Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ruda grażyna

dania z brokuł!!

Polecane posty

Gość ruda grażyna

podrzućcie jakies pomysły na dania z brokułami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
zupa krem ..zmiksowana ze smietana ,ja dodaje tez ziemniaczki...i czosnek...odgotowane na wpol miekko i potem w ciasto nalesnikowe i smazone w glebokim tluszczu a potem wylozyc na papierowy recznik........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapiekanka... Daję na taką szklaną brytfasnkę brokuły, fasolkę czerwoną z puszki, kawałeczki kurczaka, kawałeki serka topionego gdzieniegdzie, zalewam całość jakimś fixem, albo sosem z paczki ale rozpuszczonym w małej ilości wody. I do piekarnika :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olka_123.
„SAŁATKA Z BROKUŁY” SKŁADNIKI: - brokuła, jajka, koperek, sól, majonez, śmietana. Brokułę umyć, gotować ją przez około 7 min. we wrzącej wodzie. Następnie podzielić ją na różyczki, ostudzić. Dodać posiekane ugotowane jajka ( 3 lub 4 szt. jajek do dużej 1 brokuły), dodać posiekany koperek, majonez, sól, śmietanę. Wymieszać. Można robić ją wg uznania i dodać 5 dużych pieczarek (gotować je około 12 min.). Ostudzone pieczarki posiekać do sałatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wczoraj wieczorem robilam sałatkę z brokuła, bo mnie głodek złapał. Zrobiłam z tego, co było w lodówce i wyszła mniam mniam. Był więc: brokul, ugotowany w małych kawałkach, schłodzony, do tego posiekana cebulka, pomidor w kostkę, puszka groszku zielonego, majonez, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawsze najlepsza sałatka
z brokuła :) ugotowany na półtwardo w osolonej i ocukroznej wodzie brokuł dzielimy na drobniejsze części (cukier pozwlaa zachować ładny zielony kolor i chrupkość) pomidor kroimy w cząstki garść siekanych włsokich przechów mieszamy to z sosem winegret, na koncu dajemy kostki fety, lekko mieszamy PRZEPYSZNE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawsze najlepsza sałatka
przepraszam za literówki :O orzechów i za inne też

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
- brokuł - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - szklanka mleka - łyżka startej lub drobniutko posiekanej cebuli - pół szklanki majonezu - 2 jajka - pieprz - sól Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrojone na różyczki brokuły wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj, aż lekko zmiękną. Mrożone gotuj do rozmrożenia. Odcedź. Na patelni rozpuść masło, domieszaj mąkę, sól i pieprz, zagotuj. Wlej mleko i cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, gotuj aż do uzyskania jednolitego, gęstawego sosu (beszamelu). Odstaw sos z ognia, domieszaj cebulę, majonez i rozbełtane jajka, po czym delikatnie wymieszaj z brokułami. Umieść potrawę w żaroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu. Zapiekaj przez ok. 30 minut, aż sos się zestali. Prostszą wersją tej potrawy są brokuły z so sem beszamelowym (wtedy nie trzeba potrawy zapiekać). Do brokułów można też dodać kawałki pieczonego, podsmażonego czy gotowanego drobiu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dekoratorka
Proste danie:Oto one: potrzebne: 1 główka brokuła, makaron świderki lub duże kokardki, olej czosnek, pieprz czarny i gotowe. Przygotowanie: Ugotować brokuła, ugotować makaron potem brokuła trochę poddusić razem z czosnkiem, potem wrzucić makaron trochę oleju i popiprzyć pieprzem czarnym lub kolorowym;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość able
MAKARON Z BROKUŁAMI skladniki: - makaron (najlepiej penne, ale kazdy jest ok) dla 2 osob - brokuly (mrozone mniej wiecej 3/4 paczki lub swieze) - czosnek (3-4 zabki) - olej, sol, pieprz, oregano - starty zolty ser wykonanie: gotujemy makaron, brokuly zalewamy wrzatkiem i gotujemy jakies 3 min (rozyczki), w tym czasie podsmazamy na oleju pokrojony w miare drobno czosnek. nastepnie wszystko razem smazymy ze 2 minutki na patelni (dodajac sol i pieprz). na talerz, na to ser i troszeczke oregano able biżuteria http://www.able.sklepna5.pl/pokaz_produkty.php?idpodkat=1&str=1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w kwestii formalnej...
...i całkiem życzliwie - bez cienia złośliwości :) Dania z BROKUŁÓW ( l.mn.) lub z BROKUŁA (l.poj.) Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
popieram

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
\"przeklejam\" moj przepis z innego tematu :) cannelloni z nadzieniem brokulowo-pieczarkowym skladniki: - 300 g brokulow - 2 lyzki oliwy - 2 szalotki (posiekane) - 300 g pieczarek (posiekanych) - zabek czosnku - sol, pieprz - 2 lyzki smietany - 1 jajko - 50 g pestek (dynia, slonecznik, pinia) - 16 sztuk cannelloni sos: - 2 lyzki oliwy - zabek czosnku (pokrojony w cienkie plasterki) - 100 ml bialego wina - 100 ml bulionu warzywnego - 200 ml smietanki - 100 g sera plesniowego (pokruszonego w kawalki) - 200 g serka wiejskiego (kremowy) przygotowanie: - brokuly podzielic na rozyczki i obgotowac przez 3 minuty, nastepnie drobno posiekac; - przesmazyc szalotki z pieczarkami, dodac czosnek i brokuly, podsmazyc az wyparuje cala woda, doprawic sola i pieprzem; zdjac z ognia i przykryc; - nastawic piekarnik na 200 stopni; - sos: podsmazyc delikatnie czosnek, dodac wino, bulion i smietanke, gotowac na malym ogniu az sos zredukuje sie do 1/3; dodac caly ser, mieszac do calkowitego rozpuszczenia, doprawic pieprzem; - do mieszanki brokulowo-pieczarkowej dodac smietane i jajko, dobrze wymieszac; dodac polowe posiekanych pestek; - nadziewac cannelloni (mozna przy pomocy szprycy) nadzieniem; - ulozyc je w naczyniu (natluszczonym), polac sosem i zapiekac ok. 30 minut az potrawa sie zrumieni; - przed podaniem posypac reszta pestek gotowe - smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudynaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sickimagination
KOTLETY Z BROKUŁÓW :) Kiedyś nie przepadałam za brokułami, lecz poz zjedzeniu ich w tym wydaniu, zmieniłam zdanie ;) A więc tak. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzamy i przekładamy do jakiegos naczynia. Lekko rozgniatamy np. widelcem, dodajemy sół, pieprz (przyprawy jak kto lubi :)) Wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Wszystko mieszamy. Bułki tartej dodajemy tyle, aby to razem się jakoś trzymało, i było lepkie. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju lub oliwy. Na rozgrzany tłuszcz kładniemy uformowane kotleciki, zmarzymy z każdej strony, tak aby byly ładnie zarumienione. Mozemy podawać je z ziemniakami, makaronem, chlebkiem lub same :) Smacznego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zupa brokułowa jest pycha :) najlepiej jak jeszcze blenderem zmieli się wszystko na krem i wrzuci do tego serek pleśniowy, pychotka. lasagne z brokułami i szpinakiem też jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fanka anka
ugotowane brokuły w lekko osolonej wodzie posypane serem złotym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×