Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krkowianka_89

Turystyka- Przyszłość?!

Polecane posty

Gość krkowianka_89

Witam, mam ogromny problem. Właśnie zdałam maturę i dostałam się na dwa różne od siebie kierunki: socjologię i turystykę. Jestem w niesamowitej wręcz rozterce gdyż nie wiem na co się zdecydować. oba kierunki wydają mi się atrakcyjne, może trochę bliżej moich zainteresowań stoi turystyka ale myślę przyszłościowo i nie wiem czy w Polsce po takich studiach znajdę dobrą pracę za dobre pieniądze... Czytałam dużo komentarzy, które przedstawiają przyszłość niezbyt kolorowo:/ 1200zł na rękę... Raczej nie planuję zmieniać miejsca zamieszkania w sensie wyjazdu za granicę ( tam zarobki w tej branży wydają się lepsze) ale tu...nie wiem czy po turystyce czeka mnie jakaś przyszłość:/ może ktoś z was pracuje w branży i może wypowiedzieć się na ten temat? Czy socjologia to bardziej przyszłościowy kierunek? pomóżcie, mam dwa dni na decyzję:)

Gość oba kierunki
A co po socjologii? też ciężko :/ ja również skończyłam 2 kierunki i ani jeden ani drugi nie jest dochodowy, to raczej pasja a z pasji nie wykarmisz rodziny, dlatego koniec końców jestem za granicą. Powodzenia młodzieży, moja siostra tez stała przed takim wyborem jak Ty i wybrała dziennikarstwo, w rezultacie pracuje w sądzie - takie to życie poplątane:/

Gość krkowianka_89
Od razu dwóch kierunków nie zrobię...Myślałam żeby jako drugi kierunek za rok wziąć hist. sztuki. Do turystyki by się chyba przydało... Czuję, że od tego wyboru zależy to, jak potoczy się moje życie...i nie wiem co robić. Ale tak koniec końców to po czym większą kasę się zarobi:>

Skomczylam turystyke- licencjat, potem mgr +mgr francuskiej uczelni, pracowalam przez 2 lata w biurze podrozy za marne grosze...praca ciekawa, to jest cos, co lubie...ale nie za takie pieniadze...chyba, ze otworzysz wlasny interes... pod warunkiem, ze utrzymasz sie na rynku. Jesli intersuje Cie turystyka to polacz to z jezykami...francuski, wloski, hiszpanski...wybierz filologie...moze tlumacza przysieglego?? Wiele firm zatrudnia tlumaczy w podrozach biznesowych...wiec to tez turystyka za jednym zamachem :) Pomysl moze o tym pod takim katem...

Gość krkowianka_89
czyli lepiej iść na socjologię?? słyszałam, że wiele dużych firm zatrudnia socjologów. W dodatku ta socjologia, na którą bym szła ma specjalność media i komunikacja społeczna. Trochę informatyki, public relations itd... więc może to wybrać...:/

Gość modraszka nie ma
nie wiem jak socjologia, ale jestm na turystyce i praca zwiazana z tym kierunkiem nie polega tylko na wciskaniu ludziom ofert w biurach podrozy. rownie dobrze mozesz organizowac rozne imprezy, albo tworzyc nowe produkty, jest to bardzo absorbujace i jesli dobrze kombinujesz to dochodowe. tak samo jak po socjoligii mozesz trafic do duzej forimy tak samo po turystyce mozesz sie nie zle zalapc wszystko tylko zalezy do tego czy masz glowe na karku i lubisz to co robisz.

Gość modraszka nie ma
nie chce Cie namawiac, bo to zyciowa decyzja, ale moge dodac tyle, ze ze studiow wiem iz turystka jest branza chyba najbardziej rozwojowa ostatnio rowniez w Polsce. zastanow sie nad tym co lubisz i zapytaj na uczelni o ewentualne przedmioty jakie bedziesz miec, moze to ci jakos pomoze.

Gość krkowianka_89
Ponieważ studiowałabym na Akademii Ekonomicznej i to na wydziale zarządzania dużo tam ekonomii, marketingu itp...Myślałam żeby pozdawać jakieś egzaminy z ang i włoskiego... ew kurs przewodnika po Krakowie ale to gdzieś na drugim roku... Myślę też o jakiś kursach z hist sztuki albo nawet studiach jako drugi kierunek. Chęci są ale z tego co widzę to 90% osób wypowiada się strasznie negatywnie o turystyce. Boję się też, że aby trochę w przyszłości zarobić będę musiała wyjechać za kasą...A tego nie chcę:/

Gość nicola76-
skonczylam turystyke na AE...i nie pracuje w turystyce, poniewaz jest marnie platna.Przez 3 lata w Polsce pracowalam w turystyce za marne grosze...teraz mieszkam w UK...turystyka rowniez bardzo nedznie platna i pracuje w administracji