Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kakakakakakaka

Kiedy wasze dzieci zaczely mowic ZDANIAMI?????

Polecane posty

Gość kakakakakakaka

Jak w tytule. Nasz synek ma rok i 5 miesiecy i mowi np.: Mama daj moka, tata daj psa itd.... A jego ponad rok starszy kuzyn do tej pory nie mowi zdaniami. Czy mamy wybitnie zdolne dziecko?

Gość asiaaaaaaaaa
ojejku,to rzeczywiscie masz sie czym przejmowac... moj syn ma 3 lata!! i to co umie mowic to: -mama dom (ze chce do domu) -i inne takie,ale mowe ma strasznie cięzką,. !! prawie nic nie mowi..

Gość nie nakręcaj się autorko
Często dzieci, które robią wszystko szybciej potem są najbardziej przeciętne. Teraz się wyróżnia, ale co będzie potem :p Dziecko by zacząć mówić zdaniami ma czas od 14 do 24 miesiąca życia. Więc twój syn niczym się nie wyróżnia.

nie wiem czy masz wybitnie zdolne dziecko czy nie i raczej nikt ci na to pytanie nie odpowie.... ja mowilam pelnymi zdaniami rowniez za nie cale poltora roku i jakos dzis za wybitnie uzdolniona sie nie uwazam kazde dziecko jest inne, jedno wczesniej mowi, drugie chodzi, a trzecie sika na nocnik moj maly na 20 miesiecy i wcale pelnymi zdaniami nie mowi, ale jakos nie mam z tym problemu, dla mnie najwazniejsze jest zeby byl zdrowy.

mój synek ma 2i pół roku i mówi zdaniami gdzieś od 2 roku. ale on wogóle bardzo dużo mówi i nawet ostatnio nawet niemówię do niego synku,czy po imieniu tylko gaduło.od rana do wieczora buzia mu się niezamyka. zawsze dużo do niego mówiliśmy i to może dlatego tak gada.

Gość mama smoka
kkakakakaka wydaje mi się, że i Twoje dziecko i kuzyn Twojego malucha prawidłowo się rozwijają. Jedne dzieci rzaczynją mówić szybciej inne wolniej, ale oba przypadki są w granicach normy. Chociaż jak każda mama chciałabys mieć wybitnie zdolnego dzieciaczka :)

Wg mnie masz bardzo zdolne i inteligentne dziecko,ale nie wyszukuj jeszcze wybitnosci,to naprawde psuje dziecinstwo.Powiem Wam,bo mam czesto kontakt z obcymi maluszkami,raz przyszedł do mnie do sklepu roczny chłopiec z rodzicami i słuchajcie zaczął czytac reklamy na balonach,literował i czytał,no kurcze,powiem wam,to dosyc....przerażające:D Wiec zycze Ci autorko zdrowego ,inteligentenego Bobasa,ale moze nie do przesady wybitnego;-) P.S.A propos moj osiemnastomiesieczny KUBAa tez gada wszystko i pełnymi zdaniami,ale.................................po KUBAŃSKU:D:D:D;-),a my nie znamy tego jezyka:D

Gość hghghgh
hhah, kasia c.. dokladnie tak jak mój.. mowi na okrąglo,ale nie znanym językiem :D

Gość ja mówiłam właśnie w tym wieku
co twój synek całymi zdaniami,a jestem zupełnie przeciętna

Gość moja corka
ma 3 latka, gdzies od pol roku mowi pelnymi zdaniami. Opowiada historie, bawiac sie lalkami prowadzi miedzy nimi dialog. Non stop jej sie buzia nie zamyka :) mama powiedziala jak miala 6 miesiecy a potem poszlo jak z platka :)

Gość twoj syn jest geniuszem
zapisz go do najelpszego liceum w miescie a potem niech iodze na UJU albo oxford , tylkos zybko bo jeszcze straci za dzuo czasu na dziecienstwo!

Gość daniellllka
Mam dwie córki. Młodsza ma też 1 rok i 5 m-cy i mówi mało, a starsza w jwj wieku całe zdania klepała.

Ja mowilam pelnymi zdaniami majac rok. W glowie mi sie to nie miesci. Rodzice byli przekonani, ze maja w domu malego geniusza. No i coz- nauczylam sie bardzo szybko czytac i pisac, w zerowce sie nudzilam, nigdy nie mialam problemow z nauka.... ale geniuszem nie jestem. O kazda ocene musialam walczyc i do tego do tej pory nie potrafie sie rozsadnie wygadac- wszystkie argumenty i madre zdania przychodza mi do glowy po fakcie albo tylko na pismie..... Mysle, ze to jest tak, ze jedno dziecko zaczyna mowic szybciej inne pozniej. To tak jak z chodzeniem czy innymi umiejetnosciami. Moja corka chodzila majac 9 miesiecy... czy bedzie akrobatka? Niedlugo wszystkie dzieci w jej wieku ja podgonia i tyle. Tak samo jest z umiejetnoscia mowienia- niedlugo inne dzieci podgonia twoje i nie beda sie niczym roznic. Ale rozumiem cie, ze jestes dumna ze swojego maluszka. Tez bym byla! Kazda matka cieszy sie widzac, ze jej dziecko potrafi wiecej niz inne dzieci!

Gość
hehe ja miałam podobnie jak aga1979 - zdanami typu wymienione przez autorkę mówiłam mając niecały rok, czytać i pisać nauczyłam się wcześnie. w zerówce i nauczaniu początkowym były nudy, powiedzmy do końca podstawówki, no a potem przeciętniak być może, jak się dobrze poprowadzi takie dziecko to coś z tego jest, mnie np chcieli wysłać do szkoły w wieku 6 lat (rozwiązywałam zadania dwa lata starszego brata) ale dyrektorka przekonała rodziców, że nie mają po co mi zabierać dzieciństwa. takie dziecko moim zdaniem warto wcześnie uczyć języków, np metodą Helen Doron

Gość asiaaasia
Ta? A moj syn ma 3 lata i mowi pojedynczymi slowami mimo prawidlowego rozwoju psycho somatycznego i co? Nie bedzie wybitny? Einstein zaczal mowic w wieku prawie 5 lat... a glupi raczej nie był. A tak btw... Ty chcesz jakiejs porady czy po po prostu chcesz sie pochwalic aby moc potem wyczytywac lawine achow i ochow ? :/ Moze pochwal sie jaka Ty jestes wybitna na dzien dziesiejszy ?

Gość gość
Moja córka ma 14 miesięcy i wczoraj powiedziała do męża "tata daj mimi ( misia) "

Gość gość
jesli dziecko ma 3 lata i mowi pojedyncze slowa, to powinno sie natychmiast kontaktowac z logopeda a nie pierdzielic o Einstainie

Gość gość
Córka niecałe 1,5 roku mówiła jak stara, syn półtora roku właśnie takie zdania jak autorki. Na dwa lata śpiewali piosenki i mówili wierszyki.

Gość gość
Moja ma nie ma 2 lat, drugie urodziny w październiku i mowi od jakiegoś czasu zdaniami z 2 czasem 3 słów. Powtarza wszystko jak katarynka. Widac że sprawia jej to frajde. Widzę że zaraz zacznie mówić bardziej złożone bo te 2 zdaniowe mówi bardzo wyraźnie, odpowiada na pytania np Ile masz lat ? dwa lata, jak się nazywasz? Mała Kaja, Kochasz mame? Kocham mame itp. dodatkowo wykonuje wszystkie polecenia i je rozumie. Moja uważam że od mowy jest jeszcze lepiej rozwinięta ruchowo, na placu zabaw nie usiedzi w piaskownicy jak inne dzieci, włazi sama od pół roku na największe zjeżdzalnie i sprzęty gdzie inne dzieciaki w jej wieku na czworaka pełzają po rurkach. Robi kominiarza od kilku miesięcy wspina się po mnie ja jej nie podnosze) umie okno sama otworzyć,je sama od 2 miesięcy, włączya telewizor i dekoder dwoma pilotami a jak nie znajdzie to z guzika i odpali sama komputer łącznie z włączeniem you tuba z bajkami:/. Ale nie wywyższam się tym i jej mową-pierwszy raz wręcz tu napisałam o tym. Ja bym się nie przejmowała wogóle mową dwulatka. 3latek jak nie gada to mozna isc sprawdzic.

Gość gość
to ja z14.01 Na nocnik nie robi bo się go boi i wstydzi robić przy kimś kupe. z resztą pisalam o tym wczoraj :P Wygania wszystkich z salonu jak robi i chowa się w kącik

Gość gość
moj syn za 18m mowil wyraźnie cale zdania. teraz ma 10 lat i niczym sie nie wyroznia w klasie, jest dobrym uczniem ale sa odniego lepsi.

Gość gość
Po prostu każde dziecko rozwija się w swoim tempie, o żadnym geniuszu to nie świadczy

Gość gość
kasia c -21.25 dobre .......po kubansku hi hi hi mój mały tez szybko mówił a od brata nic ale za to swietnie rapował teraz ida lep w lep