Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takslucham ...

Przeciez akcent mozna nabyc ...

Polecane posty

Gość takslucham ...

Czytam sobie to forum i czesto krytykujecie osoby, ktore twierdza ze za granica nabyly akcent ;/ w Polsce mam 2 koleżanki - Ukrainki ... nie mają Polskich korzeni ... mieszkają w Polsce 8 lat ... gdy je poznałam - w życiu nie powiedziałabym, że są Ukrainkami ... tak ślicznie, płynnie mówią po Polsku, że czasami to ze znajomymi żartujemy, że znają go lepiej od nas ... inny przyklad ... moja ciotka od 15 lat mieszka w Szwecji ;/ Po tylu latach żaden Szwed nie pozna, że nie jest rodowitą Szwedką ...

Gość pomeriggio
Nabycie akcentu, a mowienie jak native to 2 rozne sprawy.

Gość okokok.............
Juz specjalista sie zalazl ;)

Gość ja pindole ...
Jak Polak nie rozpoznaje w glosie obcego akcentu to chyba mozna powiedziec ze ta osoba nabyla kacent ...

Gość dokladnie tak samo
uwazam. Bo ja zawsze rozpoznam po tym jak ktos mowi czy jest z polski czy nie. Druga sprawa ze rozpoznaje polakow nawet jak jeszcze nie zaczna nic mowic ;)

Gość pomeriggio
Chodzilo mi o to, ze mieszkajac dlugo w obcym kraju mozna poprawic sobie akcent, wymowe, mozna nawet miec podobna melodie zdania do nativa, ale na pewno nie bedzie sie mowilo tak, ze native nie rozpozna, ze ma do czynienia z obcokrajowcem, chyba ze wyjechalo sie za granice jak sie mialo ponizej 18 lat.

Gość pomeriggio
Co do Ukrainskiego, to sa to bardzo podobne dzwiekowo jezyki, dlatego ukraincy faktycznie mowia swietnie po polsku, ale podczas dluzszej rozmowy zawsze wychodzi pochodzenie.

Gość kajko i kokosz
Jesli nawet tobie wydaje sie, ze ktos mowi jak rodowity np Anglik, to rodowity Anglik na 100% rozpozna, ze to cudzoziemiec. No, chyba, ze ktos wyjechal jako dziecko za granice. No i moze to tez zalezy od jezyka, niestety angielski jest zbyt odlegly w wymowie od polskiego, zeby sie pozbyc akcentu. Nawet ci, co przyjechali tu po wojnie i mieszkaja juz 60 lat maja wciaz polski akcent.

Poza tym jakos ciezko jest mi sobie wyobrazic przybyszow zza wschodniej granicy,ktorzy mowiliby idealnie po polsku.Przeciez ich znakiem rozpoznawczym jest wymawianie litery \'L\' np. w wyrazie \'lopatka\'.Sorki,nie mam polskich znakow,ale wiadomo o co chodzi.Ukrainiec zawsze przeczyta to jako \'L\'.A jesli chodzi o angielski..Nie ma szans przejac ich akcentu,chyba ze przyjechalo sie tu w wieku kilku lat.