Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ki-zia

ide na ślub ale nie wiem w jakiej formie dac prezent

Polecane posty

chodzi mi o to, ze nigdy nie dawalam i nie mam pojęcia jak to zrobic. wiem jedynie ze prezenty daje sie podczas skladania zyczen. my dajemy pieniądzenie jednak nie wiem czy koperta powinna byc jakas ozdobna czy normalna, czy w srodku powinna znalezc sie kartka z zyczeniami czy tylko kasa. proszę o odp.:)

Gość mialamkiedystewatpliwaprzyjemn
a ile dajesz i jaka forma pokrewiuenstwa

zazwyczaj daje sie kartke w srodku z koperta z pieniedzmi... u naj jest zwyczaj ze zyczenia sie sklada pod kosciolem...a prezenty ..itp zazwyczaj daje sie w poprawiny chyba ze ktos ich nie robi to na sali daja koperty:)

"zazwyczaj daje sie kartke w srodku z koperta z pieniedzmi..." tzn. ze w kartce ma byc koperta? nie wiem czy dobrze zrozumialam;). ja myslalam zeby dac koperte, wewnatrz kartka + kasa. nie daje duzo bo nie mam a w ogole jest to slub kuzyna mojej mamy ktorego nigdy nie widzialam. moja mama twierdzi ze koperte daje sie "anonimowo" dlatego pytam

Gość kalwasa
dajesz kartke z zyczeniami ktora podpisujesz, wkladasz ja do koperty. Do tej samej koperty wkladasz kase. Zaklejasz!!!!! Na kopercie piszesz imiona nowozencow

Nie daje się anonimowo. W dobrym tonie jest wsadzić również do koperty kartkę z życzeniami. PS. W razie czego, może cię to uchronić od posądzenia o to, że dałaś w prezencie pustą kopertę, jeśli na owym ślubie takie się znajdą :)

Gość georginka2
jak kupujesz kartkę z życzeniami dla nowożeńców, to w niej juz znajduje się koperta do pieniędzy, więc wszystko razem zaklejone wręczasz. Oczywiście kwiaty do tego!

dzięki wielkie za odp. Dziewczęta. bardzo mi pomoglyscie:). a jakie kwiaty i ile wypada dac?

ja tez ide na slub kuzyna we wrzesniu i dajemy pieniadze w kopercie. mysle ze pieniadze sa lepszym pomyslem niz jakis nietrafiony prezent. poniewaz nie mieszkamy w Polsce wiec pieniadze dajemy w walucie.nam jest tak prosciej.poza tym pomyslelismy ze zamiast kwiatow(ktorych dostana na peczki od ciotek i babc) my damy cos niezwyklego i niepospolitego.poniewaz mieszkamy w okolicy nacji tureckiej i mamy z nia stycznosc na codzien wiec my dajemy pieknie opakowana baklawe o roznych smakach.wyglada bardzo orientalnie.mialam na uwadze tez recznie robione czekoladki ale pomyslalam ze u nas w Polsce jest tego typu rzeczy od koloru do wyboru- wiec nic oryginalnego.

i zapomnialam dodac.podobno pieniedzy daje sie tye ile kosztuje wesele na 1os w restauracji. czyli np. w restauracji chca 150zl za osobe a wy idziecie we dwoje czyli w kopercie nie powinno byc MNIEJ niz 300zl podobno tak sie to liczy aby mlodym sie po czesci koszta wesela wrocily.

Gość co to za bzdury
to ktos cie zaprasza zeby mu sie koszty zwrocily!!!???paranoja!!!!

Gość co to za bzdury
ja ide w sierpniu na slub do kolezanki,daje 100zl od pary!!!

Gość zakwasy
moja droga, jedyną kopertę jaką się daje 'anonimowo', tzn zbytnio się nie chwaląc to łapówka... ewentualnie w kościele do puszki takową się wrzuca... ale chyba nie o tym mowa prezent (w tym wypadku dajesz pieniądze) powinien być z podpisanymi życzeniami oczywiście chyba nie chcesz zeby mlodzi sobie pomysleli ze przyszłas na darmową wyzerkę olewając okazję

Gość co to za bzdury
tak,dla mnie slub=picie,jedzenie prawie za darmoche:) i co w tym zlego:)? jakby ktos nie chcial to by mnie nie zapraszal:)