Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anianianiania

dla madrych ludzi...fizyka

Polecane posty

Gość anianianiania

oblicz Mase ziemi jesli satelita telekomunikacyjny krazacy po ksiezycu po orbicie geostacjonarnej o promieniu R=4,22*10 do potegi 7 obiegaziemie w ciagu T=23h 56min

Gość Piotrus Ban juz w domu
tłuk

Gość anianianiania
bardzo madra wypowiedz ;/

Gość za mało danych
musi byc jeszcze podana masa Księżyca

Gość anianianiania
przepraszam moj blad... bez słów "po ksiezycu" bardzo przepraszam

Gość anianianiania
oblicz Mase ziemi jesli satelita telekomunikacyjny krazacy po orbicie geostacjonarnej o promieniu R=4,22*10 do potegi 7 obiegaziemie w ciagu T=23h 56min

Gość anianianiania
byłam..nic mi to nie dało ;(

Ojoj... więc: 1. prędkość kątowa: pełny obrót to 2(pi) czas to 23h 56 min, czyli 23*3600+56*60 = .... prędkość (omega) to 2(pi)/czas 2. G (stała grawitacji) = 6,6743*10^(-11) Nm2/kg2 3. r=4,22*10^7 m Korzytsając z wzoru, który został wyprowadzony na wikipedii (nie będę przepisywać go krok po kroku): r^3=GM/(omega)^2 gdzie M to masa Ziemii stąd M = r^3*(omega)^2/G Jeśli się gdzieś pomyliłam to niech mnie ktoś poprawi. Aha, x^5 to "x do potęgi 5"

Gość anianianiania
cialo porusza sie wiec Fg=Fo Fg=GMz*m/Rz2 a Fo=mv2/R a wiec tak to wyglada: G Mz m mv2 ------------ = ------- Rz2 R m skracamy bo sa po obu stronach rownania i dazymy do uzyskania wzoru na Mz bo tego szukamy dzielimy obustronnie przez R2/G mamy cos takiego: Mz=v2R2/GR pamietaj ze liczby to wykladniki poteg R skracamy bo jest w liczniku i mianowniku mamy cos takiego Mz=v2R/G v to wlasnie predkosc ktora liczymy ze wzoru na predkosckatowa bo satelita porusza sie po okregu no v=2R/T podstawiamy Mz=42R3 / T2G 4 to po prostu 4 a nie wykladnik potegi wyszlo mi 5,99*10 do potegi 24