Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura to bzdura

Czy to prawda, ze teraz na akademie medyczne zdaje sie 2 przedmioty?

Polecane posty

...perła... ale przyznaj czy ona taka straszna? to chyba wynika ze stereotypu ze fizyka to taki trudny [przedmiot :)

21:08 Bridged Bardot w Poznaniu, gdzie od zawsze obowiązują 2 przedmioty na rekrutacji O to mi chodzi. Dziewczyna napisala ze "od zawsze". Dlatego sie zapytalam dokladnie od kiedy, bo jeszcze 5 lat temu, a nawet 4 bo mam kolezanke rok nizej i ona tez zdawala ten test, tak nie bylo.A ty, Ellinka, naucz sie czytac ze zrozumieniem.

Gość matura to bzdura
Ellinka, ja nie mam ani chęci, ani tym bardziej talentu do fizyki:) chemię i biolę lubię, ale fizyki uczę się tylko z przymusu :O ale chciałabym pojsc na medycyne, więc mogę się poświęcic :D ale jesli nie bede musiała, to poczuje sie znacznie lepiej, bo wole siedziec cale boze dnie nad chem i bio, niz jeden nad fizyką. ale z drugiej strony najchetniej pojde na studia do warszawy, a tam nie wiadomo do konca jak bedzie:)

fizyka to bardzo przyjemny przedmiot- wszystko z siebie wynika, nie trzeba sie wiele uczyc :)

Ellinka - Wiec trzeba bylo tak od razu napisac, a nie ze malo wiem :P Wydajesz mi sie troche przemadrzala dziewczynka, wspolczuje Twoim znajomym, hehe na studiach tez sie tak wymadrzasz?

Gość matura to bzdura
no widzisz Ellinka, masz do tego predyspozycje, w przeciwienstwie do mnie:) dla mnie chemia jest przyjemna, no, w prwie takim samym stopniu biologia :) rzeczywiscie jest duzo fizyki na farmie? no to ja chyba tez tak wpadne:D tu fizyka, tam fizyka :O:D

moze nie taka trudna, skoro nawet ja sie tego nauczylam:P z reszta bardzo laczy sie z chemia,wiec czasem nie wiem czego sie ucze,czy to juz fizyka czy jeszcze chemia:)no i to jest dla mnie plus:)

Matura to bzdura - nie martw sie fizyka na medycynie, dasz sobie rade. Tak naprawde jest przedmiot biofizyka, malo ma wspolnego z fiza z liceum i nie jest trudny, wiec jezeli wolisz chemie to super, bo akurat chemia medyczna i potem biochemia sa bardzo trudne na studiach wiec tym bardziej dasz sobie rade :D

no tak bo na medycznym to jest troche inna fizyka niz ja mam :) tak czy siak, to naprawde nie jest trudne ;) Tallulah chodzilo mi w tym sensie ze nie jestes obeznana jak jest teraz po zmianie na nowy system :P a znjaomi nie narzekaja, na studiach w sprawach o ktorych nie mam pojecia sie nie wypowiadam :P

matura to bzdura---> bardzo duzo, na pierwszym roku jeszcze sie tego nie czuje,bo jest tylko biofizyka,ale na drugim juz sie zaczyna, no i nie wiem jak dalej... tzn.tak jak pislalam w chemii masz podstawy fizyczne albo fizykochemiczne jakichs metod analitycznych no i niestety trzeba sie tych wszytskich zaleznosci nauczyc.

Gość matura to bzdura
dzieki za dobre słowo:) cos mało go w tym temacie...a z tą fizyką to jeszcze jest tak, ze w połowie 2 lo fizyczka sie dowiedziała, ze kilkanascie osob zdaje fizyke na maturze i podsumowała to słowami: 'Wy? (ironiczny uśmieszek) Kiepsko to widzę...Ale ta druga klasa medyczna tez chce, a oni są gorsi nawet od was" :D Nie ma to jak moja fizyczka, zawsze gotowa podnieść na duchu ;P

Ellinka - jeszcze jedna sprawa: otoz skoro nie jestes na lekarskim to sie wypowiadaj jacy lekarze beda z ludzi ktorzy czegos tam nie lubia. Tak naprawde ta fizyka, a nawet ta biochemia nie sa kompletnie do niczego potrzebne :/ Po co to nam? One sa po to zeby troche pouprzykrzac zycie, hehehe, a najwazniejsze sa przedmioty kliniczne. Dopiero tu tak naprawde widac kogo do tego ciagnie a kto jest bo jest. A zreszta, podobno czlowiek tak naprawde i tak sie najwiecej uczy juz na specjalizacji bo robi wrescie to co lubi, a nie wszystko razem :P

coz, moja fizyczka nie chciala mnie dopuscic do matury z fizyki ( za wagaru\y i nie zaliczone sprawdziany) a i tak okazalo sie ze napisalam lepiej mature od ludzi ktorzy mieli u niej 5 :oi

