Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sirusho

PROSZĘ O PORADĘ - antybiotyk a ciąża

Polecane posty

Witam. Dziś dowiedziałam się ze jestem w ciaży. Pewne bo potwierdził to test oraz badane USG. Jednak zapomniałam sie zapytać ginekologa czy mam zaprzestać branie antybiotyku. Wczoraj zaczęłam brać antybiotyk z powodu chorego dziąsła. Wziełam dwie tabletki rano i wieczorem. Treaz nie wiem czy zaprzestać brania antybiotyku, czy należy brać jeszcze przez te cztery dni jak przepisał dentysta. Czy ktoś WIE co należy zrobić ??

tak mówisz.. więc nie biore juz antybiotyku. Naprawdę nie chciałabym zaszkodzić dziecku..

jeśli z powodu dziąsła to za pewne jest to klindamycyna albo dalacin C są to antybiotyki najczęściej stosowane w chorobach przyzębia bo świetnie przenikają do układy kostno stawowego. w wyjątkowych wypadkach lekaż może przepisac antybiotyk kobiecie w ciąży ale musisz się skonsultować z ginekologiem

umów się na wizytę i skonsultuj to no i oczywiście gratuluję przyszła mamusiu:D

Dziękuję za miłe słowo :) Mi lekarz przepisał Amoksiklav. Jestem umówiona na wizytę za tydzień. Jeszcze nie wierzę ze jestem w ciaży :D To niesamowite!!!

zapewne wiesz że pierwsze 3 miesiące ciąży są najważniejsze bo wtedy zaczynają tworzyć się wszystkie układy tzw organogeneza i antybiotyk przenikałby również do układu dzidziusia

cieszę się że jesteś szcześliwa ja też mam już dzidziusia 1,5 roczną córeczkę i jest moim najdroższym skarbem na świecie:D który to tydzień??

Gość musisz jeszcze dziś iść do GIN
A bo tak jak już wspomniano - nie wolno w ciąży brać ŻADNYCH LEKÓW BEZ KONSULTACJI Z GINEM natomiast przerwanie antybiotykoterapii też jest bardzo niedobre dlatego najlepiej skonsultować to jeszcze dziś z lekarzem by nie zrobić niczego co mogłoby zaszkodzić dziecku :)

Nie wiem jeszcze który to tydzień. Dzis ginekolożka mi tylko potwierdziła ze jestem w ciaży i kazała brać kwas foliowy. Mam przyjść za tydzień a wtedy wszystko mi wyjaśni. Ja podejżewam ze to moze być trzeci tydzień. To moje pierwsze dziecko i tak bardzo się boję zeby go nie skrzywdzic w jakiś sposób. Moja wiedza na temat ciąży nie jest zbyt rozległa więc zaczynam kupować prasę no i przydałoby się zaopatrzyć w jakąś grubszą lekturę typu ksiażka o ciaży dzień po dniu... jestem w niesamowitym szoku!

Amoksiklav jest lekiem dozwolonym w ciazy, ale jak masz watpliwosci zapytaj po prostu ginekologa, zadzwon do niego ja tez bralam ten antybiotyk w czasie ciazy ze wzgledu na infekcje drog moczowych, coreczke mama zdrowa powodzenia:)