Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taniedanie

tanie obiadki....

Polecane posty

Ja się trochę z Konczitązgadzam,gdzie nie poczytasz to piszą:dopraw do smaku wegetą :( Patrzcie na skład mieszanek ziołowych,sporo ma dodatek glutaminianu,chyba już gdzieś pisałam o tym. Z jednym się tylko nie zgadzam.W czym jest lepszy hormonalny,papierowy kurczak od wieprzowiny???Zresztą,nawet bez hormonów jest bez smaku,fuj.Nie wiem,jak mozna do wszystkich potraw dodawać ciągle jednakową w smaku pierś.A z wieprzowinki,do koloru,do wyboru:schabik,żeberka,biodrówka,karkóweczka,sznycelki,nosz,orgia smaków!

amita, hormonalne i antybiotyczne to nic nie jest dobre i zdrowe ... a mieso drobiowe, czy nawet wolowe, jest zdrowsze od wieprzowego wg. wszelkich zrodel informacji. jesli jednak wolisz smak wieprzowy od innych to wolisz i juz. dla mnie wpierzowina nie jest warta grzechu, no chyba ze wyborne wedlinki typu szynka parmenska, szynka z rozmarynem, i te rozne a la wloskie salamo-podobne wyroby :) surowa wieprzowina na mnie nei dziala, zrobie czasem pieczony schab, bo to latwe i wydajne, no i smaczne ... ale jak tylko moge to jem ryby i drob, w przyplywie finansow steki z wolowej poledwicy :)

Gość 40-latka
z tym pieczeniem to jest różnie,jest ogólna zasada 1kg mięsa to 1 godz..Kawał mięsa przed pieczeniem dobrze jest przesmażyć z kazdej strony na gorącej patelni ,zamyka pory mięsa i zapobiega wyciekaniu soku.Ja najczęściej piekę w foli lub w rękawie,a potem na ok 15-20 min.otwieram i przyrumieniam.

Gość zamiast
obsmazania mozna tez wrzucic na wrzatek..

Dzięki! Tak jak myślałam, jest trochę za suchy, ale co tam i tak jest pyszny. Trochę za poóźno zachciało mi się go rumienić. Dzisiaj na obiad była zupa ogórkowa. Na jutro nie mam obiadu i nie wiem czy będę miała, na kuchence stoją po skosie dwa gary, a w nich 20 kg śliwek.

Gość 40-latka
super śliweczki Ewik..ja to mam ochotę trochę posuszyć..tylko muszę kupic jakąś dobrą odmianę,...chociaż nie wiem czy to już nie zapóżno..takie suszone nadają sie fajnie do szpikowania pieczonego mięsa lub do bigosu.. ja wczoraj zrobiłam taką gęsta zupę-krem z ziemniaków i brokuła z dodatkiem grzanek podsmażonych na maśle i jakoś wszystkim wystarczyło..obyło sie bez drugiego...ku mojemu szczęściu..więcej czasu dla siebie..

Do bigosu, gdy nie mam śliwek suszonych, dodaję powidła. Śliwki teras są bardzo słodkie, u nas ciągle pada i niestety są też nasiąknięte wodą, ale myślę, że można spróbować trochę posuszyć. Wczoraj kupiłam też ogromnego selera z natką, kilka pietruszek, też z zielonym, pora i narobiłam takich pakiecików włoszczyznowych, zajęło mi to pół szufladki w zamrażarce.

Gość mała 12
hej ja chce napisać jak można z 2 udek od kurczaka takich średnich mieć obiad na 3 dni. otóż na tych udkach gotujemy wywar na zupę czyli wrzucamy wszystkie podstawowe składniki na rosół. gdy udka sa juz dość miękkie i widzimy ze zupa jest juz tez dosc tłusta wtedy udka wyjmujemy. z wywaru mozemy zrobic 2 zupki (ja gotuje w dużym garnku i starczy na 3 osoby i zawsze wywaru mam na 2 zupy ) zalezy co potem do niej wrzucimy np. jednego dnia ogórki i mamy ogórkowa a drugiego dnia\\\' dodajemy np. garść ryżu i przecier pomidorowy i mamy pomidorówkę. a co z udkami otóż ja je robię na 3 sposoby oczywiscie do pary ziemniaki: można takie gotowane zalać wywarem dodać koperek zaciągnąc śmietaną mamy biały sos , lub podsmażyc tak pożadnie znów zlac wywarem podgotowac i mamy ciemny sos lub i to lubie najbardziej obtoczyc je w jajku i bułce tartej i nastepnie usmażyć.

Nas jest więcej, 2 udka to za mało. Już pisałam co ja robię, ale powtórzę Kupuję kurczaka (z dużym biustem, ok 2 kg), porcjuję, fileciki na obiadek, a reszta do zamrażarki, wszystko osobno, nóżki, korpus, skrzydełka. Z dwóch kurczaków mam dwa razy piersi, raz pieczone nóżki, dwie zupy i co jakiś czas pieczone skrzydełka. Jak mamy ochotę na potrawkę to oczywiście też robię tak jak Ty, musi być na tych samych udkach co potrawka zupa. Przypomniały mi się czasy kiedy mięso obskubane z korpusu "gryzło w zęby", (teraz skóra i ości są dla zaprzyjaźnionego pieska, a mięso zjedzą w zupie). obskubywałam mięso i skórę, w woreczek i do zamrażarki, gdy nazbierało się tego sporo, rozmrażałam dodawałam podsmażoną cebulkę, przekręcałam przez maszynkę do mięsa, przyprawiałam i miałam wspaniałe nadzienie do krokietów, to zjadali.

