Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Będzie ślub

Nie wiem od czego zacząć??

Polecane posty

Gość Będzie ślub

Hello! Chłopak mi się zza skoczenia oświadczył....a skoro się już oświadczył to tzreba i ślub zaplanować :D ....wymysliliśmy sobie, że się pobierzemy w lipcu przyszłego roku... No i..... trzeba zacząć przygotowania.... sala, zespół... termin hmmm nie wiem jak się do tego zabrać i od czego zacząć. Chętnie posłucham rad ;)

Gość Inka1981
Zacznijcie od sali a dopiero później załatwiajcie kościół. Ja zrobiłam odwrotnie i teraz muszę iść do księdza żeby zmienić termin ;oP bo na 12 września 2009r. tak jak chcieliśmy nie było wolnej sali (a załatwialiśmy ją w czerwcu). Więc bierzcie się do szukania bo możecie mieć tak samo jak my problemy ze znalezieniem odpowiedniej sali. Życzę powodzenia!

Gość Będzie ślub
dzieki ;) nie jesteśmy do żadnej sali "przywiązani" więc coś na lipiec 2009 pewnie sie znajdzie. dokładnego terminu też nie wybraliśmy.... Zamierzamy tym się zająć juz w październiku chyba 9 miesięcy to wystarczająco zcasu na wszytsko??

Sale wybierz już teraz, bo potem może być problem, w następnej kolejności pomyśl o zespole, bo co lepsze mają dużo wcześniejszych rezerwacji. Reszta może poczekać. W miare wcześnie rozejrzyj się też za kamerzystą/fotografem i zarezerwuj godzinę w kościele żeby potem nie brać ślubo o 20

no na lpiec to moze sie załapiesz, ale 2009 to nie wiem...chyba ze Ci boojetne, cyz to bedzie remiza bez klimy czy cos bardziej na poziomie Niestety

witam, Mi chlopak sie oswiadczyl 2 tyg temu:) wiec trzeba cos planowac juz:P jestem zaskoczona ze planujecie teraz slub na lipiec 2009:))) wow z tego co sie pytalismy to ciezko jest zamowic cos na czerwiec 2010 a co dopiero na rok wstecz!!!! przerabane troche:) my planujemy slub pod koniec sierpnia lub poczatek wrzesnia 2010:) i wiem ze sale i muzyke musimy zalatwaic juz bo w przyszlym roku bedzie juz za pozno:) tak wiec zaczynamy w przyszlym tyg po sobotnich oficjalnych zareczynach z rodzicami:))

Gość Będzie ślub
Mnie oświadczył się w sierpniu, nie mamy czasu teraz się wziąć za szukanie sali.... nie wierzę, że aż do 2010 trzeba czekać na salę z klimą ....bez przesady!!! W końcu tych sal w mieście trochę jest.... wierzę, że znajdziemy coś rozsądnego

Gość Będzie ślub
8-12 miesięcy wcześniej • Ustalić przybliżoną datę ślubu; • Przygotować wstępną listę gości; • Zorganizować spotkanie rodziców narzeczonych; • Wybór sali należy uzależnić od: dostępnych funduszy; ilości zapraszanych gości; miejsc noclegowych w okolicy sali (jeśli będą goście przyjezdni); • Wybrać zespół muzyczny lub DJ'a; 6-8 miesięcy wcześniej • Dokonać wyboru kamerzysty i fotografa; • Należy podjąć decyzje jaki to będzie ślub: konkordatowy, cywilny, czy oddzielnie kościelny i cywilny; 4-6 miesięcy wcześniej • Zarezerwować termin w kościele; • Udać się do USC; • Należy dokonać wyboru strojów ślubnych; • Zarezerwować środek transportu dla Młodej Pary i dla zaproszonych gości; 3-4 miesiące wcześniej • Dokonać wyboru zaproszeń ślubnych; • Zapisać się na kurs przedmałżeński; • Zaklepać urlop w pracy i zaplanować podróż poślubną (sprawdzić ważność paszportów jeśli ma to być podróż zagraniczna); • Sporządzić listę prezentów ślubnych; • Wybrać i zamówić obrączki; 2-3 miesiące wcześniej • Ustalenie menu na sali weselnej; • Zapraszanie gości weselnych; • Spisanie protokołu przedślubnego; • Pierwsza spowiedź przedślubna; • Dobranie muzyki w kościele (organista, schola) oraz dekorację w kościele; 1 miesiąc wcześniej • Spotkanie z zespołem muzycznym, kamerzystą i fotografem w celu ustalenia szczegółów; • Wybrać i zamówić tort weselny; • Rezerwujemy wizytę u fryzjera, kosmetyczki (można umówić się na próbną fryzurę); • Zamawiamy kwiaty dla Panny Młodej oraz druhny, nie zapominamy o butonierkach dla Pana Młodego i drużbanta; 1-2 tygodnie wcześniej • Zweryfikować potwierdzenie przybycia gości na uroczystość weselną; • Dokonać generalnej przymiarki strojów ślubnych; • Spotkanie z księdzem i spisanie aktu ślubu; • Nie zapomnijcie o wieczorze panieńskim i kawalerskim; dzień przed ślubem • Druga spowiedź przedślubna; • Przygotować dokumenty: dowody osobiste. zaświadczenie o ukończeniu nauk przedmałżeńskich i spowiedzi; • przygotować obrączki; w dniu ślubu • Wizyta Panny Młodej u fryzjera; • Odebrać wiązankę ślubną; • Zabrać obrączki i przygotowane dokumenty do kościoła; po ślubie • Spakujcie walizki i udajcie się na miesiąc miodowy;

