Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taniedanie

tanie obiadki....

Polecane posty

Gość 40-latka
biedronka ma dobre MATJASY..jest ich duzo za dobra cene..ja je lubie bo sa biale i grube..mocze je w mleku ....potem obmywam..smaruje dobrze pieprzem naturalnym i rozrabiam oliwe 3;1 z octem winnym przekladam cebula w sloiku i zalewam zalewa...dzis zrobie pokrojone wkostke,gotowany ziemniak,gotowane jajko i cebulka i zalane smietana.i pieprz naturalny..sałatek gotowych nie kupuje..za duzo tam chemii i taniej zrobic samemu...

Śledzie.....i śliwki (jutro jadę na giełdę po śliwki na powidła i śliwki w occie, i może naleweczkę). Przypomniała mi się moja sałatka śledziowa ŚLEDZIE W ŚLIWKACH 1/2 kg płatów śledziowych (takich o jakich pisze 40-latka - grubych i białych) słoiczek śliwek w occie 1-2 cebule 1/2 słoiczka majonezu śliwki odsączyć z octu, wypestkować (nie zjadać) schować do lodówki śledzie zalać octem ze śliwek na kilka godzin cebulę drobno pokroić śledzie odsączyć, pokroić w paski 1,5-2 cm śliwki pokroić na ćwiartki (lub drobniej) wymieszać wszystko z majonezem w oryginale: śledzie pokroić w dzwonka, położyć na półmisku, posypać cebulką, na cebulę śliwki, zalać majonezem, udekorować połówkami śliwek

Gość 40-latka
ewik ..ciekawy przepis...notuje i napewno wypróbuje...chociaż jest tak zimno ,ze nic sie nie chce robic..............

Ja sobie dzisiaj przygotowałam niezłą robotę. Pojechaliśmy raniutko na giełdę po śliwki na powidełka, śliwki w occie i nalewkę. Kupiłam 10 kg po 0,9 zł/kg. Ale wymyśliłam sobie jeszcze leczo, 5 kg papryki (2 zł/kg), 15 kg pomidorów gruntowych po 1 zł/kg, mąż zobaczył zielone pomidory na sałatkę, kupiliśmy 10 kg po 0,9, a i jeszcze papryczkę peperoni. Teraz aż boję się jak to wszystko przerobię (do 16 jestem w pracy) Dobrze, że wczoraj ugotowałam obiad, dzisiaj mielone z odgrzewanymi ziemniakami i cos zielonego (czerwona papryka :D:D:D) Miłego popołudnia

Gość zadna kucharka ze mnie
ja wam powiem, ze kupiłam przecenina papryke cebule:D kabaczka:D wszystko:D serio mówie po 50 gr. cebiula po 20. i zrobiłam wielki gar lecza;) zamroże i jest:) uwazam ze tanie tanim, ale tez niekrózy nie maja czasu by cos robic..n p. stac przy plackach. powiem wam ze ja zrobiłam fasolke po bretońsku i częśc zamrazam tak jak to leczo. W sumie duzo kupuje po przecenie i robie szybko, np. Mix sałat po 40 gr a takto kosztuje 3,99 tyle ze data jest np. za 3 dni i robie do tego sos super i jedzenie jest ekstra. albo zamrazam kopytka, pierogi :) jak narobie. :) w tym roku narobiłam ogórków, papryki i malinowych soków takze zapasy na zime są(jako surówke) .Pozdriawam:)

Gość oczywiscie uszywiscie
mozna z kazdej kapusty, kapusta to kapusta. pekinska sie szybciej gotuje.

Z kapustą pekińską musisz uważać, bardzo szybko się rozgotowuje, raz robiłam gołąbki z pekińskiej, ale cóż, moi nie byli zachwyceni. Na gołąbki polecam kapustę włoską, jest dużo delikatniejsza niż biała, ma troszkę inny smak i liście łatwiej odchodzą

skoro tak to z włoska sprubuje :) dzis kroje warzywka w kosteczke i je zamrazam tak jak tu pisane bylo zeby miec potem na obiadki :) brokula surowego tez tak mozna w kawaleczki i zamrozic?

