Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emaile8

Czy dac synkowi na imie Oliver?????

Polecane posty

Mnie równiez imie sie nie podoba. Zdecydowanie lepiej brzmi w wersji żeńskiej- Oliwia. Ale to moja opinia, a jeśli autorce imie sie podoba to bym sie nie zastanawiala ani 5 minut :) Ja wybralam dla moich dzieci imiona ktore wiecznie ktos krytykuje. Do imienia corci już wiekszosc otoczenia przywykla za to imie synka razi ich strasznie. I mam to gdzies bo mnie sie podoba i mezowi też, a cala reszta sie przyzwyczaji. Prawda taka ze to kwestia "osluchania się". :)

do osoby, ktora sie mnie czepia- zauwazylam o czym jest temat, gdyz chodzilam na lekcje czytania, na wagary nie uciekalam i zdanie swoje wyrazilam :P Mamani- przeciez Kornel to fajne imie, znam dwoch Kornelkow :) prawda jest taka, ze zawsze znajda sie przeciwnicy i zwolennicy, wiec nie ma sensu pytac sie innych o zdanie, bo jak ktos wyzej napisal- imie ma sie podobac rodzicom.

Gość Ludzie pomyślcie co piszecie
Każdy może wyrazić opinię, ale część to przesada, np. że nadają je alkoholicy. Nie każdemu to imię się musi podobać, ale czasami pojawiają się takie komentarze, że boję się myśleć jakie będzie w przyszłości nasze społeczeństwo. Ludzie czego wy uczycie dzieci!!! Trochę tolerancji!!! Uczycie wasze dzieci krzywdzic innych i wyśmiewać. Przecież nie jest ważne jak kto ma na imię, ale jakim jest człowiekiem. Jeśli ktoś dyskwalifikuje kogoś tylko z powodu imienia, to jaki będzie miał stosunek do osób niepełnosprawnych, słabszych, biednych? Mój synek ma na imię Olivier, a nie jestem alkoholiczką- szybciej powiedziałabym abstynentką. Mój mąż wypije przy okazji. Moje wyksztalcenie???? Wyższe. Wykształcenie męża? Średnie. Czy jesteśmy z biednej lub patologicznej rodziny??????? Mieliśmy zdrowe, wzorcowe, kochajace rodziny.Czy jesteśmy biedni?? Budujemy dom- nie na kredyt. Jeszcze jakieś pomysły???? Zauroczenie Janiakiem??? NNNNNNIIIIIEEEEE!!! Długo nie mogliśmy zdecydować jak dać dziecku na imię- spodobało nam się to. Ludzie mieli różne opinie na temat tego imienia. Mąż w końcu nie był już pewien czy dać dziecku takie imię- do tego stopnia, że mały się urodził i nie miał imienia( bo nie mieliśmy innego). Stwierdziliśmy, że NIE MA SENSU SŁUCHAĆ CO MÓWIĄ INNI i skoro nam się podoba to imię to takie mu damy. ŻAŁUJĘ tylko jednego, że pisze się przez "v". Przez "v" wyglądało ładniej i zgrabniej , ale może być problemem dla innych dzieci i podczas literowania w szkole. Oli ma teraz 3 i pół roku, zna już prawie wszystkie litery (nie licząc ą, ę,cz,dż itd.) i uczę go jak pisać jego imię, ale inni mogą mieć problem, bo mogą tej litery nie znać. Zobaczymy jak to będzie.Jakoś sobie z tym problemem na pewno poradzą.

Znam z widzenia faceta o takim imieniu, teraz ma 23 lata. Chodził do klasy razem z moją kuzynką, dzieciaki się z niego śmiały, każdy prosił, by przedstawiał się dwa razy, bo nie mogli zrozumieć :D Może teraz czasy się zmieniły i ludzie są bardziej tolerancyjni :) Imię ogólnie ładne, ale nie nazwałabym tak synka :)

Gość mojej koleżanki syn
ma na imię Oliver - i przez to kojarzy mi się z wiecznie jęczącym, marudnym, niezadowolonym dzieckiem :O do tego ma niedowage, odstające uszy i wyglada jak gremlin :O yyyh, ja wiem że wszystkie dzieci są ładne i w ogóle bla, bla, bla ale jakoś to jedno jest szczególnie nieurodziwe :O

Gość wynajme mieszkanie
Oliver to imie mojego kotka

kakao22 - halo halo.. :D nie uwazam siebie za jakąs tam kure domową.. ;) a do autorki topiku powiem ze imie ma sie podobac jej - bez wzgledu na to czy w przedszkolu jej synek bedzie jednym z wielu Oliwierkow.. owszem imie te jeszcze jakis czas temu bylo oryginalne ale teraz jest "wysyp" dzieci o takim imieniu.. ja bym dała rownie oryginalne ale mniej "oklepane" Natan na przykład:) sliczne według mnie :) ale tak jak pisałam... to TOBIe ma sie ono podobac i masz byc zadowolona z tego wyboru. moja coreczka ma na imie Mela i przyznam szczerze nie znam w polsce w moim otoczeniu nikogo o takim imieniu :) o to mi chodzilo zeby kiedy w przyszłosci bede wolac ją na placu zabaw to nie odworci sie 10 innych dziewczynek....... ;) a mama ktora nazwala dziecko Wiktoria czy Julia chyba bedą miały ten "problem" ;) bez obrazy prosze- bo imiona te sa tez b ładne:)