Witam Panie! Dostałam od cioci z 2 kg wołowiny i proszę was doświadczone kuchareczki o przepisy.Bo nie wiem co zrobić:( Pozdrawiam!

Gość polecam srodek
wolowina: cienkie steki,zbic, posypac grubozmielonym kolorowym pieprzem i sola-odstawic na jakas h. na patelni rozgrzac sporo tluszczu i obsmazyc steki w garnku zagotowac wode tak zeby zakryla steki, dodac lisc l, piperz kolorowy,ziele ang. do wrzatku wrzucic miesko suszone grzybki zalac w misce wrzatkiem i zaostawic na ok15min, potem odsaczyc i posiekac.wode z grzybkow zoastawic. miesko dusic, po ok 40 min dorzucic cebulke i dalej dusic w ilosci wody, ktora zakrywa steki w garnku. po h dorzucam zsiekane grzybki i podlewam woda z grzybkow. cebulka sie rozgotuje co spowoduje lekkie zgestnienie sosiku. i dusze do momentu az wolowinka bedzie mieciutka, rozpadajaca sie wrecz:) pod koniec dodaje pol lyzeczki chrzanu/ robilam wczoraj. pycha.podalam z puuureeee ziemniaczanym.

Gość fliga
to juz nie sa steki :) . Stekow sie nie dusi . Przepis wydaje sie zachecajacy - bez wzgledu na to jak sie to nazywa. Chyba zrobie te "steki" duszone . Za prawdziwymi stekami nie przepadam ale duszona albo gotowana wolowine uwielbiam .

Gość polecam srodek
mialma na mysli "plastry"...kawalki miesa pokrojone w steki

Gość polecam srodek
ale fakt uzylam zlej terminologiii.chyle kapelusz

tanie i dobre to np. ziemniaki w mundurkach, a potem z sola i masełkiem, oraz mleko do tego nie trzeba zadnego mięsa, ani surówek ;) jak juz ktos pisal, rowniez jajko sadzone z ziemniaczkami i jakąś surówką ;) kotlety mielone z buraczkami, paszteciki z kapusta i grzybami (pieczarkami najczesciej) kotlety sojowe ;) rosół, pomidorówka (jesli nie mamy udek mozna po prostu kupic porcję rosołową, to koszt ok. 1 zł)

Gość Burza na Warszawa
Szybki obiad :) Podsmazyc na patelni piers pokrojona w kostke ,papryke czerwona w kostke i ok 2 cebule . Dodac pieprz,sol i ziola. Kiedy mieso bedzie miekkie zalac to smietana (ok szklanki) i pogotowac aby zgestnialo.Na koniec dodac ok 2 lyzek keczupu aby sos uzyskal rozowy kolor i posypac natka pieruszki. Polac ugotowanym makaronem penne.Smacznego :) Polecam.

Gość trelilka40
Hejka;):) tanie obiadki - Polecam nakupić warzywa w Realu na patelnię koszt - 4 złote a do tego 20 dkg piersi z kurczaka, kroisz je dajesz na patelnię, wsypujesz warzywka, Możesz dodać cebuli i gotowe;):). Smacznego ;):) http://real.okazjum.pl/

Gość goscia
tanio bedzie, gdy przestaniemy kupowac przetworzone produkty, gotowce, slodycze, ciastka, kluski .... a bedziemy jesc tylko swieze warzywa i troche miesa ze zdrowej hodowli (to nam zaoszczedzi zdrowia) a w ramach przekasek i deserow owoce i swieze orzechy oraz troche zdrowego nabialu. wbrew pozorom zdrowe odzywianie jest tansze niz wielu sie wydaje, jesli tylko robimy to w przemyslany sposob :)

Gość Carmine
What do you like doing in your spare time? generic for depo provera injection Brett sold it to a collector for $25,000, but quickly realized his mistake. He bought it back for the same price throwing in a bat he used to hit three homers off Catfish Hunter to seal the deal and eventually donated it to the Baseball Hall of Fame.

Gość Cole
Will I be paid weekly or monthly? bula do flagyl nistatina The rest weren't shabby either, with Greg Holland topping out at 97 and Grant Balfour at 95. Matt Moore, Steve Delabar and Joe Nathan all reached 94, Brett Cecil 93 and Felix Hernandez 92, throwing sinkers on nine of 13 pitches.

Bardzo dobry jest makaron z serkiem topiony . Na 4 duże porcje wystarczą Ci 3 duże serki topione o smaku śmietankowym. Rozpuszczasz je w garnku zalane szklaną mleka . Gotujesz makaron ( ja np. świderki) i mieszasz razem . Pyszne , sycące a koszt to jakieś 6-7 zł :)

Gość zobacz to
Chcecie darmowe, wspaniałe mrożące krew w żyłach, szokujące, autentyczne (to dokumentalne) i wartościowe filmiki na youtube? Wpiszcie sobie Piotr glas, przede wszystkim polecam „demony seksu”, gwarantuję szok z potężnym przesłaniem !!!!

Gość Alphonso
Other amount what is estrace 2 mg used for Mexico's government this year approved a sweeping telecomreform bill that could help smaller phone companies such asMaxcom expand in a market where America Movil controls about 70percent of mobile lines and 80 percent of fixed phone lines.

Gość Mitchel
Sorry, I ran out of credit cost of flomax in canada Netanyahu said to cease Iranâs nuclear program, its uranium enrichment capabilities must be stopped, its stockpiles of enriched uranium must be removed, its infrastructure for nuclear development must be dismantled, and all work at a reactor in Iraq â which is aimed at producing plutonium â must end.