Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyatnie dla samodzielnych

jaką formę opodatkowania wybrać?

Polecane posty

Gość up111111111
do góry plzz

Gość up111111111
up Sowa jesteś?? :))

Gość sowaaa3
jestem:) Może na początek sprzedawaj je jako osoba fizyczna- prywatnie:)

Gość up111111111
sowa, nie chce sprtzedawać jako prywatna ... , bo dochód miesięcznie przekroczyłby na pewno 1000,- zł........, czy według Ciebie mogłabym w razie czego wskazać, że to były moje prywatne przedmioty?

Gość up111111111
mam tego strasznie dużą ilość...... jak to naprostować hmm

Gość sowaaa3
ale jedna rzecz nie przekracza 1000zł??

Gość up111111111
nie, nie przekracza, to są kowty rzędu 20 lub 25 zł

jesli chcesz je sprzedawać jako prywatne- możesz tylko być osoba prywatną. zakładając firmę i nabywając jakieś produkty musisz mieć na nie fakturę, lub umowę kupna

Gość up111111111
ok, dzięki za radę, bo myślałam jeszcze żeby to naprostować fakturą VAT MARŻA, przeczytałam o tym. Wkleję tu ten tekst: Jak udokumentować handel starociami? Zamierzam otworzyć działalność gospodarczą, polegającą na handlu rzeczami używanymi. W jaki sposób mam rozliczyć nabycie staroci, na które nie będę miała dowodu zakupu? W przypadku sprzedaży staroci, czy innych przedmiotów stanowiących pewną wartość, nie mając dowodu zakupu, warto ją udokumentować fakturą VAT MARŻA. Marża to nic innego jak tylko różnica pomiędzy całkowitą kwotą należności, którą ma zapłacić nabywca towaru (usługi), a ceną nabycia pomniejszoną o kwotę należnego podatku, a nie obrót rozumiany jako cała kwota należna z tytułu dostawy pomniejszona o kwotę podatku. Obowiązek dokumentowania sprzedaży fakturą VAT MARŻA dotyczy tych podatników, którzy działają na rynku dostaw towarów używanych, dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich i antyków zdefiniowanych w art. 120 par. 1 ustawy o VAT. Art. 120 ust. 15 ustawy nakłada na tych podatników dodatkowy obowiązek, który istnieje w sytuacji, gdy podatnicy ci w stosunku do dokonywanych przez siebie dostaw stosują zarówno szczególne zasady opodatkowania, jak i zasady ogólne. Ewidencja prowadzona przez takich podatników musi być prowadzona z uwzględnieniem podziału w zależności od sposobu opodatkowania. W odniesieniu do dostaw opodatkowanych na szczególnych zasadach ewidencja taka musi zawierać w szczególności kwoty nabycia towarów niezbędne do określenia kwoty marży, o której mowa w art. 120 ust. 4 ustawy VAT. Podstawa prawna: Ustawa o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. nr 54, poz. 535 ze zm.). Sowa co myślisz o tym???????

Gość to znowu ja pytająca
Sowa, na 90% wiem, że bedzie ok jeśli chodzi o zyski, tylko teraz mi chodzi po głowie, co zrobić by udokumentować zakup tych rzeczy...

Gość to znowu ja pytająca
dzięki :), już wysyłam maila