Gość Ludzie pomyślcie co piszecie
Do mojej koleżanki syn Różnej urody są ludzie- może będzie ładniejszy jak urośnie, a uszy łatwo można poprawić :). A co do mojego synka to jest naprawdę ładnym chłopcem - jest dość wysoki, średniej budowy, ma blond włoski i piękne niebieskie oczy. Nie żebym zachwalała tylko dlatego, że moje i była nie wiem jak bardzo w niego zapatrzona. Staram się być obiektywna :))

Znajoma lekarka tak nazwała swojego synka a gwarantuję Wam, że to nie jest patologiczna rodzina. Moje dwie kuzynki- obie po studiach również tak nazwały swoich synów. Reguły nie ma. Znam patologiczną, pijańską rodzinę, w której jest Jaś, Helenka i Karolina i porządną rodzinę z tradycjami, w której jest Nikola, a niedawno urodził się Natan.:-) Olivier to ładne imię.

Gość hsjhd
stwierdzono naukowo, że rodzice, którzy nadają dzieciom imiona tradycyjne, np: Jan, Stanisław, Karolina, Maria cechują się wysoką inteligencją i rozwojem intelektualnym. Natomiast rodzice, którzy dzieciom nadają imiona typu: Oskar, wymieniony wcześniej Kryspin, Gracjan i inne "egzotyczne imiona" no cóż... jakby to powiedzieć... są trochę mniej rozwinięci i inteligentni od rodziców dzieci z tradycyjnymi imionami

Gość gfhyrkje
do hsjhd W życiu nie słyszałam większej bzdury...

Gość teenage angst
ja slyszalam,swego czasu sie tym interesowalam .w moim otoczeniu sie to sprawdza- dzieci ludzi wyksztalconych na poziomie maja proste,polskie imiona- Anielka,Antek,Jas,a te z rodzin z matkami typu barbie-doda - Nikola,Dziesika etc.Ale to tylko moje obserwacje

Gość madziuunika
może spolszcz je troche, bo powiem ci mi się bardzo podoba imię Oliwier. :P

Gość Emaile8
Widze ze temat dalej sie ciagnie,wiec wam sie pochwale ,ze juz urodzilam,i dalam synkowi na imie Oliver

Gość imie jak imie
jedyne co to na placu zabaw co trzecie dziecko sie obejzy jak zawolasz, ale nie uwazam, zeby bylo szczegolnie brzydkie. co do wyborow imion w rodzinach, hmm, nie okreslilabym tego jako patologiczne, ale moze, gorzej wyksztalcone. zgodze sie, ze czesto wlasnie tam sa dzesiki, dzejmsy itp. ale oliwer dla mnie nie jest specjalnie niezwykly, tylko to v jakos mi nie pasuje u autorki:) ja tam gustuje w starych imionach, ze zdrobnieniami, nie lubie maj, mel, kaj itp. z tego wzgledu, ze dla mnie glupio bedzie brzmiec maja u starszej kobiety:) ale niech kazdy nazywa jak chce. dla mnie i tak najlepsze imie to "talula tanczy hawajskie hula":)(talula do the hula from hawai- czy jakos tak:)) kakao22, skoro tu same zdesperowane kury domowe siedza, zakladam, ze ty tez do nich nalezysz:D

Gość gfhyrkje
No może rzeczywiście osoby, które nadają swoim dzieciom takie imiona są mniej wykształcone...nie wiem, ale ważne, żeby nie generalizować i oceniać ludzi po tym jak nazwali dziecko. Łatwo można w ten sposób komuś ubliżyć. Ja mam wykształcenie wyższe, nie uważam się za osobę mało inteligentną, a bardzo podobają mi się imiona Gracjan czy Oliwier.I jeżeli dam w przyszłości takie imię mojemu synowi, to nie dlatego, żeby się wyróżniał tylko po prostu takie imię mi się podoba. Ważne, że nie jedt ośmieszające. Do Emaile8: Gratuluję syna!

