Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tsh

czy to nadczynność tarczycy?

Polecane posty

Gość tsh

Witam. Czy ktos z Was ma ta chorobe? Odkad pamietam cierpie na nadmierna potliwosc, jesli jest troche cieplej to od razu mam mokre rece i stopy. o pachach nie wspominajac. od kilku miesiecy skrocila mi sie miesiaczka (zawsze bylo 5-6 dni a teraz 3-4).. czasem czuje kolatanie serca przez kilka sekund, kilka miesiecy temu wazylam 50 kg a teraz 47. nie jestem na diecie ani nic takiego... na wiosne mialam robione badanie krwi i hormonu TSH i wyszedl mi wynik 3,47 o ile dobrze pamietam ale nie poszlam z tymi wynikami do lekarza bo szczerze mowiac po prostu mi sie nie chcialo. lekarz zlecil te badania bo moja mama wziela mnie do lekarza, jakos zle sie czulam nie pamietam juz co mi sie dzialo :/ od dwoch dni mam wilgotne rece i stopy, bez przerwy. w zimie czasem nawet pot kapie mi kroplami :/ nie wiem czy te objawy sa wystarczajace zeby udac sie do endokrynologa... jak myslicie czy to moze byc tarczyca? mam 17 lat. moja mama w moim wieku miala problemy z tarczyca tez. dzieki z gory za sugestie

Gość tsh
zapomnialam dodac ze mam tez napady niedocukrzenia (nie stwierdzone badaniami ale moja mama ma to samo). nie wiem czy to moze ma jakis zwiazek z zaburzeniami tarczycy? czasem mam kilka napadow w tygodniu a czasem przez kilka miesiecy nic sie nie dzieje.

Gość tsh
no wlasnie wynik byl taki a ja mam calkiem odwrotne objawy. mam cale mokre rece juz nie wiem co mam z tym zrobic..

Gość musztarda
Zrób jeszcze przeciwciała.

Gość tsh
przeciwciala tzn? o co dokladniej chodzi? mam isc do ogolnego czy do endokrynologa od razu?

Gość musztarda
Przeciwciała tarczycowe. Bardzo często jest tak, że poziom tsh jest w normie, a przeciwciała wskazują na choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto albo Gravesa-Basedowa. Nie wiem kto ma Ci dać skierowanie, bo ja się leczę prywatnie.

Gość dotty123
Do endokrynologa na NFZ trzeba miec skierowanie.

Gość tsh
okej dzieki.. raczej pojde prywatnie tylko mysle ze lekarz nic mi nie poradzi.. ale musze rozwiac watpliwosci