Gość Będzie ślub
o cos takiego mi chodziło.... żeby wiedzieć co po kolei.... wkleiłam, może innym sie przyda

Gość Będzie ślub
ale jak to czytam to mam wątpliwości :O wieczór kawalerski dzień przed slubem to poroniony pomysł :O

będzie slub, źle doczytałaś z tym kawalerskim:) my mamy ślub 8sierpnia 2009 i salę załatwialismy końcem stycznia a w marcu podpisaliśmy umowę z kamerzysto-fotografem i zespołem, potem z firmą dekoratorską(le z tym można poczekac), w lipcu byliśmy u księdza, wpisał nas, ale podobno mieliśmy z tym czas-zależy od kościoła. w marcu zamawianie sukienki i obrączek, a reszta rzeczy ok czerwca:)

Gość Będzie ślub
dagaa - faktycznie ;) wstępnie zarezerwowaliśmy salę na 4 lipca ....fakt to w licpu był ostatni wolny termin. Jeszcze popatrzymy inne sale, ale w tej nam cena za os. zdecydowanie odpowiada, po za tym znamy te salę bo co roku mamy tam imprezę integracyjną :)

Gość Paula......
Z mojego doświadczenia mogę podpowiedzieć że trzeba zadbać o fotografa kamerzystę i dj zaraz po tym jak zarezerwujesz sale i kościół, bo ci naprawdę dobrzy i godni polecenia są zajęci uwaga w moim przypadku do października 2010 roku !!!!, byłam w szoku jak się dowiedziałam, ale na szczęście - mam niesamowitego farta :-) - nasz termin 20 czerwca i fotograf i kamerzysta miał wolne, bo ktoś zrezygnował, teraz został jeszcze dj

Gość misieeenka
Wiecie co, mi kazdy mowil ze na rok wprzod sie zalatwa. Ale juz 2 moich znajomych organizowalo tylko na 3 miesiaca przed. I udalo sie, super impresy. Mieli dobrej klasy sale, zespol. Ja jednego dnia zalatwilam sale, fotografa i dj. Wiec mozna. Oczywiscie jesli nie planuje sie slubu w jaks magiczna date. Nie przesadzajcie z tymi terminami na 2010 r.

Organizowanie ślubu i wesela zależy od charakteru człowieka. Jeśli komuś jest wszystko jedno czy jedzenie ma być dobre czy przeciętne oraz czy przepłaci czy nie przepłaci, to znajdzie salę nawet na 3 miesiące przed (są farciarze, którym trafi się dobra sala bo akurat ktoś zrezygnuje). To samo tyczy się zespołu, kamerzysty, fotografa. Ci lepsi mają zaklepane terminy na miesiące ciepłe, czyli od maja do września. Jak ktoś planuje ślub w lutym to spokojnie wszystko załatwi. Najlepiej szukać sali na 1,5 roku przed ślubem, choć w moim wypadku to było za późno bo chcieliśmy na czerwca a nie było już wolnego terminu. Był termin wolny na innej sali też bardzo fajnej ale cena od osoby 185 zł, więc podziękowaliśmy :) Nie liczyłabym na te internetowe poradniki bo się nie sprawdzają. Np do księdza poszliśmy 7 miesięcy przed ślubem i nie było wolnej godziny która by nam pasowała. Poszliśmy do dwóch innych parafii i też nie było wolnej godziny odpowiedniej. Masakra. Moim skromnym zdaniem jeśli mam wydać tyle pieniędzy na zorganizowanie wesela to ma być tak jak ja chcę, czy dobry zespół, dobre jedzenie, ładna sala, dobry fotograf i kamerzysta ale wszystko za rozsądną cenę. Im bliżej ślubu tym ceny wszyscy windują.