Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 24444

strach przed gastroskopią

Polecane posty

Gość 24444

Za kilka godzin czeka mnie to badanie w Enelmedzie przy ul. Gilarskiej w Warszawie. BARDZO SIĘ BOJĘ, BO JESTEM NERWICOWCEM. Może ktoś już to przechodził i coś mi doradzi. Jakie są opinie na temat Enelmedu. