Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rabarka

martwię się o córkę, co to może być?

Polecane posty

Gość rabarka

Jutro idę z córką - 4 lata do lekarza. Od pewnego czasu narzeka, ze bolą ją oczy, brzuch. Towarzyszy temu zmęczenie. Wygląda blado i ma sińce pod oczami. Dotąd chorowała rzadko, zwykle przeziębienie, angina. Teraz nie ma gorączki ale sprawia wrażenie słabej. Boję się, że to coś groźnego, cukrzyca, anemia... Nie wiem co o tym myśleć, może ktoś coś powie.

Gość rabarka
wiem, że tutaj nikt mi nic nie powie, pewnie dostanę skierowanie na badania, dotąd jeszcze nie miała, bo nie było takiej potrzeby a teraz jest taka jakas marna, chciałabym, zeby wystarczyły witaminy....

moja tesciowa jak ma anemie - a ma ja czesto tez wyglada bardzo blado i ma since pod oczami i narzeka na ciagle zmeczenie ale zaraz po lekach lepiej sie czuje robilas jej badania krew/mocz?

Gość rabarka
też myslę, że to może być anemia, bo ma małe zajady w kącikach ust, moze to głupie ale wolałabym anemię niż cukrzycę /uczę dzieci z cukrzycą i wiem jakie to trudne/, moja znajoma od dziecka ma anemię, ma już dzieci i jest jakoś całkiem nieżle choć pochłania żelazo w sporych dawkach....ale czy anemia ujawnia się tak późno?

tzn jak pozno? moja tesciowa na nia choruje od wieki wiekow ale ciagle odstawia sobie tabletki bo boli ja brzuch po nich, pare razy lezala w szpitalu i dostawala wszystko w kroplowkach szkoda ze wczesniej nie zrobilas jej badan, moglabys jutro isc juz z wynikami mam nadzieje ze to nic powaznego ;)

Gość Annannana
to moze byc cukrzyca.

Gość rabarka
no właśnie, bo objawy podobne ale pije normalnie, tyle co zawsze a przy cukrzycy przewaznie jednak pije się więcej niż normalnie wczesniej myslałam, ze jest słaba, bo miała infekcje wirusową i ze nie doszła jeszcze po niej do siebie ale za duzo czasu upłynęło tzn ok niecałego miesiąca, żałuję, ze nie poszłam wcześniej ale jak to bywa głupia czekałam nie wiadomo na co....

Gość rabarka
jesteśmy na jutro zapisane, więc badanie pewnie w czwartek a wyniki w piatek lub poniedziałek...

Gość a może.....
bóle brzucha , sińce pod oczami, osłabienie i zmęczenie mogą być równiez objawem pasożytów

Gość rabarka
teraz przysypia, ale w przedszkolu też śpią tyle, że ok 13 a ona teraz muszę jakoś zluzować i za w czasu nie panikować :)

Gość rabarka
no to tymi pasożytami jeszcze bardziej zmartwiłam się ale te bóle brzucha raczej rzadko i krótko...

Gość też myślałam o pasożytach
może powinnas dac kał do badania w aptekach są specjalne preparaty na robale

no ale dzieci często bawią sie w piaskownicy i potem mogą zjeśc coś brudnymi rękami, czasem nawet dla zabawy liżą czy jedzą piasek... te sińce pod oczami i bolący brzuch to klasyczne objawy pediatra coś doradzi, może ma jakieś alergie i to ją tak męczy

Gość rabarka
rozmawiałam ze znajomym, ich córka ma anemię... córka bawi się tylko w piaskownicy przedszkolnej, nie słyszalam, żeby jakieś dziecko chorowało a tam wieści dość szybko się roznoszą pewnie pediatra i na to zleci badania, w kierunku pasożytów ale nie wiem jak to jest z badaniem kału, sama nigdy nie miałam i nikt z rodziny, to chyba robi się nie w przychodni takiej powszechnej...

Gość rabarka
najgorsze, ze przy tych objawach może być dużo przyczyn od jakiś lekkich niedoborów witamin...do np problemów z tarczycą i dlatego się denerwuję, ale tak mam gdy nie wiem co jest grane... dzięki za wypowiedzi jak i gdzie robi się badanie kału?

Nie znam szczegółów, bo to zależy jakiego typu badania robią (na co) ale generalnie kupujesz pojemnik w aptece (są różne typy, taką plastikową fiolkę) i musisz w to włożyc kawałek wielkości ziarnka grochu, chyba że lekarz powie że ma byc inaczej Nie zamartwiaj sie na zapas, chyba same podstawowe badania wyjaśnią wszystko (krew, mocz). Jeśli córa rośnie prawidłowo i mieści się wytycznych siatki centylowej to chyba wszystko w normie i nie ma co podejrzewac zaburzeń hormonalnych, zresztą te sama byc wyłapała po objawach: sucha skóra, łamiące się włosy, zimne dłonie i stopy lub nadmierna potliwośc.... moze to zwykłe osłabienie po infekcji albo taki etap rozwojowy

Gość rabarka
suchą skórę ma tylko na podeszwach stóp, ciepłota w normie, rozwój chyba dobrze, mieści się między 25 a 50 centylem wagowo, ale zawsze tak miała w nosie ma "baby", może to ma jakieś znaczenie, są suche, katar nie leci, raz dziennie trzeba jej wyjmować...

Gość rabarka
włosy ma ładne i pozostałą skórę też