Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brati

ASTMA leki za granicą

Polecane posty

Gość brati

Czy ktoś sie orientuje czy w wielkiej brytanii sprzedawane sa leki tj. serevent, singulair?? jak to wyglada cenowo? czy sa refundowane? pozdrawiam

Ja biorę te leki na astmę - niektóre są - ja biorę np.serevent i flixotide _ tu jako jedno połączone w dysku(ale oddzielnie też są), pulmicort tez jest - nie ma np. berotecku, leki są na ryczałt - kosztuje każdy chyba teraz 7,10F ale jak ja mam białą kartę NHS to mam za free

Gość brati
Hmm ... oczywiście wczesniej trzeba sie umówić do lekarza ... wizyta dodatkowo płatna... a jak jest w przypadku jak nie jestem tam ubezpieczona??

Gość brati
ale dziękuję za odpowiedź... wiem juz czego moge sie spodziewać a czy singulair? leki są pod taką samą nazwą?

Ja zawsze podaję nazwę leku + nazwe po łacinie - kiedy przybywasz do UK, moze jutro zapytam w aptece czy ten lek jest. Jesli przyjezdzasz do pracy to od chwili jej podjecia masz wizyty za free, wez tez taka karte ubezpieczenia europejskiego (E111 czy jakos tam).

Gość brati
ja planuje na jesieni tam wyjechać do pracy w tym czasie rezygnuje z zatrudnienia w Polsce wiec to europejskie ubezpieczenie mnie nie bedzie dotyczyc... ale wiem ze przez 3 miesiące moge nie być zatrudniona nigdzie w wielkiej brytanii wiec rzecz jasna bedę musiała liczyć na siebie i tutaj pytanie czy wtedy zakup tych leków bez uprawniającej zniżki będzie bardzo drogi! ?

Ja po prostu na początku wzięłam zapas leków z Polski, a karta ubezpieczenia europejskiego da Ci zabezpieczenie - czasami zdarzają się jakieś problemy zdrowtne - wtedy uzyskasz pomoc. Ubezpieczenie działa jeszcze kilka miesięcy po rozwiązaniu umowy.

Gość brati
też mam taki plan na 6 miesięcy wezmę leki a pozniej bede u nich bywać u lekarza :) ostatecznie zapłace wiadomo musze je mieć... nie mam rodziny lecz mój chłopak ma kontrakt roczny tam i dlatego muszę jechać i się liczyć z tym... ale tak to prawda wiem ze taki dokument działa (legitymacja europejska) kilka miesięcy wiec chyba będe musiała ją wyrobić. gdyby była rodzina mogłaby chyba mnie wziąść i zarejestrować pod swoje ubezpieczenie...??

Sprawdź jak to jest - niech np. Twój chłopak sie zapyta , bo jak oświadczycie,że jesteście w związku to nie wiem, czy jego ubezpieczenie nie będzie również dla Ciebie:)

Gość brati
dzięki za informacje... czy moze pytałas sie czy jest ten lek= singulair? ;)