Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czesia z bronxu

Czy bratowa może być świadkiem na moim weselu? przyszła tesciowa mówi ze NIE!!

Polecane posty

Gość Czesia z bronxu
nie, chodzi o to, że mój narzeczony ma kolege świadka a ja chcę swoją bratową, ja byłam jej świadkową a teraz chcę żeby ona była teraz moją... i dowiedzialam sie od teściowej że to niemożliwe!! i że bratowa się rozwiedzie przez to!!

Gość Czesia z bronxu
Laura prawdopodobnie ta laska siadała gołą pupą na trawie i stad ciąża:)

Gdyby matka mojego faceta też była taką idiotką jak ta teściowa, też pewnie stanowiłoby to realne zagrożenie dla mojego małżeństwa, tak więc rozwód byłby bardzo prawdopodobny:-P

Czesia ale nie chodzi tylko o świadkowanie w kościele? ...ale też starszowanie na weselu?? tak? bratowa z tym gościem będzie siedzieć w parze? tańczyć słodzić wódkę??? ja jestem zwolennikiem brania par na starszowanie....a w kościele to świadkiem może być każdy.... Może Twoja teściowa troche pszesadza z tym rozwodem, ale całkiem głupia nie jest

Gość Czesia z bronxu
Biało czarna---> chodzi tylko o to , że będzie ona moim świadkiem na ślubie i to wszystko:) jej rola się na tym kończy.

a jak tak to olej teściową! Gdzie tu powody do obaw przed rozwodem??? bez przesady! to ma byc jakiś zabobon czy co? :P

Gość Czesia z bronxu
Biało-czarna --> moja przyszła tesciowa czyta PORADNIK DOMOWY i inne tego typu gazety i każda mądrość jej to taka wyczytana w gazecie i prawdopodobnie niedawno musiała gdzies to przeczytać skoro tak nagle z tym wyskoczyła:)

Gość wymóg jest jeden
muszą być pełnoletni. U sąsiada świadkami były jego dwie kuzynki. Wcale nie musi to być para mieszana, tak się tylko przyjęło.

Gość co za teściowa
mam pomysł. poproś teściową na świadka może w ten sposób uchronisz teścia przed ciężkim żywotem Co do tego że druhna nie może być w ciąży to nie słyszałam żeby to był jakiś zabobon bo tylko ten jeden jedyny raz się spotkałam z tym. Ale czytałam na forach że niektórzy księża mają jobla na punkcie panien młodych w ciąży że niby nie wypada iść do ołtarza w białej sukni i na naukach że wymagają zaświadczeń o spowiedzi od świadków ślubu.

Gość lovelas z Zabrza
niezła teściowa

Gość lovelas z Zabrza
widać że kobiecina się nudzi i stąd jej pomysły

Przesąd jest taki, że OBOJE ŚWIADKOWIE nie powinni być parą na dzień ślubu , bo rzekomo wróży to koniec związku.

i może tej teściowej o to chodziło tylko pewnie nie dosłyszała jak naprawde ten przesąd brzmi :):)

W każdym regionie jest inaczej, ale w moich stronach jest tak, że świadkami (mówimy tu o ślubie konkordatowym i konieczności posiadania podpisów dwóch świadków w dokumentach) zwykle są osoby zamężne, ale tak naprawdę nie ma znaczenia ich stan cywilny. Natomiast pierwsza drużka i pierwszy drużba (podobnie z kolejnymi jeśli jest więcej) nie mogą być zamężni. Myślę, że chodzi głównie o to by nie było kłótni, że Pani X jako drużka nie bawi się z własnym mężem tylko z drużbą albo odwrotnie Pan Z. nie bawi się z własną żoną tylko z drużką. Bo właśnie para pierwszych drużbów (gdzie nie gdzie nazywana "starszymi") ma niejako "obowiązek" wspólnej zabawy - wiadomo wyjazd na zdjęcia z młodymi, pomaganie im "w razie czego". Dlatego też drużbami u nas są albo pary albo osoby które przychodzą na ślub i wesele w pojedynkę mogą wtedy bez przeszkód towarzyszyć młodym np. siedząc z nimi przy stole. Domyślam się, że o to chodziło Twojej teściowej, choć w żadnym razie nie usprawiedliwiam wtrącania się w Twój ślub i wesele.