Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

skraweknieba

WYSOKI CHOLESTEROL - pilnie poszukuję sprawdzonych przepisów

Polecane posty

Nagle okazało się że mąż ma bardzo wysoki cholesterol i należy drastyczne zmienić dietę. Do tej pory w tym temacie wiedziałam niewiele, ale szybko musiałam przyswoić sobie i mężowi co mu wolno a czego nie. Najwiekszym kłopotem dla mnie jednak jest szykowanie posilków - ogólną wiedzę mam ale zupełnie nie ma pomysłów na menu - pomocy podeslijcie jakies gotowe przepisy:):)

Gość Aicha 27
polecam jedzenie czosnku, odrobinkędo każdej potrawy-sałatki. Noi oliwa z oliwek obowiązkowo, to juzraczej dodatki, alke proszę też wziać pod uwagę smażenie mięs/ryb bez panierki. Ponadto polecam Benecol- takie niby masło z olejami roślinnymi, nie jestem przekonana co do ich wartości ale jednak mojej mamie obniżył cholesterol- juzchyba ze 2 lata je ten Benecol zamiast zwykłego masła. Niech mąż pamięta teżo wypijaniu duzej ilosci płynów-jest to konieczne!!! Polecam wodę wysokozmineralizowana i zielona herbatę przede wszystkim. Powiodzenia! Myślę że te zalecenia nie są zbyt drastyczne a pomagają! Zdajęsobie sprawę że cieężko nabrac nowych przyzwyczajeń dietetycznych.

Gość kornelia28
no i trzeba wziac pod uwage to czy wysoki cholestrol to wynik tylko zlej diety ?? czy HDL i LDL tez ma złe czy tylko cholesterol całkowity ? no i w jaki sposob robil badanie tego cholesterolu ? trzeba na tydzien czasu przed badaniem wyeliminowac wszystkie szkodliwe potrawy - zwlaszcza zółty ser !, mi wyszedl wysoki a nie jem tlustych potraw, sera zołtego tylko sporadycznie, jajko od wielkiego dzwonu itd... lekarza mowil ze wysoki cholesterol to nie tylko te typowe potrawy, ale takze cukier -SŁODYCZE - z nich takze tworzy sie cholesterol , do tego uwarunkowania genetyczne (to sie sprawdza w 100% moj tata ma i ja takze - choc oboje jestesmy szczupli) , no i STRES !!!!! bardzo podwyzsza jego poziom. U mnie nie pozostalo chyba nic innego jak tylko sie wyluzowac, bo genów nie zmienia a diete od dawna mam :) pozdrawiam i zycze udanej walki .

Gość Aicha 27
tak, stres jak najbardziej, tylko że to norma u niektórych osób w dzisiejszych czasach ;-) Mnie skoczył cholesterol po tabletkach antykoncepcyjnych ale to wprzypadku twojego męża odpada ;) Zresztą tak między Bogiem a prawdą to ja sądzę że tamten wynik u mnie był jakis zakłamany i był błędem laboratprium, bo ja wtedy dosć zdrowo jadałam, nietłusto noi raczej miałam niedowagę, każdy lekarz jak to słyszał to mówił ze to niemożliwe zeby to po tabsach było. no ale było mineło.

Gość kornelia28
aicha ja jest szczupła a mam wysoki jem zdrowo, nawet przez poł roku bylam na diecie dla cholesterolowców i nic dalej mam wysoki - potem weliminowalam cukry, slodycze to juz naprawde od swieta, no i w koncu znalazlam ze to moze byc tez od stresu a przeszlam ostatnio sporo :/ no i sobie odpuscilam - bo nie stresowac sie w dzisiejszych czasach to wielki sukces :// zastanawiam sie nad jakimis prochami uspokajajacymi ...moze wowczas cholesterol spadnie :)

Gość Aicha 27
hmm, no ja to raczej słodkiego nie jem, a stres hmm, chyba przecietny. Tabsy wtedy odstawiłam, ale badanie robiłam potem w innym laboratorium no i yszło dobre. W sumie to do dziśnie wiem czy faktycznie to mogły być tabletki anty. Lekarze kiwali głowami ze niemożliwe. No ale to juz nieważne dziś ;)