Gość 40-latka
oczywiscie mroz brokułka i kalfiorka..potem jak znalazl.................

Gość tego kalafiora to surowego
się mrozi???

hej hej :) fajne podajecie przepisy :) ja wlasnie dzis rano kroilam tak warzywka i zamrozilam.musze schudnac z racji niedoczynnosci tarczycy,i staram sie jesc zdrowiej i niedrogo.przez pol roku sporo mi przybylo od jedzenia zupek chinskich,dan gotowych.teraz wlasnie warzywka kupuje,sama kroje i mroze i jest napewno mniej kalorycznie i zdrowo.potem zajadam je z ryzem,czasem piersia z kurczaka,staram sie smazyc na jak najmniejszej ilosci oleju albo wogole nie smazyc.staram sie tez oszczedzac na niepotrzebnych zakupach,np.bulka tarta,niby nie jest droga,ale kiedy zostaja u mnie bulki w domu to wkladam je do koszyka,i tam schna a potem miele je maszynka i mam naprawde sporo tej bulki,tylko wiadomo ze nie kazdemu sie chce tracic na to czas.tez popieram osobe ktora tu pisala ze bardziej niz piersi z kurczaka oplaca sie calego kupic,bo naprawde starcza na duzo posilkow i sporo dan z tego wychodzi a jest duzo taniej.nie jestem ekspertem w gotowaniu,ale jakos sobie radze :) moja mama dzis kupila bardzo tanio sliwki i brzoskwinie,miala tez od znajomej z dzialki i robi powidlla,z owocow soki do sloika,naprawde mozna zaoszczedzic na wielu daniach ale czasem wiecej czasu na to trzeba,a jak juz pisalam nie kazdemu sie chce.ja np warzywka kroilam i ogladalam filmik sobie wiec czasu jakos za bardzo nie stracilam :)

staram sie nie kupowac slodyczy,ale moj chlopak jest strasznym łasuchem,wiec kupuje jakas czekolade i wafelka,np.grzeska,i czekolade w kawalki lamie,wafelka kroje na mniejsze czesci i do nieduzje salaterki,i wyglada ze jest tego sporo a zaplacilam nie tak duzo.jak robie budyn wrzucam na wierzch 2-3 kostki czekolady,wiec w sumie tez niezbyt drogi deser :)

a,i jeszcze jedno.jest blisko mojego domu taki zapuszczony ogród,nikt tam wogole nie zaglada,rosnie tam orzech i wczoraj cala torbe nazbieralam bo doslownie wszedzie orzechy leza za płotem,mozna je podjadac,do placka jakiegos dodac

mmmmmniam,orzeszki sa super,uwielbiam,chyba polece do sasiadki bo ma orzecha w ogrodzie a co roku ich nie zbiera tylko leza,poprosze czy moge sobie nazbierac :)

Gość 40-latka
tak kalafiorek na surowo..warzywa blanszowane trcą na wartości...jak chyba pisałam robie mieszanki na gulasz lub leczo ..bo moja rodzinka..szczególnie mązlubi...w skład takiej mieszanki wchodzi papryka w paseczki,cebula w półkrąż,marchewka w plasterki,i pieczarkaw kawałeczka..potem na torebeczki sniadaniowe dziele tak zeby bylo na obiad do garnak na duszenie...... Warto tez robic swoja oliwe aromatyczna..do butelki wrzucamy tymianek,czosnek,kolendra,moge byc swieże z doniczki ,ostra paprzycke ,kolorowy pieprz rzecz gustu i mamy fajna oliwe do sałat lub na smazone steki do polania...

