Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samantaaa

kiedy u mnie jest Owulacja?

Polecane posty

Gość samantaaa

Witam Was Nie bardzo się na tym znam, wiec postanowilam Wam zaufac. Chcialabym wiedziec kiedy konkretnie ma się owulację przy cyklach 31 -32 dniowych?

Gość sprawdź palcem.
Jak bedzie szklisty śluz to wtedy

Gość sprawdź palcem.
i kup testy owulacyjne i sprawdzaj. Ale zwykle 14 dni przed miesiączką

Gość sprawdź palcem.
no i zapach się zmienia. W czasie dni niepłodnych zapach jest lekko kwaśny. a w czasie owulacji mdławy

Gość samantaaa
i to trwa jeden dzien????????? dzien po owulacji tez mogę zajsc w ciaze?

Gość sprawdź palcem.
owulacja trwa kilka godzin. Zajść w ciążę możesz najpredzej współżyjąc przed lub w trakcie. Jeśli nie jesteś pewna to do czsu gdy występuje szklisty obfity śluz lepiej uważać. Bezpiecznie jest tylko wtedy, gdy czuć kwasowaty zapach. Ja wiem, że to się może wydawać dziwne co piszę, ale tak się nauczyłam rozpoznawać owulację na lekcjach PDŻ jeszcze w latach 80- tych. Zapoznałam się ze swoim organizmem i nigdy nie wpadłam pomimo iż nie używałam tabletek a i gumki niezbyt często w małżeństwie. Trzeba tylko dobrze poznać swój organizm a on bezbłędnie nas informuje w jakiej jesteśmy fazie cyklu. Na 14 dni przed okresem zwróć też uwagę, czy nie czujesz lekkiego, tępego bólu w jednym lub drugim boku. Owulacja bywa czasem bolesna. Łatwo rozpoznać, że to owulacja bo boli na przemian. Co miesiąc w innym boku.

Gość samantaaa
a dzien po owulacji czy tez przed tez moge zajsc w ciaze??

Zajść w ciążę możesz tylko w jednym dniu, czyli kiedy jajeczko zostanie uwolnione i do 12 godzin po tym czasie ALE1. Nie istnieje żaden domowy sposób na wykrycie dnia owulacji, może natomiast pomóc NPR który wyznacza fazy cyklu (przedowulacyjną, okołoowulacyjną kiedy istnieje ryzyko zapłodnienia oraz poowulacyjną kiedy współżycie jest bezpieczne) ale to wiąże się z szeregiem zasad, między innymi codzienne pomiary i obserwacje śluzu, faza okołoowulacyjna trwa przeciętnie (prawidłowo) około 10 dni2. plemniki w dobrej jakości śluzie mogą dożyć do 7 dni i poczekać na jajeczko3. Faz cyklu NIE WYLICZAMYJeśli nie chcesz zajść w ciązę to zapoznaj się dokładnie z NPR i przestrzegaj zasad albo.. zabezpieczaj się. Wyliczanki to taka sama metoda jak zamykanie oczu podczas stosunku i wiara, że to pomoże by nie zajść w ciążę...Jeśli starasz się zajśc to wpisz w wyszukiwarkę "obserwacja śluzu", poczytaj o tym i wspólżyj w dniach ze śluzem płodnym.Warto wiedzieć, że zakończenie fazy śluzowej NIE GWARANTUJE bezpiecznego okresu, tylko temperatura świadczy o przebyciu owulacji. Nie sugeruj się tym bardziej żadnym zapachem!

Dodam do powyższych odpowiedzi, że:1. Owulacja nie boli. Boleć może jajnik na którym rośnie pęcherzyk bądź jama po pękniętym pęcherzyku, sam pęcherzyk nie jest unerwiony2. Jajnik nie musi boleć z powodu owulacji, to nawet nie musi być jajnik, w tym rejonie narządy są blisko siebie i nie jest ciężko się pomylić, jajnik może boleć np z powodu infekcji, może też ani przed ani po owulacji nie boleć wcale. Może być też tak, że owulacja jest z innego jajnika, niż ten, który boli, to żadna nowość...