Gość jaga14.29
Jeśli Wam nie podoba się Oliver to co sądzicie o tym??? ... Urząd Stanu Cywilnego w Gliwicach przedstawił najnowsze statystyki dotyczące najczęściej wybieranych imion w roku 2007. W okresie styczeń-czerwiec zarejestrowano osiem dziewczynek o imieniu Dżaga, trzy Kantaty i dwie Afery. Urzędnicy odrzucili natomiast imię Sexafera - jak udało nam się nieoficjalnie dowiedzieć ze względu na obraźliwy wyraz „sex”. W drugiej połowie roku wśród nowych imion przeważały: Kryzys, Podwyżka, Złotytaras i krótkie – Ekipa, oraz wspaniały uniseks – Tefałen. W grudniu pojawiły się również imiona takie jak: Bokser i Śnieg, ale nie zmieniło to głównej tendencji w wyborach obywateli. Jak zawsze modne pozostają: Emtiwi, Majbach czy Impreza, a wśród dziewczynek Mercedes, Viva, Angela, Doda i Kasa. Jako ciekawostkę powiemy Państwu, że jeden z klientów próbował nazwać swojego syna Szkłokontaktowe byliśmy jednak stanowczo przeciwni takiej decyzji ojca. W końcu tata wybrał dla swojej pociechy stonowane Plazma – żartuje kierownik gliwickiego USC. ....

Hehe Sexafera, a może lepiej od razu Sexbomba? Łatwo i przyjemne dla dziewczynki :D A z drugiej strony chyba lepsze Oliver (w polskiej pisowni Oliwier) niż Wężymord, który niedawno tu padł na Kafeterii :P

Gość pit1979
Normalnie masakra. Oliver to bardzo ładne imię, fajnie się zdrabnia (Oli) a do tego międzynarodowe. Na pewno żaden obcokrajowiec nie będzie w przyszłości mieć z nim problemu a za jakieś 20 kilka lat gdy Oli bedzie szedł do pracy to na pewno nie będzie granic i kontakt z obcokrajowcami będzie na porządku dziennym. I wtedy dopiero maluszki z imionami pod tytułem Kazimierz (choć to całkiem fajne imię - Kazik) będą miały zgryz gdy za każdym razem będą musiały tłumaczyć jak się to wymawia. I nie gadajcie mi, że to problem obcokrajowców, że nie potrafią dobrze wymawiać imion (jak niektórzy napotkani ludzie twierdzą). Ja mam na imię Piotrek (niby łatwe...) i na każdego dnia rozmaiwam z ludźmi z całego świata. Od pewnego czasu przedstawiam się po prostu Peter bo Piotr strasznie koślawo brzmi w ustak anglika czy amerykanina. No i jeszcze jedno - palanty, które definiują rodziny jako patologiczne lub złożone z ludzi o słabym wykształceniu z powodu imienia Oliver na prawdę muszą miec duuuuuże kompleksy. Pozdrawiam, Pit

nie podoba mi sie!!! mąż chcial Oliviera, Boze jak sie buntowalam!! na szczescie urodzilam dziewuche ;P

Gość kkkkk3455
za 3 tygodnie też będę mieć Oliwierka

Gość blada twarz3
pit 1979- masz racje- będącw ubiegłym roku ze znajomymi za granicą (mają syna Maciusia)przekonałam sie jak obcorajowcy śmiali sie z tego właśnie imienia nie potrafili go wymówić także osobiście jestem za nadawaniem dziecku imienia o międzynarodowym brzmieniu np Oliwier ,Oliver

Jak mieszkasz w Polsce to odradzam takie imie :P Mnie sie jakos tak pedalsko kojarzy i w dodatku z Janiakiem :P

A jak juz ma byc takie ktore funkcjonuje tez zagranica to moze Maksymilian albo Filip np? Albo Krzysztof, duzo jest takich ktore da sie przetlumaczyc

Gość Rila
Mój synek ma na imię Oliver, ja i mój mąż mamy wykształcenie wyższe ( zupełnie nie wiem co to ma do imienia..) , a Olinek jest dla mnie najfajniejszym chłopcem na świecie. Dzieci nie mają problemu z wymawianiem jego imienia, gorzej z dorosłymi, którzy robią z niego Oliwiera. Każdy rodzic nazywa tak jak chce. Mój mąż jest obcokrajowcem, mamy obcobrzmiące nazwisko i dziwnie by wyglądało jakby nasz syn miał na imię Jędruś (choć to śliczne imię ). Trochę tolerancji drodzy rodacy! Wciąż jej u nas brakuje... A nawet gdzieś ostatnio przeczytałam, że imię Oliwer przez w było kiedyś obecne w Polsce i zupełnie normalne. Jednak dla przeciwników i tak to nie będzie miało znaczenia. Podobać się nie musi, ale komentarze, że to dziecko z rodziny patologicznej albo mało wykształconej to jakiś nonsens!

Gość cbbccbcb
prawie jak dżesika.. widzialam mamusie ktora wolala wlasnie dziecko ktore ma tak na imie -komiczne.

Gość aagniesia
Generalnie ja tez gdzies czytałam że to imie Oliwier pochodzi od słowa pić czy wypic, jakos tak. Poczytajcie o tym imieniu. Generalnie mi sie bardzo podoba.

Gość aagniesia
dzesika to porażka jak od dzinsów hehehe