Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama nastolatki.

Okres 12-latki a pani od wf-u.

Polecane posty

Gość mama nastolatki.

Mam 12 letnia corke, pol roku temu dostala okres, napisalam jej zwolnienie z wf-u na jeden dzien z powodu niedysponowania. MOja corka to bardzo bolesnie przechodzi. A Pani od wf-u niedosc ze nakrzyczala na nia przy calej klasie to jeszcze kazala cwiczyc. Malwina sie przebrala i po 15 cwiczen zemdlala. Zostalam wezwana do szkoly, nie mialam glowy rozmwiac z pania od wf-u. Moja corka byla na obserwacji w szpitalu naszczescie wszystko jest juz ok. i zastanawiam sie co z tym dalej zrobic. Czy nauczyciele maja prawo zmuszac dziecko do cwiczen jesli jest niedysponowane?

Gość cytrynkamniam
co za zdzira jakaś:O

Gość sadasfasfsd
hmm..z tego co wiem raz w miesiącu można nie cwiczyc z powodu miesiączki ale musi być zwolnienie od rodzica

Gość gwałtowna jolanda
Niech jej lekarz wystawi zwolnienie - że ma nie ćwiczyć w pierwsze dni okresu - i już. A nauczycielka, jak taka do przodu, niech sobie zapisuje, kiedy nie ćwiczy, żeby nie było, że zmysla

Gość w wieku 12 lat
okres moze byc bardzo nieregulary, wiec lepiej niech nauczycielka nie zapisuje bo jeszcze bardziej moze namieszac

Gość AlinA.
Idź do dyrektora i zrób awanturę na całą szkołę. Pisze serio!

Gość moon moon
Dokladnie, zrob cos z tym. Stan po stronie swojej corki. Pierwsze miesiaczki sa strasznie bolesne i to cos nowego dla mlodej dziewczyny.

jasne, zrób awanturę, a córka potem będzie chodziła i słuchała, ze jest córką wariatki i awanturnicy. No i niekoniecznie chciałaby, żeby wszyscy wiedzieli, że juzmiesiaczkuje. Idź do tej babki, i na spokojnie jej powiedz, że córka ma od niedawna miesiaczki, sątak bolesne, że czasem mdleje - co pani miała okazję zobaczyć - i dlatego życzysz sobiem żeby na przyszłość respektowała twoje zwolnienia. Wuefistom uvczniowie czesto wciskają kit, byle tylko nie cwiczyć. Więc nie wierzą we wszystko, co sieim powie. Porozmawiaj z niąm to będzie wiedziała. Nie ma o co robić wielkiej awantury - no i przede wszystkim jest to bezcelowe.

Gość CitizenGirl
Tej wuefistce i tak juz jest pewnei super glupio i to ,ze Twoja córeczka zemdlala bylo dla neij najwieksza kara.Porozmawiaj z nia jednak spokojnie o calej sytuacji byle bez krzyku i osob trzecich bo jak juz ktos napisal to tylko npogorszy sytuacje dziewczynki w szkole. Poco wszyscy dookola maja o tym gadac?

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
dlatego faceci nauczyciele sa bardziej wyrozumiali:)

Gość yjnfncgf
my mielismy faceta i sobie zapisywal hehe bo na kazdej lekcji ktos byl niedysponowany;)

Gość weraAaAaA
ja tez radze zrobic awanture. nauczycielki lecą sobie z dziewczynami ktore maja okres. u mnie w szkole to tez tak jedna zrobila to prawie skonczyla swoja kariere nauczycielki.

Gość po cholere odgrzebywać
temat sprzed roku? :/

Gość kinderek
jakaś powalona ta pani !!! można raz nie ćwiczyć no a jak brzuch boli no trzeba nie ćwiczyć do dyrektora

Gość wyjaśnienie
dziewczęta bardzo często głupio wykorzystują menstruację traktując ją jako chorobę, a nieświadomi zagrożeń rodzice wypisując zwolnienia przyczyniają się do produkcji kalek somatycznych, gdyż ruch jest koniecznościa biologiczną by żyć. Holistyczne rozwinięcie tematu na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl - jak żyć żeby żyć Notabene, dorosłe kobiety podczas menstruacji normalnie pracują. Poza tym menstruacja nie jest chorobą. Najlepiej takiej dziewczynce polecić tak: przebierz się dziecko w strój i usiądziesz na ławeczce obserwując ćwiczących. Takie postawienie sprawy, często leczy kłamiące dziewczęta z udawanej menstruacji.

