Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyatnie dla samodzielnych

jaką formę opodatkowania wybrać?

Polecane posty

Gość pyatnie dla samodzielnych

jaka forme opodatkowania wybrac ? zamierzam prowadzić działalalność gospodarczą - sprzedaż na allegro. spodziewane dochody to około 10.000 brutto miesięcznie

Gość pytanie dla samodzielnych
up

do góry

Gość nie powiem bo też handluję na
allegro. a my handlarze nie lubimy konkurencji bo zamiast wymyślać lepsze opisy obniżają ceny 😠

Gość szukam mieszkania
sama sie nad tym zastanawiam. nie potrafie nigdzie znalezc przystpenie opisanego tematu. gdzies doczytalam ze ryczalt oplaca sie do 5tys. obrotu miesiecznie. kartpodatkowa od 6tys. jak patrzylam w tabelach to bez praconikow w miescie powyzej 50tys. mieszkancow moze byc to kwota w przedziale ok. 600-1700zl/m-c. Nie wiem czy lepszy nie bedzie liniowy, stale 19% ;)

Gość szukam mieszkania
ja chyba wezme liniowy, zobacze ile mi wychodzi ta metoda. dopytam o kwote przy karcie i jak cos to w styczniu sobie zmienie forme opodatkowania ;) o ile mozna :P

fajnie, że sie wpisaliście :) jestem na etacie, ale mam zamiar iść na swoje, bo mam dość nadgodzin i pracy w święta. Owsem nadgodziny moge robić, ale na własny rachunek :). Czy liniowy 19% wiazałby sie z obowiązkiem posiadania kasy fiskalnej tak?

Fajnie, że się wpisaliście : ) . Ja jestem na etacie, ale mam już dość tyrania w świeta, niedziele i wyrabianie nadgodzin. Mogę robić nadgodziny ale na własny rachunek. Czy wybranie formy opodatkowania VAT wiąże się z obowiązkiem kupna kasy fiskalnej? Boję się czy sobie poradzę z wystawianiem rachunków i faktur … Jakie są Wasze doświadczenia ?

up

do góry

bardzo proszę o odpowiedzi, opinie, przemyślenia. A czy księgowość prowadzice sobie sami, czy zlecacie stałą dyspozycję do dokonywania tych czynności biuru rachunkowemu? ile to może kosztować?

Gość najlepiej poradź się
w jakimś biurze rachunkowym, jak będziesz płatnikiem VAT to nie będziesz musiała kupować kasy fiskalnej, pod warunkiem, że na każdy sprzedany przedmiot będziesz wystawiała fakturę VAT

up

dzięki za wpis, proszę o więcej :)

do góry

forme opodatkowania wybierasz w zalezności od tego jaka marzę narzucisz:) Poza tym na początek wybierz jednak najprostszą formę opodatkowania typu ryczałt lub karta podatkowa:)

Gość szukam mieszkania
ja chyba jdnak zdecyduje sie na liniowy i wezme jakas firme. zaczynam w listopadzie, wiec przez te 2 miesiace wiele nie strace a bede miala jako taki obraz styacji. na pewno lepszy niz gdybanie. oczywiscie biore pod uwage fakt, ze w moim przyapdku sa to m-ce elpszego utargu ;)

Gość szukam mieszkania
Jeszcze pewna nie jestem. Na razie liznęłam troche temat. w tygodniu bedę się zagłębiała :)

a co do kasy fiskalnej- to musisz ja kupić dopiero gdy przekroczysz 20 000zł obrotu, przy sprzedaży nieudokumentowanej(detalicznej-klient bez regonu)

Gość pytanie dla samodzilnych
"forme opodatkowania wybierasz w zalezności od tego jaka marzę narzucisz Poza tym na początek wybierz jednak najprostszą formę opodatkowania typu ryczałt lub karta podatkowa" a jaką marżę mam narzuci?? od czego to jest uzależnione? Dziewczyny a dla kogo jest to najbardziej opłacalne by być VATowcem?

up

Gość pytanie do samodzielnych
do góry

Musisz byc Vatowcem jesli twoje obroty przekrocza 50 000zł w skali roku. To powyżej tej kwoty juz płacisz Vat Jeśli już raz weszłaś w Vat- to już nie możesz nigdy z niego zrezygnować. Vat- sie opłaca jeżeli, masz duże koszty(które są udokumentowane fakturVat), a małą marżę-

Gość gupia gonś
łomatko i corko -kochana Ty musisz wiedziec troche z tej ksiegowosci poczytaj w necie, moze sa opisane jakies podobne sytuacje

Marża jest to stosunek zysku ze sprzedaży do ceny sprzedaży (zysk to różnica między ceną sprzedaży, a kosztem pozyskania towaru). czyli przypuśćmy ja kupię coś za 1,- zł netto, a sprzedam za 20 zł, to według wzoru: "Marża = ((cena_sprzedaży - cena_zakupu)) / cena_sprzedaży) ." bedzie to wygladać tak: 20 zł - 1 zł : 20% = 4,75 % tak?? no dobrze i na co mi ta wiedza teraz bedzie potrzebna, że marża to 4,75%

bardzzzzoo proszę doradźcie , bo mam dość mojej obecnej pracy :((