Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta__27

dziecko 13 i pół miesiąca, nie stoi samo i nie chodzi

Polecane posty

Gość Marta__27

synek jest dość wysoki, ma ok. 82 cm i waży 12 kg. rozwija isę bardzo dobrze. zupełnie pewnie stoi i chodzi przy meblach trzymając się jedną lub dwoma rączkami, popycha zabawkę na kółkach, ale nie stoi sam i nie chodzi sam. prowadzę go za rączkę, pcha na spacerze wózek i chodzi dookoła niego trzymając się... moja mama mówi że to norma i że niebawem zacznie chodzić sam. pytanie jest do doswiadczonych mam.

Gość Oblech
Popsute jest :P

Gość Marta__27
no tak ty się na pewno na tym znasz

doświadczoną mamą nie jestem, ale mój brat zaczął chodzić sam jak miał 14 miesięcy, ja jak miałam 15 i rozwijamy się całkiem całkiem :D synek mojej koleżanki też miał 15, prawie 16 i wszytko jest ok. nie martw się jeszcze przyjdzie na niego czas! skoro reszta jest ok, skoro stoi przy meblach to lada dzień odważy się puścić :) są dość duże odchylenia odnośnie norm w tym zakresie.

Oczywiście ze mama ma racje :) Po tylu myślałam że nie potrafi stać i chudzić przy meblach a w tym wieku byłby już problem. Nie obejrzysz się i sam pójdzie. Mój równo miał 13 mie4ięcy jak odważył się zrobić sam na środku pokoju kroki.

Gość bartusia84
oblech alre dobijasz tu sie ma pomagac a nie dobijac ja ci radze isc do lekarza a moze to nic normalnego lepiej isc i sprawdzic nic sie niestanie jak odwiedzisz lekarza niz potem zalowac wiec pwodzenia:)

Gość moja córka
Moja córka samodzielnie zaczeła chodzić jak skończyła 15 miesięcy, jest zdrowa i prawidłowo się rozwija :)

Gość Marta__27
dziękuję Wam tylko ten stan trwa długo tzn. chodzenie przy meblach już 2,5 mieisąca, przy wózku/zabawce do popychania póltora miesiąca a za rączkę 3 tygodnie. akurat ostatnio chorował brał antybiotyk i jest troche osłabiony, myslę że to też ma znaczenie...

Gość moja córka
Nie martw się Marta, najlepiej dla spokoju zapytaj lekarza. Moja córka stała sama w wieku 9 miesięcy za rączkę zaczeła chodzić jak miala około 10 mięsięcy i potem długo, dlugo nic. Nagle na placu zabaw wstała i szła w kirunku parku :) i szła, szła , szła (naprawde bardzo daleko ) aż wpadła do dziury :D. Niektóre dzieci poprostu tak się rozwijają , żadnej metody małych :) tylko od razu dlugie dystanse :)

Gość moja córka
a tak poza tym ja stwierdziłam, że ona poprostu nie miała potrzeby żeby robic kroki samodzielnie, przecież przy meblach wszędzie na swój sposób dojdzie więc po co się narażać :) Może poprostu twoje dziecko jest ostrożne :)

Gość słony paluszek za słony
ja zaczełam chodzic jak miałam 11 mies. za to moj brat jak mial 14, bedzie dobrze, moze kiedys sie przewrocil jak szłas z nim i teraz ma ajkies leki?

Gość moje córki
zaczęły chodzić jak miały 15 i 16 miesięcy i były szczupłe nie martw sie wszystko jest ok

Marta takie lęki z chodzeniem to normalna sprawa :) Mój przy meblach stał od 8/9 miesiąca.Myślałam że za miesiąc najpóźniej zrobi pierwsze samodzielne kroki.Po prostu Twój maluch potrzebuje czasu i Ty jemu daj.Rozwija się prawidłowo i nie szukaj na siłę jakiś uchybień :)