Gość wyjaśnienie
dziewczęta bardzo często głupio wykorzystują menstruację traktując ją jako chorobę, a nieświadomi zagrożeń rodzice wypisując zwolnienia przyczyniają się do produkcji kalek somatycznych, gdyż ruch jest koniecznościa biologiczną by żyć. Holistyczne rozwinięcie tematu na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl - jak żyć żeby żyć Notabene, dorosłe kobiety podczas menstruacji normalnie pracują. Poza tym menstruacja nie jest chorobą. Najlepiej takiej dziewczynce polecić tak: przebierz się dziecko w strój i usiądziesz na ławeczce obserwując ćwiczących. Takie postawienie sprawy, często leczy kłamiące dziewczęta z udawanej menstruacji

Gość Vetaaaaa92
jestem w liceum i tez dość boleśnie przechdoze miesiączke , moja wuefistka tez wyzywała ze okres to nie choroba ;/ ale i tak nie ćwiczyłam bo wiem ze mogę właśnie zemdleć, jak nie gorzej.. jak miała zły humor to nieraz i pałe wstawiała, ale jakoś trzeba sobie radzić ;d .. nieraz nawet w ogule nie szłam do szkoły w czasie okresu jak miałam wf zeby sobie syfuu nie robic bo juz wieedziałam ze bedzie hałas.. sobie poradziłam, bo poszłam do ginekologa, i mam całoroczne zwolnienie z wfu podczas miesiączkowania, lekarka napisała "z powodu bolesnego i obfotego miesiączkowania.." i mamm spokuj z babsztylem ;p

Gość włosyCZARNEEEEE
wf z babami to przesrane, jak sie ma nauczyciela-pana od wf to jest inaczej oni zawsze pozwalaja nie cwiczyc w taki dzien:) a baby to mysla ze kazdej lekko krew leci, nie wiedza takie co maja lagodne miesiaczki ze potrafia byc tez takie przypadki gdzie mozna i rzygac z tego powodu, niektorzy leza nawet w lozku bo nie moga sie podniesc!!!!!!!!!!! a te zdziry panie od wf pokonczyly AWF wiec one na pewno bolacych okresow nie maja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość aasaa
idz do tej nauczycielki i spokojnie (lecz stanowczo) poproś o wyjaśnienia

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
co za głupie pieprzenie, az rzygac sie chce, oczywiscie ze okres to nie choroba ale nie widze nic złego w tym ze dziewczynki nie cwicza w tych dniach na wuefie, co innego jak dorosła kobieta prtacuje a co innego jak dziecko musi intensywnie cwiczyc przez godzine, zadna kobieta nie cwiczy w czasie okresu. A pani od wuefu o której pisze autorka watku to bym zjechała i chyba łeb urwała głupiej krowie gdyby tak potraktowała moje dziecko

Gość ja wam wyjaśnię
przyczyną powielenia postów jest jakiś błąd w programie komputerowym, polegający na zbyt krótkim czasie, by w całości przyjąć, często obszerny post. Zatem prośba do Moderatora o wydłużenie czasu przyjmowania posta. Dziękuję.

Gość ja wam wyjaśnię
cyt....wf z babami to przesrane, jak sie ma nauczyciela-pana od wf to jest inaczej oni zawsze pozwalaja nie cwiczyc w taki dzien... To, że nauczylel WFu- mężczyzna pozwalał na niećwiczenie jest kardynalnym błędem, który nagminnie dziewczęta wykorzystują przeciwko własnej sylwetce i zdrowiu. Żadne kontrolowanie menstruacji poprzez wyganianie do pielęgniarki po zaświadczenie, żadne zapisywanie w notesie; najlepszym rozwiązaniem jest polecenie, w takim przypadku, przebrania się w strój sportowy, usiądnięcie na ławeczce i obserwacja ćwiczących. Uniknie się udawanych menstruacji i naciągania nauczyciela na zwolnienia z ćwiczeń.🖐️

Do "wyjaśnienie": człowieku chyba nie wiesz o czym mówisz. Co innego normalne codzienne czynności, praca, nauka, a co innego ćwiczenia intensywne, zwłaszcza że często są dwie godziny wf pod rząd. Sama regularnie ćwiczę na siłowni i fitnessie, ale w pierwszym i drugim dniu okresu o ćwiczeniach nie ma mowy. Intensywny wysiłek i momentalnie jest mi słabo, intensywniej krwawię i nie ma mowy o intensywnym wysiłku. W domu mi sie pod prysznicem zdarzylo wtedy zasłabnąć a co dopiero w dusznym sklepie czy kościele. Oczywiście że nie wolno młodym dziewczynom popuszczać za bardzo bo sport to zdrowie i jest zdecydowanie potrzebny, ale gadanie że okres to nie choroba i można ćwiczyć może mówić tylko facet lub kobieta która ma skąpe miesiączki i niebolesne. Ja np przy okresie nie raz miałam biegunkę, a moja mama w moim wieku biegunkę i wymioty i tylko ketonal dany na pogotowiu jej pomagał...

