Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luna-luluna

KWIECIEŃ 2009

Polecane posty

Gość arielka30
patrzac na te liste rzeczy z apteki to masakra dziewczyny naprawde nie sugerujcie sie naia bo nie potrzeba wam az tyle rzeczy mowie to jakos doswiadczona mama szkoda kasy , w razie czego zawsze mozna cos dokupic w aptece , a tymi 3 fissananami to ty sie bedziesz smarowac chyba z rok bo to dosc wydajny krem , bardziej mi to wyglada na reklame apteki :) pozdrawiam tez kwietniowka :")

Gość mini-1981
To nie jest reklama apteki - te rzeczy będą potrzebne prędzej czy później a w ostatecznym rozrachunku wychodzi taniej zamówić wszystkie rzeczy na raz a nie pojedynczo - mi wyszło w porównaniu ze stacjonarną apteką 60 zł oszczędności - a ta lista to jest moja lista - zamieściłam ją po to, że gdyby dziewczyny chciały coś zamówić to sobie zrobią kopiuj wklej i nie muszą wyszukiwać. Fissan opakowanie starczył mi na dwa tygodnie czasu - więc do końca ciąży potrzebuję jeszcze przynajmniej dwa. A zamawiam je z innymi rzeczami bo tak jak napisałam wychodzi taniej (w przypadku fissana 3 złote na opakowaniu) i nie płacę za kuriera przy kwocie powyżej 300 zł. I na tym kupowaniu po trochę traci się pieniądze. Zresztą jako już mama część rzeczy masz w domu dlatego dla dziewczyn, które będą mamami po raz pierwszy taka lista się przydaje. Zresztą listę wyprawkową zamieściłam kilka stron wcześniej i tam jest do wyboru do koloru.

Gość arielka30
mimi ja tez mam dziecko ale naprawde nie ma sensu kupowac wiekszosci tych rzeczy szczegolnie tylu herbatke po co to ??? wydajesz 300 zl zeby cos kupic i zaoszczedzic na kurierze bez sensu , wiem ze to twoja lista , ja tylko doradzam dziewczynom zeby sie nia kompletnie nie sugerowaly :)

Gość mini-1981
Arielka słońce - a gdzie ja napisałam, że to jest niezbędna lista z której należy skorzystać. Napisałam tylko co ja zamawiam z tej apteki, a co do herbatek to raptem wyszły cztery różne a raczej z kopru i rumianku będą potrzebne. Część rzeczy takie jak tabletki musujące czy inne są przy okazji bo i tak muszę kupić - a na przykład oilan to być może sprawdzi się jako zamiennik oilatum bo ten jest bardzo drogi - zresztą sama parafina ciekła też może być - koszt jakieś 5 zł. Nakładki na sedes są może zbytkiem, ale w razie jak mnie potną przy rodzeniu to nie wyobrażam sobie siusiania na Małysza i jeszcze podmywania sę tantum rosa w tej pozycji. Cefarm poleciłam bo mam zestawienie czterech różnych aptek internetowych i w ostatecznym rozrachunku cefarm ma prawie cały asortyment i naprawdę w większości przypadków najniższą cenę.

Gość stokrotka1234
Dzieczynki ja traktuję tą listę, jak i każdą inną, jako przykład. Dla mnie - niedoświadczonej przyszłej mamy jest ona bardzo pomocna, ponieważ chodząc między półkami w sklepie mam mętlik w głowie. Tyle tych rzeczy dla maluszków jest. Myślę, że nie kupię wszystkich rzeczy z listy ale część napewno:) I jeszcze jedno. Odnośnie bóli: mnie od kilku tygodni boli lewa noga, a dokładnie ból zaczyna się w pośladku i przechodzi do pachwiny. Czuję się tak jakbym miała zblokowaną tą nogę i chodząc kuleję. Myślicie, że ma to związek z rozchodzeniem się spojenia?