Śliczne podziękowania za wszystkie rady dla Aicha 27 i kornelia28 - widzę że dyskusja sie rozwineła. Czosnek tak to była pierwsza rzecz jaka nam pszyszła do głowy, mąż bardzo go lubi i je w ogromnych ilościach i w każdej postaci. Słodycze -nigdy za nimi nie przepadał więc nie ma kłopotu. Fakt ma dość sporą nadwagę ale dieta już jest trzy tygodnie i waga spadła o 2,5 kg. Niestety stres jest na co dzień i z tym raczej niewiele się da zrobić, mam tylko nadzieję że póki co dieta przyniesie efety. Mam jeszcze wątpliwośi co do cukru. Herbatę w ogóle przestał słodzić do kawy ( której nie wiem czy nie powinien odstawić???) kupiłam słodzik. ale znalazłam na stronie http://www.dieta.senior.pl/dieta/niskocholes terolowa mnóstwo przpisów między innymi sałatki warzywną na zimę - tam jednak jest w zalewie cukier . Jak to w końcu jest z tym cukrem można go używać czy nie??? Jeśli tak to w jakich potrawach - czy ktoś wie:))) Właśnie jestem na etapie robienia prztworów na zimę bo ogóraski wtym roku bardzo mi obrodziły i tak na dobrą sprawę nie wiem co z nich mąż będzie mógł jeść. Pozdrawiam serdecznie:)

Gość iff_______
odrobina cukru nie zaszkodzi, a wydaje mi się, że słodzik jest jeszcze gorszą alternatywą, bo to sztuczne. Do przetworów warzywnych można dodać trochę cukru, ważne by nie opychać się słodyczami na co dzień no i ograniczyć słodzenie napojów _____________________________ http://kuracjeodchudzajace.com.pl/2011/04/03/cholesterol-%E2%80%93-wrog-publiczny-nr-1-cz-2/

Gość dla autorki topiku
Postudiuj t. "Prostacyklina" z nw. "vademecum zdrowia" i zastosuj w praktyce!!! Poza tym masz tu do realizacji jeszcze kilka innych punktów: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, sukces życiowy zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related

Gość do autorki topiku...
Mój znajomy dzięki tylko samej terapii Gersona usunął anamię u córki a u siebie nadciśnienie tętnicze krwi i to w przeciągu 3. miesięcy!!! Dla przyspieszenia zdrowienia ważne są jeszcze inne punkty, co podane jest wyżej. Po 3. miesiącach odpisz jak poszło z mężem.

Gość dla autorki topiku i innych...
cyt. z vademecum zdrowia: PROSTACYKLINA, WYSIŁEK FIZYCZNY, ZDROWIE, ŻYCIE. PROSTACYKLINA - hormon znajdujący się w ściankach naczyń krwionośnych. Wytwarza go wewnętrzny nabłonek żył i tętnic. Na czym polega rola prostacykliny i jaki to ma związek z biegiem po zdrowie? Otóż krążące w osoczu krwi najmniejsze z białych ciałek zwane płytkami mają naturalną tendencję do zlepiania się. Ich rola jest w organiźmie bardzo przydatna w razie uszkodzenia naczynia krwionośnego: uszkodzenie zostaje "zalepione", a krwawienie zahamowane. W innych warunkach tendencja do zlepiania się płytek krwi jest dla organizmu szkodliwa. Oblepiają one ścianki naczynia krwionośnego i zmniejszają jego przepustowość . Przez naczynie krwionośne o zmniejszonej przepustowości krew przepływa z większym wysiłkiem, pokonując liczne zapory. W skrajnych przypadkach następuje zahamowanie przepływu krwi i w zależności od części ciała, gdzie to nastąpi mamy do czynienia z zawałem serca, udarem mózgu itp. Zlepianie sią płytek krwi jest też istotnym czynnikiem przyspieszającym z razu niewidoczne a z wiekiem coraz bardziej odczuwalne zmiany miażdżycowe. Prostacyklina zapobiega procesowi "klejenia" się płytek krwi. Zdrowe naczynia krwionośne same produkują ją w wystarczającej ilości. Z wiekiem, a także z powodu wielu zaburzeń funkcjonowania organizmu, naturalna zdolność nabłonka naczyń krwionośnych do produkowania prostacykliny słabnie. Można ją uzupełnić farmakologicznie i w tym kierunku prowadzone są doniosłe badania i eksperymenty. Jednakże już w tej chwili wiadomo, że najprostszy sposób zmuszenia organizmu do produkowania większej ilości prostacykliny polega na intensywnym wysiłku fizycznym. Największym producentem prostacykliny są płuca. Zmuszanie płuc do większego wysiłku powoduje automatycznie wytwarzanie się hormonu i rozprowadzanie go z krwią po całym organiźmie. "Rozładowane" zostają wówczas "zlepy" płytek, poprawia sią krążenia, znikają lub co najmniej zmniejszają sią problemy z ciśnieniem krwi. Jedni powinni biegać, by odzyskać utracone zdrowie, inni jeśli nawet ogólnie zdrowi, by opóźnić procesy nieuchronnie związane z upływem lat.Trening fizyczny powoduje odmłodzenie funkcji organizmu - COFNIĘCIE SIĘ WIEKU BIOLOGICZNEGO! Bieg , najnaturalniejszy z ruchów człowieka jest najlepszym przepisem na dobre samopoczucie i dłuższe życie. Lekarstwa (tabletki, zastrzyki) nigdy nie zastąpią samoregulujących się zdolności organizmu ludzkiego, jakie uruchomimy przez prosty bieg na świeżym powietrzu. Zatem biegajmy po zdrowie!! Po biegu konieczny jest prysznic hartujący dla naturalnej wit. C pobudzającej układ immunologiczny do ochrony organizmu przed infekcją chorobotwóczą. Optymalny wysiłek fizyczny to 3 x 30 x 130 Gdzie: 3 - oznacza 3 razy tygodniowo 30 - oznacza 30 ciągiem dla efektu aerobowego 130 - oznacza bieg w takim samym tempie by serce uderzało 130 razy/minutę (minimum) Tętno badać na tętnicy szyjnej przez 15'' i pomnożyć wynik przez 4. Otrzyma się wynik tętna w wymaganej jednostce czyli (ud/min). Można liczyć uderzenia przez 1, da to bardziej dokładny wynik. Dużą wygodą jest zegarek z pulsomierzem a szczytem techniki kardiolider.

