Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyatnie dla samodzielnych

jaką formę opodatkowania wybrać?

Polecane posty

Gość pytanie dla samodzielnych
moje koszty bedą następujące: 1. internet: 45 zł brutto 2. paliwo do samochodu Natomiast raczej myślę, że nie bede dostawać faktur przy zakupionych przeze mnie przedmiotów, wiec nie bede mogla tego wrzucić w koszty bo nikt mi faktury nie da. Idąc tym tropem zastanwiam się, czy uzyskując dochody około 10.000 zł brutto czy bede mogła prowadzić jedynie KRiP ?

do góry

:D:D cos ci jednak nie wyszło Marża to cena sprzedazy minus cena zakupu czyli jesli kupiłaś za zł a sprzedałaś za 20 zł0- to masz 19 zł marży. jeśli byłabys na ryczałcie to płaciłabyś 20zł(czyli obrót)* 8,5%=1,70zł podatku jeśli byłabys na liniowym to 19zł*19%=3,61 zł podatku w tym przypadku opłaca się zdecydowanie ryczałt

sowa jesteś przeee- kochana, serdecznie dziękuję, że zechciałaś sie pofatygować i mi to wylioczyć, pięknie dziękujeee, bede analizować co napisałaś :D

Od kiedy forma opodatkowania zależy od wielkości marży?? :o lol Obawiam się, że nie masz wyboru, musisz opodatkować się na zasadach ogólnych (KPiR). Ryczałt i karta podatkowa nie są dla wszystkich! - tylko przy niektórych przychodach. Szczegóły są określone w ustawie.

Gość gupia gonś
Natomiast raczej myślę, że nie bede dostawać faktur przy zakupionych przeze mnie przedmiotów, wiec nie bede mogla tego wrzucić w koszty bo nikt mi faktury nie da.---> to jak Ty masz zamiar udokumentowac transkacje handlowe??

Gość gupia gonś
musisz miec jakies dokumenty zakupu

Gość pytanie dla samodzilenych
do gonś--> no właśnie nie wiem, a muszę udokumentować zakupy?? po prostu jak coś kupię dajmy na to od starej babci no to jak ma mi ona wystawić fakturę albo rachunek? jak babcie z reguły sie takim czyms nie zajmuja ;)

barrdzo proszeee pomóżcie :(

wielbiciel- oczywiście, że jeżeli masz wybór to wybierasz dla siebie najdogodniejszą forme opodatkowania-a ryczałt w handlu może być.Granicą są limity podatkowe, które po przekroczeniu powodują konmiecznośc zmiany formy opodatkowania

do góry

Sowa, a jeżeli za koljne 5 miesięcy przekroczę dochód 50.000, tzn za każdy miesiąc po 10.000, to na VAT musze wejść od 6 miesiąca? czyli VAT wiąże sie z obowiązkiem posiadania kasy fiskalnej??

Gość gupia gonś
to jest noramlny handel: kupujesz cos i sprzedajesz, wszystko musi byc udokumentowane, bo tak to by ktos mogl sobie kradzione sprzedawac bez dokumentow nie?

obroty decydują - kiedy musisz wybrać np już książkę a na początku działaności , gdy nie masz jeszcze takich ograniczeń(obrotowych), wybierasz opodatkowanie najbardziej dogodne - w tym ze wzgledu na marżę:P

Gość gupia gonś
poza tym nawet jak ksiegowa Ci wyliczy i obliczy co trzeba to Ty odpowiadasz przed urzedem skarbowym i ZUSem za wszytsko i tak i tak

Gość gupia gonś
tak Ci ta praca dala w kosc, ze chcesz jzu robic cos swojego?

sowaaa ---> żadna ustawa nie uzależnia formy opodatkowania od wielkości marży! :p W pierwszej kolejności zależy ona od wytycznych z ustawy (nie wszystkie przychody można opodatkować ryczałtem, nie wszystkie kartą podatkową), w drugiej kolejności istotne są limity obrotów (np. max dla ryczałtu chyba 250.000 EUR).

wielbiciel- ale o tym własnie piszę:) Przymus formy opodatkowania- to limit obrotów, le jak zakładasz firmę to tych obrotów jeszcze nie masz:).Wtedy możesz sobie wybrac najkorzystniejszą forme opodatkowania(pod warunkiem, że twoja działalność ma taki wybór). Jesli przekroczysz limit obrotu, musisz zmienić wtedy forme opdatkowania:D

pytanie dla samodzielnych ---> poza tym przy ryczałcie nie możesz... korzystać z ulg (co może być istotne zwłaszcza, jeśli masz dziecko), ani rozliczać się razem z małżonkiem.

Nie odwracam, żeadnego kota ogonem:p.na początku możesz sobie wybrać dogodną forme opodatkowania bo nie przekroczyłeś jeszcze żadnego limitu w obrotach:P.Na początku masz taki wybór i kierujesz sie najdogodniejszym dla siebie, a więc takim, w którym płacisz jak najmniejszy podatek:P:D

sowaaa ---> a płacenie jak najmniejszego podatku nie zależy od wysokości marży. Rozumisz, kobito? :o Jakie znaczenie ma marża przy ryczałcie, kiedy tam w ogóle nie uwzględniasz kosztów??? Jakie znaczenie ma marża, jeśli musisz wybrać między 3 % (czy 8,5 %) od przychodu, a 19 % od dochodu?? Przy czym w pierwszym przypadku tracisz ulgi, a to też musisz uwzględnić przy kalkulacji. itd. Zakręciłaś się jak ruski termos :p

odpowiedź z godź 12.25, a teraz przelicz sobie tak samo gdybyś miał np 5zł marzy- przy tej samie cenie- a może coś zrozumiesz:P:D