Witam popołudniową porą! Wczoraj wysłałam dzieci na ferie do rodziny i mam w domu tak cicho i pusto... Ale mam też okazję, aby wykorzystać ten czas na uzupełnienie braków w zakupach (szczególnie do szpitalnej torby, którą chcę już pomalutku kompletować), no i chcemy pomalować pokój, bo już tak dawno nic nie było tu ruszane, a jest okazja :-) Stokrotka1234 - podobne objawy daje rwa kulszowa - ja miałam tę przypadłość za każdym razem, zwł. pod koniec ciąży. Zwykle to nic groźnego, ale zdarzało mi się niemal płakać z bólu, bo zwykły paracetamol niewiele pomagał. No i to utykanie... Pytałam lekarki, czy lepiej to przeleżeć, czy wręcz przeciwnie - rozchodzić, ale powiedziała, że sama muszę sprawdzić co mi pomaga :-( Trzymajcie się dzielnie i nie dajcie się dolegliwościom!

Gość smart231
Witam kwietniowki. Co do listy oto jej nie widzialam,ale ja juz zuzylam od poczatku ciazy w sumie 3 lub 4 kremy w tym 2 lub 3 fissany, teraz leci nastepony i chyba jeszcze jeden bede musiala kupic, jest wydajny ale ja duzo smaruje bo chy6ba mam rozstepa;) co do kataru to juz lepiej a lekartz powiedzial,ze moge leciec na herbatkach i co najwyzej paracetamol-standard w Anglii:/ Dziewczyny z bolami oby jak najszybciej Wam przeszly!!

Witam!!! Jak te dni mi lecą wam też tak? Jeśli chodzi o ból w nodze to pewnie rwa kulszowa , mam to przy każdej ciąży, raz jest lepiej raz gorzej, poprostu mały naciska na nerwy i ból gotowy. U mnie ciągle ułożenie pośladkowe, w środę idę do lekarza ciekawe co mi powie, bo panicznie boje sie cesarki, mam nadzieje że jeszcze się dzidziuś odwróci... Jeśli chodzi o apteke, to ja bardzo mało kupuje, w sumie tylko sól fizjologiczną, gaziki jałowe, krem na rozstępy, sudokrem. Apteki są całodobowe więc jak bedzie cos potrzebne to któś podskoczy i kupi... W sumie większość rzeczy już mam, poluje teraz na dywan który dam koło łożeczka i komody, jakis fajny dziecięcy... Zmykam robić dzieciakom kolacje...

Dziewczyny czy wiecie ze aby otrzymać becikowe trzeba mieć oświadczenie od lekarza prowadzącego że od 10 tygodnie do końca ciązy było sie pod opieką lekarza, inaczej nie otrzyma sie 1000 zł, to jest nowość, wieć zwróćcie na to uwage...

Gość kasia cieszyn
marlonka, kijaki, juz jestem w domku po wizycie konsult w esculapie, bylo bardzo przyjemnie, szybko i sprawnie, najpierw badanie u dr biernackiego +usg + wywiad ogolny, spisal wszystko na karcie i zapisal mnie w terminarzu, rodzic mozna u nich od konca 36 tyg, niestety dopiero. Tydzien przed planowanym porodem trzeba zjawic sie na ktg, a jesli natomiast dzidzius bedzie sie ociagal to wywoluja porod kroplowka z oksytocyny 7 dni po terminie. badania i szczepienia robia dziecku jak w zwyklym szpitalu , nie robia tylko usg bioderek i badania sluchu, ale na to daja skierowanie. pobyt w klinice to 2 doby. jesli potem pojawi sie zoltaczka u dziecka to sie dzwoni i wraca na naswietlania. do porodu trzeba sie oglolic- tzn cala okolice lonowa- jak najkrocej, niestety zapomnialam zapytac o lewatywe:( mozna jechac do szpitala jak skurcze sa regularne , co 10 min, najpierw jednak dzwoni sie na podany przez witowskiego nr alrmowy:)aha, dla meza przy porodzie rodzinnym musi byc obuwie na zmiane, ubranie mu dadza. dla nas 2 koszule na czas po porodzie, kosmetyki, klapki, woda do picia. dla dziecka ubranka tylko na wyjscie. to chyba tyle, jakby co, to pytajcie, moze o czyms zapomnialam, pozdrawiam:) aha, znieczulenie dziala 2 godz, wiec jak sie porod przeciaga to podaja je kolejny raz, do szycia tez jest.