Taaa, podstawy zawsze trzeba miec, ale nie fizyka swiadczy o lekarzu!! A tak jakby to wynika z Twoich poczatkowych wypowiedzi :P

nie chodzi tylko o ta nieszczesna fizyke- chodzi o sam stosunek do nauki jak i przedmiotow "trudnych", choc fiz, bio i chem nie sa trudne teraz na maturze...a jak wiadomo na medyku trzeba sie sporo uczyc. poza tym sama bylam w bio-chem-fiz i tej nauki nie bylo az tak duzo zeby nie bylo to do ogarniecia :) no moze tylko z bio- choc teraz to nie jest nauka jak kucie na pamiec....

Gość matura to bzdura
szczera dziewczyna, że co? :O

To pisz od razu konkretnie... A nie tak :P A co do podejscia to sie zgodze. W ogole masakra jak dla mnie co sie dzieje teraz w szkolach. Tez bylam w biol - chem i bylo oki, nauka jak nauka. Ale przegladalam podreczniki laski mojego brata - za rok zdaje mature, tez jest w biol - chem bo chce zdawac na farme - przeciez w tych ksiazkach prawie nic nie ma. Czego oni sie teraz ucza? Zdajac na te studia beda niedostosowani a nauki niestety jest duzo, tak naprawde lekarski to specyficzny kierunek - bo z roku na rok jest coraz wiecej, na odwrot niz na innych uczelniach. Juz sie boje 6 :D A Ci co teraz zdaja to przezyja szok i beda zarwane noce :P

Gość matura to bzdura
Tallulah - książki są rzeczywiście beznadziejne...wszystko wyjaśnione jest ogolnikowo... na szczęscie (albo i nie) mam nauczycieli, ktorzy wymagają sporo ponad te podręczniki...a z fizyką tez w sumie powinnam sobie poradzic, bo to tylko poziom podstawowy, jesli juz bym ją zdawala...teraz mam polrozszerzony...takie nie wiadomo co :O bez sensu jest taka fizyka, nie wiem, kto to wprowadził :/

Tallulah ogolnie teraz to jest kicha bo na maturze ejst klucz- i wystarczy ze napsizesz to samo ale innymi slowami (tzn inaczej niz jest w kluczu) i masz 0 pkt :o zreszta, matura kiedy a teraz to dzien do nocy :o kiedys piszac wypracowania pozakywalo sie jakas wiedze, etraz mature podstawowa z bio pisza ludzi ezeby tylko miec mature :o

z tego co kojarze to matrial wymagany z chem, bio i fiz jest bardzo podobny po prostu inaczej wuglada egzamin maturalny, ktory nie oszukujmy sie- latwiej zdac

Gość matura to bzdura
no dokładnie, ten klucz powala:/ wystarczy nieprecyzyjne pytanie i kicha :O

Gość canoe
szczerze to nie przeczytałam wszystkiego, ale ja zdaję maturę dopiero następnej wiosny 2010 i z tego co słyszałam od nauczycieli (z doktoratem fizyki i biologii) to mówią, że jak potrzeba trzech na uczelnie takie jak we wrocławiu, krakowie, warszawie. też słyszałam,że w poznaniu potrzeba dwóch matur, ale tak czy inaczej wiedza potrzebna jest też z fizyki i popieram moich poprzedników, że właśnie ta fizyka, za którą sama nie przepadam jest bardzo, bardzo ważna. matura to bzdura - ciesz się dziewczyno, że nie zdajesz do tego jeszcze marury obowiazkowej z matematyki tak jak mój rocznik :P na koniec sama mam pytanie - słyszałam,że na medycynę potrzebna jest matura rozszerzona z j.ang, ale tylko pisemna część. nie wiecie, czy to prawda?

Gość matura to bzdura
jezeli chodzi o starą maturę, to nie wiem, nie mam porownania. tak czy siak się obawiam matury :D

Faktycznie bez sensu. Ale powiem Wam - teraz czasami uczac sie na jeden egzamin - musze wkuc wiecej niz na mature z biol z 4 lat LO :D I sie daje rade, a egzaminow takich troche wiekszych jest, hmmm, kilka :D

Gość matura to bzdura
canoe - pierwsze słyszę, moze znowu wasz rocznik otrzyma taki prezencik :P i powiem Ci, ze sie ciesze, chociaz mysle, ze z matma i to podstw, to bym sobie poradziła:) ale jakby nie było, to jest więcej nauki przez to