeń funkcji organizmu (bóle, dysfunkcje narządów i układów organizmu, utrata czucia zmysłowego, omdlenia, drżenie rąk, itp.), aż do występującego bez wspomnianych objawów somatycznych lęku, który nie tylko stwarza dyskomfort, ale w znacznym stopniu wpływa na sposób myślenia, postrzegania rzeczywistości oraz na zachowanie. Różnorodność objawów, z jakimi wiąże się nerwica pozostaje niewyjaśniona.

Gość taka moja teoria
...... która tłumaczyłaby wszystko językiem dla mnie zrozumiałym: jeśli człowiek doznał wielu cierpień, szczególnie w okresie bycia dzieckiem i w wyniku tych cierpień nie czuł się kochany, nie otrzymał wystarczająco dużo ciepła i miłości oraz opieki a na dodatek różne sytuacje były traumatyczne, to człowiek taki wykształcił w sobie różne reakcje (mechanizmy) obronne, które na tamte chwile pomagały mu przetrwać stłumione i nagromadzone emocje wychodzą przez lata oraz po latach w postaci różnych lęków i objawów objawy mogą być przeróżne i w zależności od predyspozycji danej osoby oraz różnych czynników zewnętrznych jak np. działania lecznicze lęki i inne objawy wyjdą na światło dzienne albo w postaci nerwicy albo pod postacią depresji, pal to sześć co to będzie, ważne, że to wylezie po to aby zająć się sobą dla chorej osoby nie powinno być moim zdaniem ważne jak się nazywa to zaburzenie ale jakie ma nieprzyjemne objawy i jak się może ich pozbyć? pomaga praca nad poczuciem wartości i to jest jeden z głównych sposobów wydobycia się z dołka, co jakiś czas sobie to uświadamiam:) życzę wszystkim borykającym się z problemem depresji czy też nerwicy, aby znaleźli w sobie dużo siły i tę siłę zużyli nie na definiowanie nazwy swojego zaburzenia ale na pracę nad polepszeniem swojej samooceny oraz sytuacji życiowej, aby energię zużywali na działania konkretne i dające wymierny efekt to tyle co powiem o różnicach między depresją a nerwicą;P pomaga bardzo praca nad emocjami(uczuciami), nauka odróżniania ich i czucia, bo inaczej pojawaiją się jako lęki

Gość bbbbbbbb
ja przestalam czytac forum, bo co raz mialam nowe objawy, ktore opisywał ktos inny, 5 wizyt u psychoterapeuty, przeczytanie 2 książek na temat stresu, i przy ataku paniki tlumaczenie sobie i smianie sie z siebie ze przeciez nie umre, to minie i przejdzie, powolne oddychanie i w ogole o tym nie myslenie, wiem ze to cięzkie jak cholera bo mialam koszmarny atak w lutym tego roku, przez 2 tyg nie bylam w stanie zmrozyc oka i to byl koszmarny ciąg, i jeszcze jedno mialam takie 2 ataki paniki od tego czasu nigdy więcej ich nie bedzie:)

Gość cO KSIĄŻKĘ PISZESZ nudzi Ci si

Gość xanaxik
taka moja teoria-masz duzo racji.zawsze kiedy przychodza gorsze dni ,pytam siebie -co znowu tworzy moja glowa?nie za pierwszym razem najczesciej po kilku dniach dociera do mnie dlaczego! i tu najczesciej wychodzi mi dziecinstwo-rodzice -poczucie wartosci. jak pozwole sobie na emocje niedopuszczalne spolecznie ,moralnie itd w stosunku do np .mamy -objawy mijaja....... czuje zlosc,zal ,rozczarowanie i pozwalam sobie na to nie obwiniajac sie . kocham moich rodzicow,starali sie o to bym miala wszystko ale nie dali mi wiary w siebie ,poczucia wartosci.co gorsza ich nieswiadome zachowania teraz kiedy juz dawno jestem dorosla wcale sie nie zmienily a to poteguje moje objawy ,az do mometu odkrycia CO TYM RAZEM ???? ale atak/ki zarzaja sie i wtedy trzeba sbosobem dziada pokonac dlatego PISZCIE!!!! pozdrowienia

Gość Kiziamizia123
witajcie 🖐️ 🌻 👄

Gość Kiziamizia123
pytanie do przyszłej farmaceutki fajnie , ze nas znalazłaś, a czy ty tez masz problem z nerwicą? mam do ciebie pytanko : biore od prawie miesiaca COAXIL i nie dostałam miesiączki , mam sóźnienia juz dobrych kilka dni, czy to może miec wpływ na cykl miesiączkowy? podejrzen o ciąze nie mam , bo mam spiralę i brak ostatnio chęci na seks, więc to nie ciąża, jakoś sie tym nie martwie ale mnie to poprostu zaciekawia, co ty na ten temat powiesz, chętnie poczytałabym tez o działaniu leków, i to czego nie mówią na lekarze, posze podziel sie swoimi wiadokościami. ja jeszcze mam problem ze wzrokiem , bardzo mi sie pogorszył czy to może byc od nerwicy??? sorki, że cie zasypałam deszczem pytań , ale moze mogłabys nam jakos pomóc plisssssssssssss