Gość Marlonka
Kasiu, dziękuję za informację, jak czytam co piszesz dreszcze wędrują po moim ciele, bo uzmysławiam sobie, że ten czas tak szybko leci i to już niedługo, a panicznie boję się porodu. Ja mam wizytę konsultacyjną 3-go marca. W poniedziałek idę do mojej gin i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, nie skraca mi się szyjka i nie zacznę rodzic przed 36 tygodniem, bo nie wyobrażam sobie rodzic gdzie indziej, niż w Esklulapie. Nie wiem jak Was dziewczyny, ale mnie ostatnio strasznie bolą plecy i krzyż :-(, nie mówiąc już o bezsennych nocach, gdzie budzę się o 2 lub 4 i po spaniu, a rano nieprzytomna....

Marlonka -> ja też nie moge spać...jak już uda mi się w miarę wygodnie ułożyć to pośpię 2-3 godziny a potem to już masakra, próbowałam nawet zmienić pokój do spania i wyrko ale na niewiele się to zda. A najdziwniejsze jest to, że potem cały dzień nawet nie chce mi się spać, a miałam takie momenty w ciąży ( i przed też :P ) że mogłabym spać całą dobę.

Gość kasia cieszyn
marlonka. maggie blue ja tez nie moge spac:(wiec to chyba standardowa dolegliwosc..a jak juz zasne to mecza mnie jakies okropne koszmary.... marlonka, boje sie porodu z kazdym dniem coraz bardziej, ale powiem Ci, ze to czekanie to mnie dobija...juz bym chyba wolala, zeby bylo po...no ale w moim przypadku to jeszcze musze wytrwac 4 tyg, bo teraz koncze 32 tyg, co do eculapa, to jeszcze cos smiesznego- dr witowski - anastezjoog- to przesympatyczny czlowiek, nawijal jak katarynka:) nawet mnie do slowa nie dopuscil, zadawal mnostwo pytan- ale najbardziej mnie rozbawilo- czy ma pani wlasne uzebienie:)w pierwszej chwili myslalam, ze sie przeslyszalam:)no, ale przynajmniej bylo wesolo:) co do dr biernackiego to nie wiem czemu,ale mialam jakies glebokie przeswiadczenie ze to starszy, stateczny pan z broda, a tu taki mlody czlowiek:)tez bardzo sympatyczny i odpowiada cierpliwe na kazde pytanie:) oby next time, tez byl taki wesoly:) pozdrawiam

Mamusia77 ten przepis wszedl w zycie dopiero od 1 stycznia br i obejmie kobiety, które będą rodziły po 9 miesiacach od tego czasu czyli dopiero te z września, października. Chodzi o to, ze prawo nie moze zaskakiwac i dzialac wstecz, a jak zachodzilas w ciaze to nie wiedzialas o tym, wiec my nie musimy sie tym martwic. I cale szczescie bo mi lekarz zalozyl karte ciazy w 12 tygodniu (wczesniej bylam zagranicą)

Gość mini-1981
A u mnie po wizycie dzisiaj - 34 tc, szyjka skrócona bez oznak rozwarcia, dziecię już bardzo nisko - leży na szyjce - poród na Żelaznej (podobno nie wytrzymam do końca marca - pani doktor - zajebista zresztą - prognozuje poród w okolicach 20 marca) - BEZ rutynowego nacinania i w dowolnej pozycji w drugiej fazie. I prognozuje szybki poród :)

Gość stokrotka1234
annaoj, mamusia77 więc to nie tylko mnie spotyka;) Noga boli i sama nie wiem czy lepiej poleżeć czy chodzić. Aż chciałoby się w moim przypadku zacytować "...najtrudniejszy pierwszy krok":) Widzę, że na dobre rozpoczęły się strachy przedporodowe. Ja boje się ogromnie: bólu, krępujących sytuacji, tego co będzie później ale przede wszystkim o Dzidziunia.I jeszcze w moim przypadku nie jest powiedziane czy będą miejsca w wybranym przeze mnie szpitalu - planuję poród w klinice w Warszawie. Słyszałam o przypadku, kiedy odesłano rodzącą do szpitala oddalonego o 100km bo w całej Wwie nie było miejsc.

Witam słonecznie, bo taką pogodę mam za oknem! Dziewczyny ODWAGI!!! Poród da się przeżyć, naprawdę! Stokrotka1234 ja się zawsze uważałam za osobę wstydliwą, i taką trochę nieżyciową i panicznie bojącą się nowych sytuacji. Za pierwszym razem bałam się wcale nie porodu, tylko tego, że to był mój pierwszy w życiu pobyt w szpitalu... A później kiedy się okazało że poród się zaczął było mi dokłądnie wszystko jedno kto się w koło kręci, co robi itp. Tak że krępujące sytuacje nawet jeśli były, to dla mnie działy się niejako \"za ścianą\" ;-) Co do niespania w nocy - myślę że to dobry trening ;-) Za to jak pojawi się dzidziuś to będziecie zasypiać w o każdej porze i w każdej pozycji - nawet na stojąco ;-) Pozdrowionka!

WItajcie:) Chyba dopiszę sie do nieśpiących mamuś:) Dzis pomiar brzuszka i 115cm...wydaje mi się że jestem bardzo duża jak na początek 8 miesiąca:(ostatnio mi kuzym powiedział że...musi uważać bo za chwilkę pęknę:( i może dostać w nos guzikiem:( ale było mi przykro:( Wczoraj poczyniłam kolejne zakupy czyli komplet pościeli do łożeczka i staniczki dla mamusi:) no poprawę nastroju:) Dziś muszę po cichu powiedzieć że moje spojenie łonowe nie daje znać o sobie...ale nie zapeszam:) Pozdrawiam Wszystkie Mamusie i miłego dnia:)

Gość kasia cieszyn
dziewczyny, znacie jakies skutecze sposoby na nocne kurcze lydek? ostatnio ciagle mnie dopadaja, a sa straszliwie bolesne:(bede wdzieczna za kazda rade, pozdrawiam:)

Gość alexandraa2p
Cze Brzuszki Sorry ze sie dlugo nie odzywalam ale moj internet nie dzialal. Naszczescie dzisiaj zostal naprawiony wiec moge znowu z wami popisac. Mamusiu dzieki za zaproszenie na ciasto – napewno kiedys skozystam gdyz ze mnie jest nie zadobra kucharka :-) Dziewczynki dolaczam sie do wszystkich ktore maja bole plecow, spojenia lonowegi I nog. Mnie to wlasnie dopadlo w sobote I caly czas trzyma. Jejku nawet nie wiedzialam jakie to moze byc bolesne :-( Co do Sudocremu to ja pracuje w firmie ktora go wytwarza I krem ten jest polecany na roznego rodzaju odparzenia np. odpieluszkowe, podraznienia skory w okolicach intymnych oraz egzeme I poparzenia sloneczne. Ja sama go od czasu do czasu uzywam I jestem bardzo zadowolona. Kolezanki ktore ze mna pracuja I maja dzieci uzywaja go caly czas I bardzo go sobie chwala :-) - to nie jest reklama mojego pracodawcy :-) Ja w piatek skompletowalam swoja torbe do szpitala. Teraz tylko musze ja spakowac I wlozyc do samochodu  Wiem ze to za wczesnie bo mam date na koniec kwietnia ale przynajmniej bede spokojniejsza ze nawet jesli bede musiala jechac do szpitala wczesniej wszystko bede miala przygotowane. A u was dziewczynki jak weekendzik mina?