Gość 40-latka
aha..ja tez pieczywo trzymam do suszenie i tarkuje na tarce do sloiczka..bardzo fajna bułka tarta wychodzi ze zmieszania białego pieczywa z ciemnym

Ja też tak robię. Albo tarkaalbo maszynką. Wczoraj mroziłam paprykę. Zamrażarka wypchana po brzegi. Miałam jeszcze dorobić w słoiki ogórków na ostro i sosu słodko-kwaśnego(przepisy z topiku "przetwory na zimę"), ale chyba nie dam rady. Ogorki i pomidory (moje wlasne zdechły przy tej pogodzie) mogę kupic tylko w weekend, a niestety nie będzie nas. I nie mam kogo poprosić by mi kupił. A za tydzień to moze byc juz po ogórkach, albo będa tak drogie, że nie bedzie się ołacało ich przerabiać. Za to robieogromne ilosci grzybów w pomidorach. Wczoraj znów 5 słoików zrobiłam. Idą jak woda u mnie.

Gość 40-latka
a to ciekawostka z grzybami i pomidorami..dawaj przepis..a propo..gdzies kiedys widzialam przepis na taka salatake warstwa kapusty bialej ,warstwa papryki i marchewki..moze ktos ma na taki lub podobny...

Witam. Podaję przepis na grzybki w pomidorach. Oryginalna nazwa - grzyb a`la śledź. Grzybów potrzebujemy ok 1 kg - wszystkie kapelusze z "gąbką" się nadają - maślaki, prawdzi**i, podgrzybki, kozaki. Ja jeszcze wrzucam do gara zdrowe nózki prawdziwków pokrojone w krążki.Grzybki obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ok 1/2 szklanki octu. Odcedzamy i studzimy. MAłe grzybki zostawiamy w całosći ,wieksze kroimy w paseczki. Na patelni szklimy na dość dużej ilości oleju ok 5-6 duzych cebul pokrojonych w półtalarki. Cebuli NIE WOLNO ZRUMIENIĆ!!! Jak cebula jest zeszklona i taka dosc miękka, to dodajemy do tego kilka ziaren pieprzu i ziela, lisć laurowy i koncentrat pomidorowy - słoiczek(ja uzywam Develey lub Pudliszki). Mieszamy i dodajemy grzyby, znów mieszamy i delikatnie solimy, dodajemy 1/2 szklanki octu. Przykrywamy i dusimy, cebula juz powinna być miękka,ale nie taka "ciapata", potem grzyby do małych słoiczków i pasteryzujemy 5 minut. Dziewczyny - z tym soleniem i octem na końcu to robię tak, ze solę i dodaję po kilka łyżek octu, a potem próbuję czy już dobre i ew. znów solę i dodaję octu. Wtedy wychodzi jak kto lubi - nie za mocne i nie za mdłe. A jak ktos woli słabsze, to dodaje mniej octu, jak woli ostrzejesze, to dodaje więcej octu itd. W razie pytań - pytajcie. I powiem tak - każby kto spróbował tych grzybków zakoch*je się w nich od razu i prosi o przepis. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by powiedziała, ze to jest niedobre. Genialne zimne pod wódeczkę, super do mięs wszelakich i kanapek, dobre też na ciepło.

Gość ale co wy chcecie od
spodobaly mi sie te mrozonki na zime warzywne, podajcie dokladnie jakie warzywa najlepiej pomieszac i najwazniejsze jak to obrobic, czy pomyc i czekac az oschnie czy pakowac niemyte? kiedys pomrozilam fasolke szparagową na zime i potem ona byla taka niesmaczna, taka pastewna, ktos mi powiedzial ze najpierw trzeba ja lekko obgotowac

Gość 40-latka
w internecie pełno porad..jak wpiszesz warzywa mrożone..ja tylko mrożę umyte i pokrojone dowolnie,mieszanki to rzecz gustu,mam sama marchewke do duszenia lub marchewka z cebulka do zupy,moze tez byc marchewka z korzeniem pietruszki,z porem..itp...z woreczków tez dobrze wyjmuje sie po troche,jak sie mocno zbryla to lekko stukam o stół,wiem że fasolke blanszuja ale mi nigdy surowa żle sie niezamroziła....Yennyfer dzięki za przepis!!Skorzystam napewno!! I powiem jak smakowało..ale dobre bedzie napewno....

