Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fortunek33l

windykacja Intrum Justicia miał ktos z nimi doczynienia???

Polecane posty

Gość ggjffhccx
z tego co ja wiem sprzedaż to tzw. cesja wierzytelności (od art. 509 KC) czyli zmiana wierzyciela - art. 512 obowiązek powiadomiania dłuznika o cesji wierzytelności. Co prawda nie zawiodomieni dłuznika ne wywołuje nieważności tej czynności, ale... w interesie nabywcy wierzytelności jest poinformowanie dłużnika. Bo np x lat neipłącę swoich długów i nagle mnei walneło i zapłacę mojemu pierwotnemu wierzycielowi - i co ja spąłciąłm swój dług - nei wiediząłm o zmianie... Dostajecie takie powiadomienia?!

Gość titamida
Mam taki zwyczaj: list od tego typu instytucji włożony do skrzynki ląduje w archiwum czyt. koszu

Gość titamida
ciekawa rzeczy są na stronie uokik-u: W przypadku wielu dziedzin życia konsumenci nie mają możliwości negocjowania warunków proponowanej umowy. Ich rola sprowadza się do podpisania kontraktu bądź jego odrzucenia w całości. Dotyczy to na przykład umów stosowanych przez banki, operatorów telefonicznych, deweloperów, zakłady ubezpieczeń, biura podróży, dostawców gazu i energii elektrycznej itp. Powoduje to niebezpieczeństwo, że przedsiębiorca w umowie narzuci konsumentowi klauzule, które nie będą dla niego korzystne. Dlatego kodeks cywilny stanowi, że postanowienia, które nie zostały uzgodnione indywidualnie, nie wiążą konsumenta, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszający jego interesy. Przykładem są klauzule stawiające jako warunek odstąpienia od umowy zapłacenie kary lub wyłączające odpowiedzialność przedsiębiorcy za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania. Podkreślić należy, że zawsze obowiązują zapisy określające główne świadczenia stron – na przykład cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny.

Gość titamida
Właśnie opisałem moją sprawę do uokik-u i dostałem taką odpowiedź( z automatu ale jest): Dziękujemy uprzejmie za kontakt z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Niniejsze wystąpienie potraktowane zostanie jako sygnał zauważonych nieprawidłowości i szczegółowo przeanalizowane pod kątem kompetencji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W przypadku stwierdzenia w przedstawionej sprawie podstaw do podjęcia działań przez Prezesa UOKiK, podjęte będą stosowane kroki zgodnie z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów lub kodeksem postępowania cywilnego. Uprzejmie informujemy, iż Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji Konsumentów jest właściwy w sprawach ochrony konkurencji i konsumentów podejmowanej jedynie w interesie publicznym (art. 1 ustawy), a zatem nie podejmuje działań w sprawach indywidualnych, mających charakter cywilnoprawny, jak również nie prowadzi działalności w zakresie poradnictwa ani na rzecz konsumentów ani na rzecz przedsiębiorców. Udzielaniem porad prawnych i pomocy prawnej konsumentom w sporach z przedsiębiorcami zajmują się organizacje konsumenckie oraz powiatowi (miejscy) rzecznicy konsumentów wykonujący zadania samorządu powiatowego w zakresie ochrony konsumentów. Lista oraz dane teleadresowe organizacji konsumenckich i powiatowych rzeczników konsumentów znajdują się na stronie internetowej Urzędu (www.uokik.gov.pl). więc napisałem dalej do miejscowego rzecznika konsumentów. poczekam na odpowiedź

Gość Wafello
Ja mam generalnie teraz z nimi problem; Sprawa dotyczy zadłużenia w TP, a konkretie spłaconego zadłużenia, lecz pomimo tego TP, nałożyła na Mnie restrykcje w postaci kosztów za zerwanie umowy, za okres 2 lat, za neotradę czyli ok 18 000 {PLN, dodatkowo jeszce jakieś inne opłaty i teraz w sumie Intrum Justicia domaga się ode mnie 3 402.60 PLN Nakazują spłatę 851 PLN(pierwsza rata) w terminie 4 dniowym. Nie chcą rozmawiać, konsultant rozłączył rozmowę, bo stwierdził, że za bardzo się wykłucam. Nie intereuje ich, że jestem studetem, bez dochodów, bez rodziców, a zadłużennie wynika z rozmów Mojej siostrzenicy, która nadużyła Mojej gościności.

Gość windykatoramator
moze popytaj na forum branzowym: www.polskiwindykator.waw.pl

Gość czy intrum
odkładają słuchawkę zawsze jak się ich czyms zaskoczy nie maja argumenów i rzucają słuchawką nie mają zadnych praw wypytują rozmówcę o dane personalne bo ich sami ni mają Parodia :-)

Gość moja siostra
mam pytanie moja siostra ponad 12 lat temu wziela komorke na abonament stracila prace przestala placic wyjechala.straszyli ja sadem ze jak nie zaplaci to skieruja to do sadu.Po paru latach siostra wyjechala z kraju,niedawno wrocila na wakacje i znowu wyjechala.Czy jakby cos sie dzialo faktycznie to siostra bylaby poinformowana w PL?

Gość kjdjf e
up

Gość millienna
ja jezeli chodzi o firmy windykacyjne to moge polecic getBACK - sciagaja sprawnie naleznosci

Gość Ramcza
zdecydowanie polecam getBACK, bo u mnie spokojnie i szybko załatwili to jak trzeba :)

Gość gość
Nie odbierać nie rozmawiac