Gość Mama Fragglesa
Witam wszystkie Mamusie:) Po dlugim podczytywaniu pozwole sie dolaczyc, o ile pozwolicie:) Termin mam na 13go(hehe) kwietnia. Wlasnie z radosnym bolem wlasciwie wszystkiego, zaczelam dzis 33tydzien. Powoli szykujemy sie do rozpakowania - ja szaleje w domu, a Fraggles cwiczy skurcze;)i tak sobie mysle, ze musze chyba byc gotowa na szybciej niz ten 13ty...Jestem juz mama, a chyba raczej kumpela, jednego dziesieciolatka, ale ze wzgledu na taka roznice, oczywiscie druga ciaza-same nowosci;) obiecuje, ze jak bede miala cos wartego napisania, to sie odezwe:) do kasi cieszyn - mi na skurcze pomogl tonik(bez wodki;) oraz mala paczka slonych czipsow na wieczor. z polecenia poloznej, zeby nie bylo:)w pierwszej ciazy zwijalam sie od skurczow nog, teraz nie mialam ani jednego. a tonik mniam;)popijam zapobiegawczo:) pozdrawiam cieplutko!

Gość plisss doradzcie mi
hej dziewczyny sorki że się tu wpycham, ale liczę tutaj na doświadczone kobitki mam pytanko... od jakiegoś czasu strasznie bolą mnie piersi, nigdy tak mnie nie bolały... w tym tygodniu powinnam dostać okres, ale liczę na to,że nie dostanę na test jest jeszcze zbyt wcześnie, ale mierzyłam sobie temperaturę wieczorem i rano i bez względu na porę dni temp była powyżej 37... czy przed okresem też może być wyższa temp czy jednak jest szansa że będę mamusią??? proszę odpowiedzcie jak wiecie :* pozdrawiam i życzę zdrówka mamusiom i dzidziusiom

Gość alexandraa2p
Witamy serdecznie – Mamo Fragglesa – dopisz sie do naszej tabelki. Im nas wiecej tym lepiej. Fajny masz termin – 13 kwietnia – niestety nie piatek :-) Pozdrowionka :-)

Gość smart231
Dzien Dobry. Co do pytania o ciaze czy nie ciaze to nie mam pojecia, jako,ze nigdy nie mierzylam temp. Ide zrobic cos pozytecznego bo cos sie zebrac nie moge. milego dnia

Gość Mama Fragglesa
;) niektorzy twierdza, ze poniedzialek 13go, to jeszcze wieksza porazka niz piatek 13go;) dlatego, zrobie co w mojej mocy, zeby ominac ta date:) ale poki co..... Nick............wiek........woj..............data porodu.....płec mini-1981.........27.......Warszawa..........28.03...... ..Wiktor smart231..........21.......uk....................03.04.. .......Ada ..megi.............27.......Warszawa..........04.04..... .. Laura mela09.............31.......Wielkopolska.......08.04.... ...chłopiec Lilka79............29.......Warszawa..........09.04..... .. dziewczyna MaggieBlue........26......Wielkopolska.......09.04...... ...Jaś ? Martenka84......24........Pomorze...........10.04....... . Martyna Mama Fragglesa...32........Szkocja............13.04...... Fraggles mareneu1.........26........Gdańsk.............11.04..... .....Lea kamea76..........32........warszawa..........17.04...... .jeremi annaoj..............31.......Wielkopolska......19.04.... ...maleństwo basiunia*..........30.......Śląsk.................22.04. .......Miłosz Andziulka1981…..28......Warszawa....... ...25.04... ...dziewczynka joasia82...........26.......Poznań..............26.04... .....Bartuś alexandraa2p…...30……..Dublin… 230;…....26.04…………Olivia mamusia77........31.......Śląsk.................26.04... .....Kamil Marlonka...........34......Bielsko-Biała…….. ..27.04………..Julcia Natalia...........20.......Warszawa...........03.04..... .....Zuzia Kasia cieszyn...24.......cieszyn.......13.04...........Michałek milego dzionka!

