Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DHAHHAHA

Dlaczego nie ma nasion grzybów kozaków i podgrzybków?

Polecane posty

Gość DHAHHAHA

Serio pytam.. posiałabym takie grzyby w ogrodku..

Gość Sambrita
hmmm są ja mam 3 grzątki podgrzybków :P

Gość r34534
bo musisz mieć grzybnie i zapewnić jej dodatkowe warunki. Możesz spróbować wyciąć trochę grzybni wraz z poszyciem z lasu i położyć pod jakimiś drzewkami. ale to chyba średnio legalne :P

Gość buahaha _ha
buahaha :D wez wroc do podstawowki na biologie, sie posikam zaraz :D nasiona grzbow :D

Gość a pieczarki to jak rosna

Gość a zarodniki to co pies
zarodniki to takie nasionka

pieczarka to tez grzyb wiec o jakich nasionach Ty mówisz? Musisz mieć grzybnie a nie nasiona.

dla mnie to dziwne;) Sa nasiona praktycznie wszytskiego. Dlaczego nie moge miec grzybow w ogrodku...?:)

Gość buahaha _ha
ZARODNIKI TO NIE NASIONA !!!!!!!!!!!!!!

dla tej madrej co ja chce na biologie wysylac...dla twojej wiadomosci grzyby moge sie rozmnazac wegetatywnie (przez grzybnie),plciowo badz przez zarodniki....

wegetatywnie przez podział pączkowanie fragmentacje plechy płciowo izogamia anizogamia oogamia gametangiogamia somatogamia przez zarodniki ruchliwie (zoospory) nieruchliwie (aplanospory) endospory - zarodniki workowe=>(askospory), zarodniki sporangialne egzospory - konidia, zarodniki podstawkowe=>(basidiospory) przy czym : Aplanospory to nieruchliwe, często mające postać przetrwalników mejospory czyli zarodniki tworzone podczas mejozy. Rozsiewane przez wiatr w celu rozmnażania się sporofitu rośliny. a: Sporofit - diploidalne stadium w przemianie pokoleń rośliny. W stadium sporofitu zachodzi proces mejozy, w wyniku której powstają zarodniki (mikrospory). U roślin naczyniowych sporofit jest znacznie większy niż gametofit, jest też stadium zdolnym do samodzielnego istnienia. U mszaków sporofit jest niewielki i zależny od gametofitu - wrasta w niego tzw. stopą, przez którą pobiera wodę i związki organiczne. Jest pokoleniem krótkotrwałym, zamiera po wytworzeniu zarodników. Ma postać pojedynczej, nierozgałęzionej łodyżki - sety, zakończonej na szczycie zarodnią. Sporofity większości mszaków mają aparaty szparkowe, a niektóre nawet chloroplasty, dzięki którym mogą same wytwarzać związki organiczne. Mimo to muszą one pobierać od gametofitu wodę i sole mineralne wiec jakby nie patrzec majac zarodniki mozna dojsc do formy dojrzalej grzyba...tyle,ze potrzeba na to dwoch stadiow...

heheh, trzeba przyznać, że grzyby wykorzystują naprawdę dużo różnych strategii rozmnażania. właściwie chyba jedyna rzecz, której NIE robią w tym celu to - nie wytwarzają nasion :classic_cool:

Ta nie rosliny , jakos ludzie maja w szklarniach PIECZARKI:] Bo niby skad pieczarki maja? z lasu?

Gość buahaha _ha
tak szczerze "dla tej madrej co ja chce na biologie wysylac...dla twojej wiadomosci grzyby moge sie rozmnazac wegetatywnie (przez grzybnie),plciowo badz przez zarodniki...." dla mojej wiadomosci???? a gdzie ja napisalam ze grzyby nie moga sie rozmnazac wegetatywnie???? ja sie tylko usmialam z textu ze grzyby nasiona wytwarzaja, hahha :D

Teraz pieczarki posnął na drzewach:D Najpierw powstaje pestka a później owoc - dorosła pieczarka :classic_cool: