Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wakacyjna...

Aparat cyfrowy

Polecane posty

Gość wakacyjna...

Zamierzam kupic aparat cyfrowy ale nie bardzo sie na tym znam. Prosze poradzcie mi powinnam kupic, w miare w normalnej cenie ale o dobrych parametrach technicznych. Nie chodzi mi o firme tylko wlasnie o te wszystkie parametry - na co zwracac uwage. Dzieki.

to zalęzy co chcesz focic. Jezeli jestes typową amatorka i raczej nie bedziesz tego bardziej, profesjonalnie rozwijała, i jedyne na czym Ci zalezy to dobre (nieporuszone) fotki - to kup kompakta Canona albo Nikona, wyciagasz aparat i robisz fotki, tylko tyle Cię interesuje. Jezeli chcesz sie rozwijac w tym kierunku i wiesz, ze bedziesz to robic to postaw na lustrzanke. Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi z tymi paramtrami, jakie chcesz robic zdjecia to jest zalezne od samego aparatu i co za tym idzie firmy. Jezeli interesuje cię tylko jak w pierwszym, robienie dobrych fotek bez meczenia sie z ustawieniami to kompakty Cannona np sa wszytskie dobre, jasne im wiecej pikseli tym lepiej ale to tez zalezne jest od kwoty jaka dysponujesz

Gość miśkowa panna
Ale chcesz kupić maupkę czy coś konkretnego? I jaką kwotę bierzesz pod uwagę??/

Gość wakacyjna...
motionlotion Chodzi mi o zwykle zdjecia amatorskie. I miedzy innymi o te piksele :-) mi chodzi. Ile minimum taki w miare niezly aparat musi miec? Bo kazdy mowi mi co innego, ja juz zglupialam. W sklepach to mi chca wcisnac jak najdrozszy aparat bo widza, ze sie nie znam na tym ;-)

Gość miśkowa panna
*małpkę;)

Gość megapiksele to chwyt
i bełkot marketingowy. Wystarczy 4 :D

Gość rabik
nie no tak minimum z 8 zreszto teraz to i tak takie sa dosc tanie

Gość jaką kwotą
dysponujesz?

Gość wakacyjna...
Nie chcialabym wydac wiecej niz 400 zl.

przeciez to tylko rozdzielczosc zdjecia. Czesto im wiecej megapikseli tym gorsze zdjęcia:O pod wzgledem ostrości

400 zl ale na sam apart?? czy w tym ma byc ładowarka , akumulatorki, karta pamięci???:P jakis pokrowiec na apart??;)

Poleciłabym Canon PowerShot A650 - mój brat go niedawno kupił i jest bardzo zadowolony, on tak samo chciał po prostu robic dobre (technicznie) zdjecia, zadnego grzebania przy aparacie, zadnego ustawiania i przestawiania (czasami moze dla zabawy ;) ) po prostu wyciągnąc aparat i robic fotki. Aparat jest swietny, sprawdzalam go, robi nieporuszone zdjecia jakkolwiek bys ten aparat nie chwycila, duzy i co lepsze obracany wyswietlacz LCD, ISO do 1600, naprawde wart kupna ;) ale dopiero teraz przeczytalam, że chcesz kupic do 400 zł, z min 8 mln pixeli Canon PowerShot A580 nie wydaje sie zły, cenowo stoi od 350 do 700 (zalezy od sklepu) najlepiej poszukaj sobie w necie na ceneo.pl wpisz firmy aparatów, poczytasz o samych aparatach, bedziesz znala najnzisze ceny w sklepach i mozesz poczytac recenzje samych aparatow

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxx
megapiksele to chwyt--o co Ci chodzi? przecież za 400 zł spokojnie mozna kupić aparat :/

Gość moze to to to
ma wizjer optyczny a to wazne robiąc zdjęcie na słońcu na plazy itp... przekonałam sie o tym w tym roku na wizjerze elektronicznym nic nie widziałam bo raziło słońce a optyczny sprawdził sie idealnie dodam ze byłam w Egipcie a tam świeci znacznie bardziej;)

xxxxxxxxxxxxxxxxxx--------pewnie ze mozna ale jesli by miala byc ładowarka z akumulatorkami to jakas normalna z 60 zł, karta pamieci, 20 zł, pokrowiec jakis tani 20 zł. To juz zostaje 300 zł a to mocno ogranicza wybór.

ale co byc nie kupila w tej cenie do 400 zł it o i tak bnędzie to podobne:P Kup sobie najtańszego Nikona, w zupełności wystarczy do robienia zwykłych zdjęc na wycieczkach w dzień, czy tez wczesnym wieczorem:P Jak chcesz się bawic na serio to musisz znacznie wuęcej wydać.

Gość moze to to to
ja mam nikona COOLPIX L4 i wszystko byłoby super gdyby nagrywał filmy z dźwiękiem i miał wizjer optyczny :D

obecnie tanie nikony maja dzwiek w filmikach, teraz ciezko juz chyba znalesc apart co nie nagrywa dzwięku w filmach;)

Gość magda2000
ja kupoiłam canona w saturnie i mam cały obiektyw pobklejamy w tych alarmach i kleju nie moge usunac dzisiaj jade robic afere :P

Gość moze to to to
masz rację kupowałam tego nikona kilka lat temu sugeruje tylko na co zwracać uwagę ;)

Kup canona A630. Łatwiutko się obsługuje,megapikseli 7 czy 8 mln a fotki przecudne.Polecam bo wiem co mówię.

Kup canona A630. Łatwiutko się obsługuje,megapikseli 7 czy 8 mln a fotki przecudne.Polecam bo wiem co mówię.

Gość wakacyjna...
I znowu mam metlik w glowie :-) Powiedzcie mi ile tych nieszczesnych megapikseli taki aparat powinien miec? Ja sie na tym nie znam, kazdy mi radzi co innego, w sklepie mnie o to pytaja a jak glupia bo nie wiem o co chodzi :O Chiclabym w te wakacje popstrykac fotki z czegos innego niz moj stary zwykly (ale dobry, przyjazny :D ) aparacik automatyczny. Technika mnie przerosla :-(

z tymi pikselami to roznie bywa. i tak jak ktos wspominal to czesto sa chwytem marketingowym. aparat moze miec i 10 mp a tych efektywnych bedzie mial 7. Polecam patrzec a jak nie ma takiej informacji to pytac (!) o piksele efektywne, bo to one biora czynny udzial w robieniu zdjecia. martwe piksele sa tylko po to zeby wypelnic czyms puste miejsca i po to zeby wydawaloby sie ze jest ich wiecej. one tylko \"klonuja\" kolory z pikseli obok.

Megapiksele przy obecnych kompaktach nie mają już właściwie większego znaczenia - no chyba, że ktoś zamierza wywoływać w formacie A3 i większym. Mój ma 6 mln (Sony H2) i absolutnie to wystarcza - \"odbitek\" i tak nie robiłem większych niż A4 (a te wychodzą super). No chyba, że ktoś chce później na komputerze mocno kadrować i robić duże \"odbitki\" (ale nie sądzę by ktoś nastawiający się na kompakty za bardzo się w takie rzeczy bawił) (Zresztą ponoć w obecnych kompaktach często producenci na matrycy o tej samej wielkości ze względów marketingowych zwiększają ilość pikseli - co zamiast poprawiać jakość, może ją pogorszyć) Lepiej poczytać opinie użytkowników, np. tutaj: http://www.recenzje.net.pl/ Albo profesjonalistów i obejrzeć przykładowe zdjęcia z danego aparatu: Np. tutaj (po angielsku): http://www.steves-digicams.com/hardware_revi ews.html