Czytałam na blogu klubu miłośników dobrej herbaty, że zielona herbata obniża cholesterol. Warto spróbować, poza tym w ogóle jest bardzo zdrowa.

Gość Mirkot3
Na wysoki cholesterol to powinno się przestrzegac określonej diety brac proszki, cholesterol dzieli się na dobry i zły - niewiem jaki Ty masz ale sądzę, że dobrze by było porozmawiać o diecie z dietetykiem. Jeśli chodzi o przepisy to na stronie Dilmah znajdziesz ciekawe na herbatki, może coś Ci przypadnie do gustu, możesz też skorzystać tam z ciekawych informacji na temat herbat lub pobawić się aplikacjami np komiksem :))

Gość Muffinek4565
tak z cholesterolem nie ma zartow najlepiej od razu zglosic sie do lekarza! a pro po wczesniejszych wypowiedzi zielona heerbatka jest abrdzo dobra bo pomaga oczyszczac organizm - ja np bardzo lubie zielona Dilmah nie jest tak cierpka i gorzka jak inne zielone ;) Dodatkowo te aplikacje narpawde sa smieszne :)) mi z kolei spodobał sie scrapbook :D

Gość tcm
Witam jestem lekarzem tradycyjnej chińskiej medycyny studiowałem w Chinach Jeśli chcecie Państwo zasięgnąć porady i leczenia zapraszam na stronę www.tcm-online.com.pl dziękuję Tomasz

Oprócz warzyw oraz wszelkich nasion, orzechów i oliwy z pierwszego tłoczenia, sprzymierzeńcami w walce z cholesterolem mogą być także owoce, na przykład aronia i czarna porzeczka. Oba zawierają antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Warto również poświęcić kilkanaście minut dziennie na aktywny wypoczynek, a przy tym wyeliminować używki.

Gość Betka.
A ja proponuję dobry komplekser argininowy, np, proargi 9.

Gość sasza111
ja z kolej proponuję dużo wody dla oczyszczania organizmu do do tego Betalip.

Do Arowana14 Pro Argi 9 Plus Nawet sie nie zastanawiaj Będziesz miał kłopot z głowy Pozdrawiam

Gość jak mąż ma
wysoki cholesterol to sama dieta nie pomoże, owszem trzeba radykalnie zmienić odżywianie ale w przypadku zaawansowanego cholesterolu trzeba łykać leki i być pod stałą opieką lekarza, oprócz tego zwiększyć maksymalnie aktywność fizyczną

Ja po takiej diagnozie śmietanę zastąpiłam jogurtem zzot, jajka, masło, wieprzowina i tłuste skrawki nawet w kurczaku poszły precz, żółty ser tylko niskotłuszczowy ale bardzo rzadko. Dużo płatków owsianych np. do zupy, sosu do zagęszczania, nawet same płatki lubię podjadać jak zgłodnieję. Jeśli norma cholesterolu jest dość poważnie przekroczona można dołączyć naturalny preparat z olejem lnianym http://cali.pl/produkt/poziom-cholesterolu/id,201/vid,583193212ebef.htm ja tak zrobiłam bo statyny rozwalały mi wątrobę i uzależniają organizm. Teraz jest ok i wróciłam do 3 jajeczek tygodniowo bo lubię ale gotowanych. Powodzenia :)

Gość syrop kukurydziany .........
warto unikać syropu glukozowo-fruktozowego , przetworzonego syropu z kukurydzy , jest bardzo niebezpieczny nie tylko ,że prowadzi do otyłości i cukrzycy ale też podnosi drastycznie poziom złego cholesterolu :( a to ,że jest tańszy niż cukier producenci żywności chętnie go używają