Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszaczek111

pyt. o becikowe- pilne

Polecane posty

Gość myszaczek111

w jakim okresie czasu po urodzeniu dziecka mozna skladac wniosek o becikowe zeby nie przepadlo? i po jakim czasie dostaje sie pieniadze od zlozenia wniosku, przerobilyscie to??? prosze o odpowiedz

Gość mozna odebrac
w ciagu roku od urodzenia dziecka

Gość myszaczek111
ok, dzieki bardzo. tzn ze nie trza sie spieszyc

Wniosek można złożyć w ciągu 12 miesięcy od urodzenia się dziecka. Ja na wypłatę czekałam ok miesiąca.

Gość myszaczek111
dzieki wam za odp

Gość Ostatnio ktos mi mowil
ze od stycznia becikowe dostana tylko i wylacznie matki, ktore chodzily do gina najpozniej od 10 tyg i do konca regularnie. Slyszal ktos o tym? Podobno w tv o tym mowili. Jesli to prawda to mam pecha bo poszlam w 11...

Gość jak to sprawdza
przeciz moglabys byc wczesniej.

na podstawie karty ciazowej.

Gość 12 miesięcy od urodzenia się
dziecka i jest 30 dni na wydanie decyzji, wiem na pewno :-) nic od lekarza nie trzeba

Gość jak to do 10 tygodnia
?? Ja nie bylam! Dopiero w 3 m-cu poszlam! Wczesniej nie wiedzialam, ze jestem w ciazy :P To przepadnie?? :O

Gość lololom
a co z matkami mieszkajacymi za granica? slyszalam z eprzysluguje wszytskim obywatelkom pl niezaleznie od miejsca zamieszkania? czy ktos wie jakie dokumenty sa potrzebne?dzieki

Gość jak to sprawdza
Ja mialam karte ciazowa od 14tc bo pierwsza zgubilam.A jak udowodnie ze mialam wczesniej inna albo jak mi udowodnia ze nie mialam innej?Lekarza obowiazuje tajemnica lekarska.

bzdura z tym badaniem bo przepadnie becikowe, nie sluchajcie, co do samej kwoty nalzey sie 1000zl becikowe i drugi 1000zl od panstwa gdy dochod na czlonka rodziny nie przekracza ok 500zl [z tego co pamietam], kazda kasa otrzymacie miesiac po zlozeniu wniosku, a co donaszych babek za granica, dostaniesz becikowe pod warunkiem ze jestes zameldowana w Polsce. pozdr

no wlasnie tak dotad bylo, ale w tv podono mowili ze ma sie to zmienic! Sama mam doly wiec to nie zarty.

spokojnie zanim taka ustawa wejdzie w zycie to my juz babciami bedziemy albo becikowe zlikwiduja:)

Gość 12 miesięcy od urodzenia się
a jeżeli chodzi o dokumenty, to ksero dowodów matki i ojca dziecka i aktu urodzenia dziecka. To drugie 1000 zł jest zależne od dochodu netto na osobę (504zł) i do tego trzeba jeszcze zaświadczenie z urzędu skarbowego.

no wiec gadalam z mama- bo po zastanowieniu doszlam ze to ona mi mowila i ona slyszala o tym w wiadomosciach na 1. kilka dni temu. Mowili, ze od nowego roku ma wejsc taka ustawa, ktora przewiduje becikowe tylko dla matek, ktore od 10 tyg ciazy regularnie chodzily do ginekologa. Ma to propagowac dbanie o zdrowie swoje i dzieci... :/ wiec jak faktycznie tak bedzie to doopa... :(

tak a zaswiadczenie za darmo w urzedzie po 7 dniach, wypelniasz tylko wniosek i podpisujesz sie, powodzenia wszystkim

no ale jak ktoras sie zorientuje, ze jest w ciazy pozniej?? :O

wiec mnie to nie obejmuje, od nowego roku bede miala 2ke i nie chce wiecej sie starac :), zaszywam dziurke:)

wiec teraz kazda dziewczyna we wlasnym interesie powinna po 2 tygodniach braku miesiaczki leciec do ginekologa, i sprawa zalatwiona troche to glupie no ale trudno, najgorzej beda mialy te laski, ktore maja przez 3 miesiace ciazy normalnie miesiaczke, :(

no wlasnie ja mam na luty termin a poszlam do gina w 11tyg bo nie bylo mnie wczesniej w polsce, takze niestety chyba 1000 przepadnie :/

Ostatnio ktos mi mowil -------------> spokojnie nie martw sie czekaj, ja sie zaloze ze to nie wejdzie tak szybko nie wiesz jak u nas jest w tym rzadzie, do kwietnia sie beda zastanawiac czy to dobrze czy nie...

dokladnie :( przesrane w tej polsce

ashanty- mam nadzieje :)

No wlasnie bylam tym wyjatkowym przypadkiem, ze zero objawow... Poszlam dopiero po 3 m-cu. Nawet nie wiem dokladnie - bo przeciez ni wyliczy sie tego skoro miesiaczke mialam normalnie :O

Wiadomości - Społeczeństwo Becikowe tylko dla kobiet dbających o zdrowie 2008-08-06, 09:17 Rządowy i poselski projekt nowelizacji kodeksu pracy przewiduje zmianę zasad przyznawania becikowego i dodatku do zasiłku rodzinnego wypłacanego po urodzeniu dziecka. Według nowych przepisów prawo do wypłaty tych świadczeń miałyby tylko te kobiety, które od 10 tygodnia ciąży do porodu będą pozostawać pod opieką lekarza. Nowe przepisy mają obowiązywać od przyszłego roku - pisze "Gazeta Prawna". Oba projekty zawierają także zmiany dotyczące wypłaty dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w trakcie urlopu wychowawczego. Mogą go otrzymać rodzice i opiekunowie dziecka, których dochód netto nie przekracza 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie (lub 583 zł, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne). Według nowych przepisów rodzic będzie mógł otrzymywać dodatek nawet w przypadku, gdy podejmie pracę. Według autorów projektów nowelizacji kodeksu nowe rozwiązania mogą zmniejszyć odsetek niemowląt z urodzonych z niską wagą i ograniczyć ich śmiertelność. Szacuje się, że w tej chwili tylko co dwunasta ciężarna regularnie odwiedza ginekologa i wykonuje konieczne badania.

ja sie bardziej martwie o te "platne cesarki" o ktorych teraz tak bębnia i strasza, :( a jak bedzie taka potrzeba...lekarze nie są chetni na cesarke...a teraz beda odradzac kazdej bo niby to nfz i szpitale nie maja kasy na CC

znalazlam ten artykul i mysle ze jednak to przejdzie...

to tylko artykuł.....ustawe o becikowym wprowadzali ponad pol roku, z tym bedzie tak samo albo i gorzej....