Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

musze poszukac nika

własnej produkcji - WINO

Polecane posty

Gość ocet jabłkowy bardzo zdrowy
dobrze zrobione wino domowe może mieć naprawdę rewelacyjny smak i często sklepowe sikacze nawet te z winogron nie umywają się do domowego wina dodanie cukru w 2-3 etapach to naprawdę nie problem - a uzyskany efekt przechodzi oczekiwania - nie rozumiem co męczącego jest w dodaniu cukru do wina? Pozdrawiam wszystkich domowych wytwórców wina ze wszystkiego. Polecam wino z aronii! :-) Cebulka 🖐️

dobrze zrobione wino domowe może mieć naprawdę rewelacyjny smak i często sklepowe sikacze nawet te z winogron nie umywają się do domowego wina dodanie cukru w 2-3 etapach to naprawdę nie problem - a uzyskany efekt przechodzi oczekiwania - nie rozumiem co męczącego jest w dodaniu cukru do wina? Pozdrawiam wszystkich domowych wytwórców wina ze wszystkiego. Polecam wino z aronii! :-) Cebulka 🖐️

Znalazłam link do drożdży, które ci polecam - to takie poduszeczki z plynem jak poduszeczki z szamponem do włosów ;-) Kup uniwersalne to zapewnią ci wysokie stężenie alkoholu i dzięki temu wino nie będzie się psuć. http://www.biowin.com.pl/?bio=1&str=4&grupa=3&podgrupa=14&produkt=65&session=4859565be2fe0a97f429befead799e80 sprawdź datę ważności To z jakich owoców będziesz robić? i pochwal się jak wyszło.

A, i zostaw w dymionie przynajmniej 1/3 puste, bo fermentacja może być burzliwa i musi mieć miejsce, bo inaczej wyjdzie ci nastaw przez rurkę na ściany ;-) może nawet więcej niż 1/3...

Ocet jabłkowy :D Widzę że robisz wino z aronii, super że wreszcie trafia się ktoś kto ma doświadczenia z pierwszej ręki w tym względzie! Czytałam, że wino z aronii można robić tylko jako dodatek do innych win, bo samo w sobie jest niesmaczne - czy to prawda??

Z aronii jest bardzo smaczne, ma wspaniałą barwę i zaskakująco apetyczny zapach, a przecież surowe aronie nie pachna jakoś szczególnie. Pięknie samo się klaruje. Samo w sobie jest smaczne i można spokojnie pić bez mieszania. Niejedna już 5-litrowa butla pękła na naszych imprezach :-D Ja robię podobnie jak z dzikiej róży: wsypuje całe owoce i ich nie miażdżę, fermentują sobie tak w całości, aż owoce opadną na dno. A i dobrze jest dodać do nastawu trochę soku z cytryny ewentualnie kwasku cytrynowego, bo aroniom brakuje kwasów w składzie. Daję drożdże Burgunda najchętniej. To wino potrafi miec smak jak dobre czerwone wino gronowe! Ma lekką goryczkę, ale nie trzeba się jej obawiać jest o wiele mniejsza niż możnaby sądzić po smaku surowych owoców. Sprawdziłam, że gdy zrobić wino z aronii, którą uprzednio zamroziłam na zimę tej goryczki jest jeszcze mniej. Ja robię pierwsze wino jesienne ze świezej aronii, a gdy zima już w pełni wyciągam z zamrażalnika mrożoną aronię i następne jest już troszkę odmienne :-) Robię z aronii i wino wytrawne, np. do dań obiadowych i wino półsłodkie i słodkie. Zimą też robię z tego wina grzańca słodząc miodem i dosmaczając goździkami, cynamonem, imbirem tudzież innymi korzeniami wg zachcianki gałką muszkatołową, zielem angielskim, kardamonem, czym popadnie. Ostatnio wyszła mi jakaś taka proporcja goździków i cynamonu, że to wino miało smak wina wiśniowego - tylko obawiam się, że trudno będzie powtórzyć tą proporcję 😭 A jeszcze jak się pozwoli temu winu dojrzeć ze 2-3-5 lat to dopiero jest Wino przez duże W! Za pierwszym razem bałam się robić wino z aronii, że to nie będzie dobre i okazało się, że całkowicie bezpodstawnie :-) Polecam wino z aronii. Warto!

