Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

CaramellaChica

Mam 16lat i jestem w ciąży..Co robić?//

Polecane posty

Gość kropleka*
fifka pewnie, ze chodzilam do lekarza po pigulke "po" i bralam ja by sie uchronic, ale mialam sytacje, ze lekarz nie chcila mi jej wypisac ze wzgledu na moj wiek. Do innego trzeba bylo czekac na zapis i takie przedziwne sytuacje. Oczywiscie jako glupia 15-stka balam sie pojsc do rodzicow po pomoc i biegalam od apteki do apteki w poszukiwaniu leku, ktory byl wtedy bardzo promowany... o ile pamietam nazywal sie poumen czy jakos tak. Jendak okazalo sie, ze reklame moze mieli rewelacyjna za to w aptece jeszcze go nie bylo.

Gość filka 88
Prosze o odpowiedz Nikogo nie oceniam, po prostu pytam. Bardzo prosze te dziewczyny , ktore wpadly. Szkoda, ze tylko "Raczej nie" zareagwala na moje pytanie...

Gość HEHEHHEHE
skoro jestes taka nieodpowoedzialna to spaprałas sobie zycie trzeba było mysleć głową a nie d.... zero szacunku

Gość raczej nie
to jak ci powiem ze miałam juz zalany dom to chyba wystarczy:) teraz jest ok panowie maja cztery latka w kwietniu piec chodzą sobie do przedszkola ja wróciłam do pracy na początku to był koszmar tym bardziej ze mieszkamy z mężem sami i na rodziców mogłam liczyć tylko z doskoku:) najlepsze u bliźniąt jest to ze troski i radości sa podwójne buziaczki i uśmiechy tez dostajemy podwójne wiec warto było jestem mega szczęśliwa z moimi mężczyznami ;):)

Gość raczej nie
dobra życzę dużo uśmiechów i miłości ja muszę uciekać :) jedyna rada to po prostu pogadać z rodzicami co oni na to i bardzo spokojnie zastanowić sie na decyzja co dalej to do autorki tematu życzę powodzenia bo nic innego nie mogę:)

15,16 czy 17 lat to pewnie nie jest odpowiedni wiek na rodzenie dzieci,ale to czy młoda mam da sobie radę zależy wyłącznie od niej,jeśli zdobędzie sie na to,żeby szybciej dojrzeć to będzie dobrze. Najlepiej jest osądzać innych i krytykować a moje zdanie jest takie,że lepiej mieć wcześniej dziecko niz nie mieć go wogule.

Gość kropleka*
HEHEEHE zero szacunku?? Jak dla mnie to Ty jestes zerem skoro tak sie wypowiadasz.

Bylam Twoim wieku dlatego uda Ci sie napewno.Moj synek ma teraz14lat.Wygladamy jak rodzenstwo:D No i relacje mamy bardzo dobre. Pytaj.Jak bede mogla to odpowiem Pozdrawiam

Gość filka 88
A poza tym nie burzcie sie tak dziewczyny. Rozumiem, ze autorka pyta o rade, ale co mozna jej poradzic? Stalo sie i juz teraz jest za pozno. Wszystko zalezy od tego, jak zachowaja sie jej rodzice i czy w ogole bedzie w ciazy:P:P Napisala przeciez, ze jeszcze nie jest pewna:P A normalna reakcja spoleczenstwa jest zdziwienie i pouczanie, wyltumaczenie jak bedzie wygladac jej zycie teraz itd. Poza tym moze wlasnie podczytuje nas jakas 15 latka, ktora tez juz wspolzyje, a nie zdaje sobie sprawy z tego jak wazne sa zabezpieczenia i wlasnie dzieki naszym postom moze zastanowi sie dwa razy zanim pojdzie z facetem do lozka. Kropelka , faktycznie dziwna sytuacje mialas... Mi lekarz bez problemu wypisal postinor... A mialam 17 lat za pierwszym razem, a za drugim 20...

Gość kropleka*
raczej nie troszke wiem cos o tym, bo osatnio jak moja siostra nie miala zk im zostawic swojego synak a maly obchodzi dzis 3 urodziny to ja z nim zostawalam. Wtedy moj dzien byl pelen katorg, bo dwoch 3-latkow to male pieklo. Najgorsze jest to, ze zawsze chca to samo i bija sie. Jak bylam z nimi sama przez dwa dni to pomazali sciane, kanape i rozwalili karnisz. Pomine drobne rany w boju podczas gdy ja wyzlam chociaz na 5 minut do lazienki :P

Gość kropleka*
Brzydula30 i wałąnie mnie to cieszy, ze moj syun bedzie mial 15 lat a ja bede jeszcze mloda 30 ;P i mysle, ze duzo łatwiej bedzie mi zrozumiec jego problemy i sie z nim dogadac niz matce ktora bedzie miala 40 lat. Jak to sie rodzinka podsmiewa bedzie chodzil z mama na imprezki. Ja w swoim wczesnym macierzynstwie widze bardzo wiele zalet nie tylko wad jak inni.