Mrozę surową fasolkę szparagową od lat i nigdy ne zrobiła się \"pastewna\"! A co do grzybków - smacznego!

Gość 40-latka
przyszlo mi na myśl ,że poprostu kupując na targach warzywnych możemy trafić na warzywa na nawozach lub kiepskich odmian np. fasolke i potem przy mrożeniu tak warzywa smakują często pastewnie....jak nie mamy pewnego żródła to trzeba starć sie kupować ( ja tak często robie) bo dopiero nawiosnę moze bede miałą swoje warzywa..od np. babć,które handlują wrzywkami z ogródka..mam u siebie taki ryneczek gzdie tych staruszek jest dużo i raczej napewno nie stać ich na kupowanie nawozów.Można jeżdżać w plener bezposrednio z gospodarzem sie umówić ,ze sie troche warzyw od niego weżmie...i my zadowoleniu i rolnik,ze ma troche pieniedzy..

Gość 40-latka
na rynku warzywnym mozna tez spotkac ostre odmiany małych papryczek ,ja je mroże w calosci po kilka w torebce,niesklejają sie i potem wrzucam po jednej do sosu itp

No 40-latko zamrażarkę to masz chyba ogromną, u mnie tylko 2 szufladki, wystarcza na bierzące mrożenie.

Gość 40-latka
przybieram sie kupic oddzielna, taka wielkosci szafki,tylko musialabym jakas szafke wyrzucić....ogromnej to nie mam wiec tych mrozonek to tak po troche roznego rodzaju... ja ma taka bez szuflad tylko z regulowana kratka ja w lodówce i to jest wygodne i mozna wiecej wpakowac na 3 poziomy.................

Gość fiu **
Naprodukowala sie ta konczita o zdrowym odzywianiu. Kobieto - Ty masz obsesje na tym punkcie , powinnas sie leczyc. Ja jem wszystko , tluste mieso tez , \"niezdrowe\" kluchy i pierogi tez. Ja jednak nie uzywam NIGDY do gotowania zadnych kostek rosolowych , maggi (tylko lubczyk ktory uprawiam sama) , veget i innego diabelstwa . Jakos te kluchy ani tluste golonki mnie w choroby nie zapedzily a mam juz sporo latek. :) Jeszcze jedno - nie pije mleka - bo go nie nawidze . Jem sery , tluste ryby - te sa najlepsze ( i najzdrowsze ! ) , lubie maslanke , maslo . Nigdy nie jem chleba z margaryna. Nawet moj pies nie ruszy chleba posmarowanego margaryna , bez wzgledu na to co jest na wierzchu . Tylko z maslem ! :p . Jakos od tego tlustego jedzenia sie nie utuczylam ani zdrowia nie stracilam :D Jem tez typowo jarskie potrawy : kasza gryczana z warzywami , albo ryz. Bo je lubie. JA JEM WSTYSTKO co mi smakuje - bez sztucznych smakowych udoskonalen. Bo niestety dzisiaj , niewiele jest osob , ktore potrafia bez vegety obiad ugotowac . Dodam jeszcze , ze moje jedzenie smakuje WSZYSTKIM naszym znajomym. Na poczatku nie wierzyli , ze tam nie ma zadnych kostek przyprawowych ani innego swinstwa . Teraz to wiedza. Smacznego !! :D

40-latko, miałaś napisać jak pieczesz mięso, napisz proszę :) Wczoraj kupiłam kawałek schabu, po 12 zł/kg, poprosiłam sprzedawcę, wybrał mi taki śliczny kawałek bez warkocza. sól, pieprz, oregano, troszkę oliwy i duuuuużo czosnku przeciśniętego przez praskę tym natarłam mięso i dzisiaj upiekłam, pachnie apetycznie.

40-latko, jak długo pieczesz mięso, ja chyba dzisiaj za bardzo wysuszyłam.