Gość niektórzy tu mają powalone
"Wyjaśnienie" zacznij myśleć bo nieużywany organ zanika! Może uda sie uratować resztki twojego mózgu. Jako nastolatka miałam zaburzenia hormonalne i przerost błony śluzowej macicy...miałam bolesne bardzo krwawe miesiączki. Kiedy miałam 19 lat wszystko się ustabilizowało. Moja pani od wf w podstawówce i gimnazjum uznała że skoro ją nie boli to nas pewnie też nie i kazała ćwiczyć. Za to w liceum miałam pana któego żona prawie umierała w czasie 3 pierwszych dni okresu a przez pozostałe 3 lepiej było się do niej nie zbliżać bo ponoć była zdolna do mordu :-P. Do dzisiaj wysyłam temu panu pocztówki z wakacji bo on rozumiał nie tylko mnie ale i pozostałe dziewczyny. PS Ćwiczenia fizyczne w czasie menstuacji mogą prowadzić do krwotoków

Gość do a więc tak
cyt.: W przypadku WFu, żeby nie było okłamywania, najlepiej postąpić tak: drogie dziecko, skoro boli cię brzuch, to przebierz się w strój do ćwiczeń i usiądziesz na ławeczce obserwując innych. Nuda, i siedzenie w stroju na ławeczce często leczy z lenistwa takie kłamiące dziewczyny. Latanie do dyrektora na skargę jest głupotą. Jeszcze inna rada: nagminne zwolnienia lekarskie z WFu wystawiane przez niekompetentnych lekarzy należy weryfikować u lekarza sportowego, bo inaczej wychowamy społeczeństwo kalek somatycznych, gdyż ruch jest koniecznością biologiczną by żyć, a narząd nieużywany zanika. Komentarz: Droga przedmówczyni, najpierw cztaj ze zrozumieniem, dopiero zajmuj głos. Przecież pisze "jak krowie na rowie", że nie proponuję za wszelką cenę ćwiczeń podczas menstruacji, tylko przebranie się w strój sportowy i usiądnięcie na łweczce, by zapobiec rozleniwianiu i by uniknąć okłamywania i naciągania na zwolnienie z ćwiczeń.

Gość jussaa
ja bym poszła do tej nauczycielki i porządnie ja opieprzyła że po 1 wyśmiała córkę przy innych a po 2 nie uznała twojego zwolnienia!! powiedz jej że jeżeli taka sytuacja jeszcze raz się powtórzy pójdziesz z tym do dyrektora.

Gość jussaa
jeszcze jedno, jak ja się uczyłam i któraś była niedysponowana nauczyciel kazał ustać gdzieś z boku i sie rozciągać.Nie było udawania bo wolałam ćwiczyć niż się nudzić sama.

Gość Do nastolatki
"Wyjaśnienie" zacznij myśleć bo nieużywany organ zanika! Może uda sie uratować resztki twojego mózgu. ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Drogie dziecko, napisałaś co wiedziałaś, zatem pochwaliłaś się właśnie ograniczoną ilością szarych komórek mózgu. Weź przykład ze złamanej ręki po kilkumiesięcznym gipsie; otóż zauważysz skórę i kości, prawie kompletny zanik mięśni!!!! Weź przykład z ryby głębinowej o nazwie płastuga, której jedno oko zanikło w wyniku permanentnej ciemności głębinowej, i teraz ma tylko oczodół. Właśnie to jest typowym dowodem na to, że narząd/oko niećwiczone promieniami świetlnymi zanikło. Rozumuj tak głupio dalej a będziesz ołmą ważącą 130kg, oto taką: http://img402.imageshack.us/my.php?image=niezamaszyna130505gzjy6.jpg Powodzenia i już nie ripostuj

Do "wyjaśnienie": masz jakieś dziwne pojęcie o szkole. Oczywiście że na wf w zwyczaju jest że osoby nie ćwiczące siadają na ławkach i się nudzą podczas zajęć. To najzupelniej normalne. Osobom zwolnionym nie wolno opuszczać miejsca w którym odbywają się zajęcia, bo nauczyciel jest za nie odpowiedzialny. Z tym, że w moich starych szkołach nigdy nie kazali nam sie przebierać. Tak więc Twoja propozycja jest bez sensu bo tak w szkołach jest. Jedynie zwolnienie od rodziców dane wychowawcy zwalnia z wf do domu i tylko wtedy gdy wf jest pierwszą lub ostatnia lekcją. Latanie do dyrektora gdy dziecko ma zwolnienie ale nauczyciel uważa że to on ma rację nie jest głupotom, ale faktycznie jest to ostatnia rzecz którą należy zrobić. Wcześniej powinno sie porozmawiać z rodzicem. A co do zwolnien z wf, to że ktoś ma fałszywe zwolnienie z wf nie oznacza że nie ćwiczy wcale. Ja w swojej młodości miałam wielu nauczycieli wf i ćwiczenie na wf nie zawsze było u nich przyjemnością. Zwłaszcza gdy starające się osoby, które na dodatek ćwiczyły na każdych zajęciach, dostawały jedynki i dwójki bo mimo szczerych chęci talentu do sportu nie miały i szczeliły za mało razy do kosza:/ Przy czymś takim sama nie raz miałam ochotę mieć zwolnienie. Ale takie zwolnienie nie oznacza że te osoby nie biegały, jeździły na rowerze czy nie uprawialy innych sportów lub np sztuk walki.