Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola30000

Nadmierna nieśmiałość u dziecka, jak mu pomóc.

Polecane posty

Gość afsaf
annapas...> Moje gratulacje :) ola...> Spokojnie, mała jest rozwinięta intelektualnie, więc jest dobrze, mam w rodzinie skrajnego wcześniaka, to jest dopiero problem i nie wiadomo, jak będzie z tym dzieckiem zarówno psychicznie i fizycznie. A u Ciebie, to tylko przejściowy problem :). Pewnie jeszcze u psychologa nie byliście?

Gość ola30000
Byłyśmy...Nawet nie chcę tego wspominać, wrrr. Czekałam na wizytę ponad miesiąc, pani psycholog nie miała czasu w ten dzień co zostałyśmy zapisane i wyznaczyła wizytę za miesiąc.

Gość afsaf
Oj, to faktycznie niezbyt. Ja bym Ci raziła pójść od razu do innego, bo bądźmy szczerzy miesiąc, to jest dużo. Zrób konkretne rozeznanie w swoim mieście i do dzieła...:)

Gość annapas
Ola30000 myślę że faktycznie będzie dobrze....problem może tkwi troszke głębiej ale przecież córa rozwija się normalnie. życzę wytrwałości....

Gość esperi
Nieśmiałość u dzieci jest normalnym etapem rozwoju, jednak wiele z dzieci są z "natury" nieśmiałe, przez co mają utrudniony start w środowisku rówieśniczym, trudniej zauważyć ich talenta i inteligencję. Do tego mierzą się z wieloma przykrymi odczuciami: rumienią się, czują że słowa stanęły im w gardle, pocą im się ręce i wiele wiele innych. Warto dzieciom pomagać mądrze i przemyślanie, nic na siłę, nie zmuszać a raczej stwarzać sytuacje, w których dziecko będzie powoli przekraczało swoje trudności i mierzyło się z trudnościami. Najlepszym sposobem jest udział w grupie dla dzieci o podobnym wieku i wyzwaniu, pod opiek trenerów i terapeutów dzieci mają możliwość poznać siebie na tle grupy, poczuć, że mają na coś wpływ i nie są osamotnione ze swoimi rozterkami. Zapraszamy na zajęcia grupowe w Centrum Wspierania Rozwoju ESPERI, grupy odbywają się w środy, w godzianch 16-17.00 w Domu Kultury Kadr w Warszawie, przy ulicy Gotarda 16. więcej http://www.esperi.pl/niesmialosc Na hasło "Kafeteria" zniżka 10%!

Gość gość
Moja córka również jest nieśmiała :( Co robić?

Gość jamrotka3
Rózwój społeczny dziecka jest bardzo ważny tak więc myślę,że powinnaś wspierać dziecko oraz dążyć do jego kontaktów z rówieśnikami. Powinno spędzać z nimi jak najwięcej czasu oraz ćwiczyć interakcje bo to przyda mu sie w przyszłości. Na stronie obecnie jest ciekawy artykuł: http://www.kochamydzieci.pl/rozwoj-spoleczny-dziecka/ O tym jak wspierać dziecko w kontaktach z innymi dziećmi . Pójście do szkoły oraz przedszkola nie jest łatwe. Szczególnie dla jedynaka.

Gość gość
Wg mnie, jak masz problem z nieśmiałym dzieckiem to warto wybrać się na jakąś terapię:) Tylko nie mówię o takiej zwykłej u zwykłego psychologa. My np uczęszczamy do http://terapia-adhd.waw.pl/dladzieci/psychoterapia/ - dziecko jest w coraz lepszym stanie, już nie jest takie nieśmiałe.

Gość gość
Twoje dziecko cierpi na MUTYZM WYBIÓRCZY, CZYLI milczy w wybranych otoczeniach i do wybranych ludzi wpisz to sobie w google lub YoUTUBE mutyzm wybiórczy

Gość gość
Ciekawe, czy córka autorki zaczęła mówić...minęło już tyle lat.