Gość kropleka*
brzydula30 mam takie pytanie. Sama wychowywalas syna? Jesli tak to co mu odpowiedzialas na pytanie o tate??? Mnie ciagle gryzie to, bo nie wiem jak wytlumacze przykladowo 4 latkowi, ze zostawilam jego ojca, bo mnie krzywdzil i nie pozwolilam mu na kontakt z nim, bo nie dal by mu zadnego dobrego przykladu... :/

Moje dziecko wie kto jest jego ojcem bo najpierw szanowny tatus sie interesowal.Pozniej kopnelam go w d* to syn przestal byc jego dzieckim.Mieszka ulice dalej ale synek,z ktorego powinien byc dumny nie interesuje go.Ja ucze dziecka milosci ale 14latek juz duzo rozumie i powiedzial ostatnio,ze sie ojca wyrzeka

Gość wwwwwwwrrrrrrrrrrrr
🖐️

Gość moni 83
moim zdaniem jeżeli ktoś decyduje się na seks nie ważne w jakim wieku trzeba w razie czego umieć ponieść konsekwencje. jeśli chodzi o krytykię tej szesnastolatki, to dlaczego dotyczy tylko jej gdzie jest ten facet który się do tego przyłożył. jeśli natomiast chodzi o radę, trudno tu doradzić dobre wyjście, osobiście nie popieram aborcji. jak ktoś tu już wspomniał ważne jest aby rodzice cię wspierali, wiem że powiedzieć o ciąży nie będzie łatwo i że nie przyjmą tego ze spokojem, i wiem też że jeżeli zdecydujesz się urodzić to dziecko, to pokochają je, a wtedy zapomną o wszystkim. i jeszcze jedno podziwiam dziewczyny które mając małe dzieci kontynują naukę.

Gość kropleka*
brzydula30 ja nie chce ukrywaz przed synem prawdy o ojcu, ale chce by dowiedzial sie dokladnie kim on jest i co sie stalo, ze go nie ma gdy juz bedzie na tyle duzy, ze bedzie mnie rozumial. Powiem Ci, ze Twoij synek to juz kawal chlopa i mozesz byc dumna, ze Ci sie uaje go wychowac bez ojca i macie takie dobre kontatkty, bo jednak to facet i czasem ciezk osie dogadac :)

mi już jest wystarczająco cięzko wiem że nie wykazałam się rozsądkiem tylko głupota idać do łożka w tak młodym wieku ale to nie było tak że nie mieliśmy zabezpieczenia po prostu gumka nam pękła...a ja stwierdziłam że po pierwszym razie nie zajde w ciaze zachowałam sie jak idiotka. Narobiłam wszystkim problemo choc mozna było tego uniknąc :(

kropelka mi nie bylo latwo i mysle,ze przez te przezycia mamy z synem tak silna wiez. Caramella slowa-jestes najwpanialsza mamusia pod sloncem wynagrodza Ci wszystko Ja jestem z syna dumna, mimo,ze bylam bardzo mloda,mysle,ze wychowalam go na dobrego czlowieka Kiedys uslyszalam,ze wraz z dzieckim rodzi sie matka.podpisuje sie pod tym.Nikt nie urodzil sie rodzicem to dzieci ucza bycia ojcem,matka

Gość kropleka*
brzydula30 dokladnie macierzynstwo rodzi sie razem z dzieckim. Takie jest moje zdanie.

W stopce mam zdjecie z synkiem.Zobacz jak fajniutko wygladamy Pomysla jak Twoje kolezanki beda siedzialy w pieluchach Ty juz bedziesz miala to za soba.Moze Twoje dziecko wlasnie Ciebie wybralo na mamusie.Cos w tym jest No i nigdy juz nie bedziesz sama

Gość mertunaa
a ja mam 16 lat i przynoszę co roku świadectwo z paskiem i do tego jeszcze nie wiem co to dawanie chłopakom. Czym wy się chwalicie, że w tym wieku uprawiacie seks, przecież to nawet idiota potrafi. Do tego jeszcze nie mając grosza fundujecie dziecku na sam start zycie w biedzie, a bieda prowadzi do patologii.

Gość ojojojojojojoj
Chyba coś mało uczennico jeszcze wiesz, bo wg najnowszych badań socjologicznych najwięcej patologicznych zachowań rodzinnych rejestruje się w rodzinach sytuowanych ponad średnią krajową. Pieniądze mają się tutaj tak do tego jak i ty do własnej wiedzy na ów temat.

