Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joanna__Wrocław

jak i kiedy nauczyć dziecko pić z kubeczka -mam problem

Polecane posty

Gość Joanna__Wrocław

synek ma dopiero 15 mies, ale wiem,ze będzie problem. bo: od urodzenia do końca 6 miesiąca był tylko na piersi. jak potem chciałam powoli wprowadzić mleko modyfikowane, to po jednym łyku było wieeeelkie darrrcie. zaznacze, że wcześniej 1-2 razy w tygodniu pił herbatkę, żeby -wedle rad mamy - poznał butelkę i było ok, pił i to lubił. po próbie z mlekiem z butli na sam jej widok był wrzask, "obrażanie się" na mnie, po 4-5 próbach daliśmy spokój. (od razu pisze, ze nasi rodzice, jedni i drudzy mieszkają nad morzem i pracują - więc nie ma kto przyjechać i pomagać, jak już to rzaaadko są u nas.) zatem od 7 miesiąca zycia synek pije z łyżeczki. naturalnie próbowałam kubka-niekapka, potem słomki - NIE I NIE. nie chciałam na siłe. generalnie, jest grzeczny i pogodny,nie jest rozpieszczony,ale męczy mnie to pojenie go. aha smoczka nigdy nie dostał, ale to z mojego wyboru. od kilku mieisęcy daję mu kubeczek do buzi,ja trzymam i powolutku wlewam, tak pije ale preferuje łyżeczkę. jak daje kubeczek z niewielką ilością picia w środku,to od razu zupełnei nieświadomie wszytko wylewa isię bawi kubkiem. ale pusty zaraz do buzi wsadza. co robić?

Gość Joanna__Wrocław
teraz akurat się obudził ,pójdę z nim na dwór, ale prosze o jakieś odp. doswiadczonych w tym mam

A może najpierw daj kubek niekapek .Oczywiście niech sam trzyma :) Trudniej będzie jemu to wylać jeśli zainwestujesz w dobry kubek a co się napije to będzie jego :D

Z niekapka niby nie chce, jak pisze w 1. poście. Jak na mój gust to on się świadomie tym bawi, tzn widzi coś na dnie kubeczka i chce to polizać. Moja Lusia tak właśnie robi jak dorwie jakiś pojemnik z napojem (obojętnie jaki) - nie zkmini, że pije się przez otwór na górze, tylko obraca naczynie do góry dnem i liże dno (bo tam był wcześniej napój. Ja to moją córcię uczę wszystkiego metodą \"na naśladownictwo\", Na przykład jak nie wiedziała że jedzenie trzeba żuć, to posadziłam ją przy stole, obok ja, na przeciwko maż i każdy z nas to samo w łapie, no i braliśmy do ust te bułki i przesadnie dziamgaliśmy. Ona zaraz to podchwyciła. Ja bym od tego zaczęła. Dzieci lubią naśladować dorosłych.

No patrz, Chemic: Olkowski tez za dno sie czepia i obgryzuje namietnie :) Ale ustnika nie obczaja, niestety. Teraz jak wyjezdzalismy i Mlody byl u babci, dalismy w \"wyprawce\" nasz niekapek. Niestety, babcia tez nie miala anielskiej cierpliwosci, pic z kubka nie nauczyla, a herbatke i soczki podawala Olkowi lyzeczka :( Dobrze, ze chociaz jedzenie zalapal, ze sie gryzie jak sie ma te swoje 6 zebow :)

Gość Joanna__Wrocław
dzięki wam . ale synek nie chce brać ustnika z kubeczka do buzi. ktoś jeszcze ma jakieś porady, najlepiej sprawdzone...? ??

Ja sie tym nigdy nei przejmowalam. Kupilam córci kiedys Jupika, wlasciwie to z mezem go wypilismy bo to niby niezdrowe dla dziecka i ma teraz butelke do wody mineralnej badz swoich herbatek. A pic z kubeczka nauczyla sie sama. dajemy jej do kapieli kubeczek i szczoteczke do zebow, przyzwyczaja sie do codziennego mycia zabkow. Sama nabiera sobei wode do kubeczka i pije wode z wanny, tak sie wlasnie nauczyla. Wiadomo ze teraz pije przy stole ale pod nadzorem bo zawsze cos uleje. Ale sposob sobei sama wypracowala

Gość Joanna__Wrocław
hej hej no może skorzystam z propozycji świnki peppy... mąż uznał, że z tą butelką z ustnikiem to dobra opcja,mały tak czasem pije na spacerze ale butelkę trzymam ja... pozdr.

A ja trochę nie rozumiem problemu. Po co mu na siłę wciskać niekapka? 15 miesięcy to już duży koń i po prostu trzeba z nim trenować picie z normalnego kubka - wsadzić w łapki kubek i prowadzić do buzi, a pojenie z łyżeczki zupełnie sobie darować. Jak mu się będzie chciało pic to się w końcu napije. A na spacerze niech pije z bidonu dla dzieci albo butelki po Kubusiu Play. Moja młodsza nie piła z niekapków, butelek ze smoczkiem itp i żyje. Pozdrawiam

Gość fhsjdh
a co z piciem mleka w nocy?

Moja Oli miała 2 kubki niekapki i 1 zwykły nie chciała pić z żadnego. Kupiłam jej kiedyś soczek ze słomką i od razu się z nigo nauczyła pić więc kupiłam jej kubek niekapek ze słomką z allegro:):) świetny zakup!!! super kubek!! polecam niekapka ze słomką!! :D