Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Laura Diaz

Starania a ... fitness

Polecane posty

Witam, To mój pierwszy topik na tym dziale:) Niedługo myślę zacząć starania o dziecko. Mam koleżankę, oddana fitnesska, zawsze siłownia, rower, biegi i inne rzeczy, teraz stara się o dziecko i twierdzi że zrezygnowała z uprawiania sportu bo podobno to utrudnia zajście w ciążę??? Co o tym myślicie? Czy jest taka zależność? Przyznam się że pierwszy raz o tym słyszę, a koleżanka jest raczej osobą światłą i głupot by chyba nie gadała;) Zrezygnowała ze sportu i przytyła, a zawsze miała fantastycznie wysportowaną figurkę. Ja sama regularnie biegam, pływam i ćwiczę jeszcze parę innych rzeczy, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kocham sport i nie chcę z niego rezygnować, nawet w ciąży chciałabym ćwiczyć pilates czy coś innego - czy mam z tych wszystkich fajnych rzeczy rezygnować, żeby móc zajść w ciążę? Czy sport utrudnia... zagnieżdzenie się ciąży, czy ja wiem.....?

no raczej nie... jeśli organizm jest przyzwyczajony do wysiłku to więcej szkody przyniesie nagła rezygnacja z aktywności... ja przed ciążą uprawiałam sport i zaszłam za 1. razem... a jak juz byłam w ciazy i o niej jeszcze nie wiedział\\am to nawet biegłam w biegu półmaratońskim i było wszystko ok... więc raczej nie rezygnuj... potem trzeba trochę przystopować i przestawić się na bezpieczne dyscypliny... :)

witam! ja tez byłam zapalona fitnesską :) aerobik musowo 2, 3 razy w tyg, nie było innej opcji, zaszłam w ciążę bez problemów :) ale każdy organizm jest inny, oczywiście siłownia z jakimiś ciężarami może ponieść jakieś konsekwencje dla wczesnej ciąży, ale aerobik nie sądzę. mój lekarz to sportowy duch i mówi że wysportowane kobiety, te które ćwiczą przed i w ciąży lepiej znoszą ciążę i poród. ja jak się dowiedziałam że jestem w ciąży zrezygnowałam z aerobiku, bo głównie chodziłam na step i się trochę obawiałam że za intensywny, ale przerzuciłam sie na basen i lekarz wręcz mi zalecał robić brzuszki w domu :)

No ja akurat aerobiku nie lubię, ale lubię ćwiczyć np na orbitreku i kocham pływać, biegać i jeździc na nartach i ogólnie się ruszać, tak też myślałam że moja koleżanka przesadza z tym zaprzestaniem sportu, ja na pewno nie będę rezygnować:)

jak już wiedziałam o ciązy to zrezygnowałam z mojego ukochanego biegania, bo jednak podobno dyscypliny w których występują regularne i długotrwałe wstrząsy nie są wskazane, wolałam nie ryzykować... ale basen, rowerek stacjonarny, gimnastyka jak najbardziej... a wytrenowany brzuszek to połowa sukcesu... mój miesiąc po porodzie wyglądał tak jakbym nie była w ciąży :)

Z tym brzuszkiem to mnie pocieszyłaś, bo ja się bałam że będę miała takiego flaka przez resztę życia i nic się nie da z tym zrobić, a tu widzę że sport się jednak opłaca:) Nie bałaś się basenu w ciąży, że załapiesz jakąś infekcję czy coś? Ja chodzę od dłuższego czasu i co prawda jeszcze nic nie złowiłam (odpukać), no ale ciąża to ciąża. Nie patrzyli się ludzie dziwnie na ciebie? Podobno Pilates w ciąży jest fantastyczny:)

a bo ja wiem czy patrzyli? raczej nie a nawet jakby patrzyli to mam to gdzieś... ja tam byłam dumna z mojego brzuszka... dzięki wytrenowanym mięśniom pojawił on się dosyć późno a potem po porodzie w zasadzie zaraz wrócił do normy... po miesiącu znikła ostatnia mała fałdka skóry... no i z rozstępami tez nie miałam problemu... to pewnie nie tylko przez sport, również uwarunkowania genetyczne są ważne... a infekcji nie złapałam więc polecam... ale najlepiej sprawdzony basen, bo to różnie bywa :)