Gość alexandraa2p
Do Plisss doradzcie mi. W normalnym cyklu temp spada przed miesiaczka. U mnie spadala dzien przed okresem. Ja mierzylam sobie temp przez 4 cykle I w cyklu w ktorym zaszlam w ciaze temp przed oczekiwana miesiaczka nie spadla I wynosila z rana powyzej 37C :-) Piersi tez mnie bardzo bolaly ale u mnie to tez bylo dosc normalne przed okresem. A ty tez monitorowalas caly cykl? Kiedy powinnas dostac miesiaczki? Mam nadzieje ze ci sie udalo :-) Trzymam kciuki. Daj znac. Pozdrawiam

Dzień dobry dziewczynki :) Widzę że na dobre zaczęły się wszystkie dolegliwości bólowo-skurczowe i delikatne poruszenie przed. Ja wczoraj już prawie dokończyłam zakupy dla siebie i dziecka, została tylko wyprawa do apteki i kupno wózka. Dziś wszystko piorę i powoli bede juz pakowała torbę. Alexandra, moja przyjaciółka która urodziła w styczniu cały czas używa sudokremu i mowi że do tej pory nie odkryła niczego lepszego! Kasia cieszyn - co do skurczy to przyznam że nie znam lepszego sposobu niż magnez, ale zanim zaczniesz używać, lepiej skonsultuj z lekarzem. Basiunia - ręce mi opadają czasami jak słyszę takie komentarze na jakie zdobył się twój kuzyn, zastrzeliłabym takich. Nie wiem czy ludziom brak kultury czy mają coś z głową, jak można kobiecie w ciąży powiedzieć tekst typu \"ale jesteś wielka\", \"ale cię wyjebało\", \"to bliźniaki\", itp. ostatnio jedna taka z rodziny mi powiedziała, ale ci brzuch urusł to jej odpowiedziałam - tobie też, a wcale nie jest w ciąży, głupio jej się zrobiło i dobrze! :) Lecę się odgruzować i będę zaglądać więc piszcie, piszcie kochane :)

Gość alexandraa2p
Megi wspomnialas o praniu wiec ja mam pytanie odnosnie prania maluszkowych rzeczy. A mianowicie w jakiej temp wszystko pierzecie I czy to potem prasujecie? A I jakiego proszku uzywacie I czy mozna uzyc plynu do zmiekczania tkanin? Z gory dzieki za odpowiedz.

Alexandra, piorę w 30c, kupiłam do prania proszek i płyn do płukania Lovella, ale czy się sprawdzi okaże się dopiero jak mała się urodzi, moja bratowa prała wszystko w normalnym proszku, tylko dwa razy płukała, inna prała w płatkach mydlanych, bo wszystko inne uczulało, tak więc szkoły są różne i dzieci też. Później wszystko uprasuję, zastanawiam się tylko nad prześlicznymi welurowymi ubrankami, tak mi szkoda mechacić je w pralce, czy ewentualnie nie uprasować ich z lewej i prawej strony??? Myślicie że to dobra opcja, czy jednak trzeba koniecznie prać?

Gość stokrotka1234
..megi.. moja siostra nie prała rzeczy swojego synka tylko je uprasowała. Małemu nic nie było. Ja upiorę te rzeczy, które będą bezpośredni stykały się ze skórą maluszka a reszte tylko poprasuję. A jaki "strój" dla swoich dziciaczków planujecie na powrót ze szpitala? Ja termin mam na połowę kwietnia i trudno mi wyobrazić sobie jaka będzie pogoda i w co należałoby ubrać dzidzię