Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaska31CZESTOCHOWA

jak zapobiegac zatrzymywaniu sie wody w organizmie w ciazy?

Polecane posty

Gość Kaska31CZESTOCHOWA

oprocz picia wody?pomocy :)

Gość fiziak150
całkowicie przestać solić

Dokładnie - wyeliminowac sól z diety, bo to ona najbardziej zatrzymuje wodę, a przy tym obciąża pracę nerek.

Gość Kaska31CZESTOCHOWA
dzieki za info ktos jeszcze pomoze?moze cos pic co oczyscza nerki ale co?

Gość fiziak150
to jest jedyny najbardziej skuteczny sposób, zapewniam;) jeśli przestaniesz solić, to naprawdę nie musisz już robić nic więcej:) oczywiście nie można też przesadzać z piciem, wsio;)

Gość miętka2323
ja piję miętową herbatkę, zawsze ją piłam przed okresem bo miałam mega zatrzymywanie wody w organizmie. Teraz w ciąży też piję, oczywiście w rozsądnych ilościach. Jedna co 2 - 3 dni. Jestem już w 8 miesiącu i odpukać nie mam na razie żadnych obrzęków. Oczywiście ograniczyłam ilość soli, nie wyeliminowałam całkiem bo jedzenie jest bez smaku. Ale ograniczyłam znacznie, za to do jedzenia dodaje zioła: bazylię, majeranek, tymianek, paprykę, zioła prowensalskie itp. I mam nadzieje ze nie dopadną mnie obrzeki i straszne zatrzymywanie wody w organizmie.

Gość biale babie lato
w najnowszym numerze "mam dziecko" jest napisane, ze na obrzeki i opuchlizne nalezy... duzo pic!!! bo choc brzmi to absurdalnie, woda wyplukuje z organizmu toksyny, ktore sprzyjaja powstawaniu obrzekow. zalecaja pic duzo niegazowanej wody mineralnej, najlepiej malymi lykami i powoli.

Nie solić - to przede wszystkim. Ja używałam rózwnież takiej herbatki dla ciążarnych (były cztery rodzaje - na każdy trymestr ciąży i po porodzie) i też mi pomagała - bardzo dużo po niej sikałam i tak nie puchłam. Pozdrawiam! Kamila

mi ginka mówiła zebym duzo leżała na lewym boku - podobno tez pomaga

Zakaz wytykania nosa z domu w upały :-) Dla nas jest świt i późny wieczór..

Gość miętka2323
zapomniałam jeszcze o herbatce z pokrzywy, działa również moczopędni i oprócz tego jest polecana osobo, z anemią. Mnie mięte polecił ginek ponieważ na poczatku ciązy miałam gigant aneię z powodu strasznych wymiotów. Dodatkowo ma kilka innych zalet: OPIS: Dzięki obecności flawonoidów i niektórych kwasów wszystkie wyciągi wodne z liści pokrzywy działają wybitnie moczopędnie zwiększając wydalanie z organizmu chlorków i mocznika. Ze względu na zwiększoną zawartość garbników w korzeniach ich przetwory działają silniej ściągająco, przeciwzapalnie i łagodnie przeciwbiegunkowo niż liście. Wyciągi z liści pokrzywy usprawniają także przemianę materii i działają przeciwgośćcowo. Witamina K przyczynia się do zahamowania krwawień wewnętrznych. Duże ilości soli mineralnych oraz witamin w liściach uzupełniają w organizmie ich niedobór (zwłaszcza mikroelementów), pobudzają trzustkę do działania i wytwarzania określonych enzymów trzustkowych wzmagając ich aktywność. Wyciągi tego surowca obniżają też nieznacznie poziom cukru we krwi i dla tej przyczyny uchodzą za lek przeciwcukrzycowy. Lek .pobudza również układ krwiotwórczy do zwiększonej produkcji hemoglobiny i krwinek. Surowiec ten najczęściej stosuje się w postaci naparu jako lek moczopędny, w zapaleniu i nieżytach dróg moczowych, pomocniczo w kamicy nerkowej, pęcherzowej i skazie moczanowej. Z uwagi na ściągające i przeciwzapalne działanie składników tego surowca lek stosuje się w biegunkach, zaburzeniach trawiennych spowodowanych nieżytem jelit i w nieznacznych krwawieniach tego układu. Pokrzywa ma również zastosowanie w zaburzeniach przemiany materii spowodowanych niedoborem niektórych mikroelementów, w początkach cukrzycy i w anemii. Napar sporządza się: 1,5 łyżki suszu liści pokrzywy rozdrabnia się mocno, najlepiej między palcami dwóch rąk nad rozłożonym papierem, bezpośrednio przed użyciem wsypuje do naczynia i zalewa szklanką wrzątku, miesza, natychmiast nakrywa i odstawia na 10 minut, cedzi i pije po l/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. (Każdorazowo przygotować świeży napar).