Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikkelia

Niewykorzystane leki z dobrym terminem ważności oddać

Polecane posty

Gość mikkelia

Słuchajcie, po śmierci bliskiej osoby została mi sterta lekarstw. Większość ma termin ważności w 2011 roku. Leki nie kosztują mało. Co z tym zrobić? W szpitalu nie chcą, nawet żeby dać biednemu pacjentowi. Część tych lekarstw jeszcze nigdy nie była użyta, więc opakowanie 20 tabletek ma 20 tabletek. Ale część była używana i w opakowaniu 20 zostało np. 16 tabletek. Przecież jeśli ktoś bierze dany lek, to co za różnica ile jest go w opakowaniu - musi się zgadzać dawka (pomijam kwestię antybiotyków, bo ich trzeba zjeść konkretną ilość). No i nie wiem co z tym zrobić, a naprawdę żal wyrzucić, biorąc pod uwagę ile to wszystko kosztuje! W aptekach są pojemniki na leki, ale leki z nich są niszczone, więc to się mija z celem. Co proponujecie w takiej sytuacji? Jak trafić z tymi lekami do biedniejszych ludzi?

Gość ReJola
Piszę, bo sama stanęłam przed problemem co zrobić z lekami, które są jeszcze w terminie ważności, a wiem, że ich nie spożytkuję. Moje ustalenie dla Poznania - leki takie można złożyć w Caritas przy Rynku Wildeckim 4. W innych miejscowościach - szukajcie albo fundacji wspierających ubogich, albo hospicja (choć to już pewnie inny kaliber medykamentów byłby tam wskazany). Moje tablety są dla "lżej"-chorych, więc powędrują do Caritasu. :)

Gość gość
a nie można w necie dać ogloszenia? czy jest to zabronione?