Cebulka, i co spróbujesz z aronii? :-)

Pewnie, że spróbuję :D Zdecydowanie mnie przekonałaś do niego! Tyle że muszę zacząć od zdobycia aronii czyli uśmiechnięcia się do koleżanki, która ma parę krzaków i o ile wiem nic z tym nie robi. Czy aronia jest już dojrzała, czy trzeba jeszcze poczekać?

Gość zebys nie zostal
pierwszy raz w zyciu zrobilam nalewke wisniowa:) stoi ponad miesiac, pracuje. mysle, ze na swieta bedzie nadawac sie do spozycia:D

Aronię można zbierać już od jakichś 2 tygodni, teraz jest na 100% w pełni dojrzała, ale można zrobić też wino z takiej aronii, która jeszcze powisi na krzakach, bo ona nie spada, raczej wysycha na krzaku i z takiej podsuszonej też wyjdzie wino jeśli bardzo boisz się goryczki to najpierw zamroź owoce i potem rób wino

Gość gozdzikkk
witam ma moze ktos jakis super przepis na winko własnej robotty???

Gość email@gmail.com
xe1eGs wow, awesome blog article.Thanks Again. Fantastic. http://point.md/

Gość zeett
Zadowolony jestem z zakupów na stronie marxam-enology.pl. Kupowałem tutaj balon do wina w wiklinowym koszu, ale powiem, że bardzo mnie kusi ich beczka w rustykalnym stylu. Pięknie się prezentuje, może jeszcze w przyszłości się skuszę na taki zakup.

Gość winkomalinko
Wino, ogólnie alkohol sprzedawany w marketach nie jest może najlepszy, ale jak ma się możliwość zrobienia własnego wina to jak najbardziej poleca, na pewno będzie zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowe, o samej produkcji tego alkoholu polecam przeczytać http://sourcemania.pl/category/produkcja-wina/

Gość kubonss
W fajnym standardzie sprzedają destylatory na stronie edestylatory.com. Warto jeśli chodzi zwłaszcza o modele na beczkach KEG – 30 i 50 l. W gazowych na plus jest szeroki wlew, a w elektrycznych z kolumnami zimne palce ten destylat udaje się wyjątkowo dobrze. Smakowo – daję mocną piątkę. Ogólnie pełna lista tych 50 litrowych jest tutaj pod linkiem – edestylatory.com/26-50-litrowe. W zestawie pełny komplet, nie są to jakieś wybrakowane destylatory do których poszczególne elementy trzeba by dodatkowo zamawiać.

Gość sebixxx
Nie wiem jak to wygląda przy innych produktach, ale destylatory na beczkach w dobrym standardzie mają na stronie edestylatory.com/26-50-litrowe. Kupowałem właśnie taki elektryczny na 50 litrowej beczce. Fajnym rozwiązaniem tutaj jest ocieplenie przez co cały czas podgrzewania się mocno skraca. Jakbym miał sam produkt końcowy opisać to powiem, że naprawdę wychodzi to dobre, nie przesiąknięte jakimiś innymi zapachami, nie wytrąca się nieprzyjemny smak.

Gość gość
JA uwielbiam gotować przy lampce wina ;) dodając również i do potraw ;) wieczorkiem dla męża jest to niezły afrodyzjak, dlatego gdy mój mąż wiedział już o co chodzi zaczął kupować mi dobrej jakości wina( cwaniaczek ), ale nie miałam jak i gdzie tego trzymać wiec chciałam kupić jakąś półkę lub stojak ładnie wyglądający i znalazłam coś takiego ;) www.pl.ericolusso.com najładniejsze to drzewko na ścianie ;) PIĘKNE

Gość adddozz
Solidne destylatory sprzedają w sklepie online na edestylatory.com. Nie ma tutaj jakiejś lipy z wężykami, beczkami kiepskiej jakości, czy tanimi filtrami. Kupiłem u nich szybkowar z zimnymi palcami, który ma porządny filtr miedziany i można go sobie w prosty sposób wykręcić, nie trzeba się z tym mordować. W kwestii obsługi to jestem bardzo zadowolony, wysyłkę robią sprawnie i jak mówią, że wysłali to faktycznie wysłali.