Gość doojojojojo
wiesz co, ty chyba jesteś następną tą małolatą, która uważa, że bez pieniędzy można wychować dziecko. Zapytaj się matki czy udalo jej się wychować ciebie bez pieniędzy. A co do tego, że w tym wieku to nie uprawia się seksu, też uważam, że nie. No bo jak mozna mając 15-7 lat być tak pustym i dac sobie zrobić dziecko. Ja jak widze takie małolaty to patrze na nie z politowaniem i mam wrażenie, że one w ogóle nie posiadaja zdolności myślenia, po prostu mają chyba tylko miejsce po rozumie.

Gość mała różyczka
dziewczyny...ja poszłam pierwszy raz do łóżka w wieku 14lat... teraz mam lat 17 (no prawie 18). Nie mam dziecka, nie jestem w ciąży. Jednak jak czytam wasze wypowiedzi to widzę, że są też dobre strony macierzyństwa wczesnego. Co do pytania jak dziewczyny wpadają... nam czasem też gumki pękały i nigdy na to jakoś nie zwracaliśmy uwagi... nie martwiliśmy się zbytnio tym do momentu kiedy to dojrzałam i stwierdziłam, że kiedyś możemy tak wpaść i dziękuje Bogu że wcześniej tak nei wpadłam - wiedziałam, byłam uświadomiona...ale jednak nie wierzyłam, że mi może się to przytrafić. Dziecko bardzo bym chciała, jestem z facetem już od ponad 4lat, on zaczął pracować ale wiem, że to jeszcze nie czas... ale bardzo wam gratuluję :)

Gość Do campini
Kurcze *campini* jak słysze takie laski jak Ty to naprawde... nóż się w kieszeni otwiera. Powiem Ci tak, ja jestem w 4 miesiącu ciązy, pojechałam na impreze i ... w skrócie... zostałam zmuszona... , na moje szczęście nic z tego nie pamiętam. Teraz będę mieć dziecko w wieku 17 lat, i nie mam zamiaru się załamywać. I co, powiesz mi że mogłam nie paradować np. po imprezach? Prosze Cię, nie bądz żałosna. Łatwo ludzi oceniać jeśli się ich nie zna. Nie masz pojęcia o tych laskach o których tak "miło" piszesz, co teraz przeżywają, i pewnie nawet masz to gdzieś. One chciały się poprostu zabawić, i tyle, nie myśląc o konsekwencjach,tylko że miały pecha ; nigdy tego nie robiłaś? Jeśli nie to wiesz co,... współczuj Ci:P Panienko Idealna

Gość andzia233
jesteście pojarani ludzie ... dziewczyna ma problem i sie radzi komuś a wy nawet gówno wiecie o ciąży taki gówniarz ma 13 lat a sie wypowiada na tematy mu nie znane żaden bajer tobie też może sie zdarzyć jak kazdemu... ja też mam 16 lat i jestem w ciąży.... już7 tydzień i jestem szcześliwa bo mam wspaniałego chłopaka... nie martw sie dziewczyno swiat sie nie zawali jeśli to wpadka a nawet zaplanowana ciąża to nawet nie ma mowy o usunięciu... głupota to jest... usuń-też mi coś.......... nie jestem za tym mam nadzieje ze bede miała śliczną córeczkę i bede szczesliwa... niewiem czy rodzice mi pomogą ale nie na nich świat sie kończy mam nadzieje ze zrozumieją ... pozdrawiam...

Gość otako.
Luudziiee.. Nikt tu nie prosił o porady, jak nie zajść w ciąże. Ani o to, żeby ktoś mówił, że w tym wieku trzeba siedzieć przy książkach. Często to jest po prostu głupota, zgadzam się.. Niewykluczone, że dowiem się niedługo , że jestem w takiej samej sytuacji. Moja mama też w takiej była. I dała sobie rade, dużo osób daje sobie rade , to nie jest koniec świata.. Takie osoby już dosyć nasłuchały się krytyki, a nie o to proszą, uszanujcie to, że one Was nie proszą o krytykę.

Gość STTUDENNTKA
Każde urodzenie dziecka przez dziewczynkę to o jeden poród za dużo.Każde zajście w ciążę niepełnoletniej to tragedia, która nie powinna mieć miejsca w cywilizowanym kraju. U dziewczyn rozsądnych i ambitnych ciąża w wieku nastoletnim się nie zdarza. Jeśli spotykacie się, nasto-matki, z przychylnością i pomocą społeczeństwa, to nie sądźcie, że społeczeństwo toleruje Wasze zachowanie i Was nie potępia. Rodziny niepełnoletnich dziewcząt w ciąży, które godzą się z faktem, najczęściej są zmuszone uczestniczyć ekonomicznie w rozwiązaniu problemu - utrzymują dzieci swoich niepełnoletnich dzieci. Bardzo często w takich sytuacjach pozornym rozwiązaniem staje się małżeństwo, najczęściej wymuszone. Tymczasem, jak pokazują statystyki, "rozpada się ok. 80% małżeństw zawartych przez nieletnich, którym przydarzyło się dziecko.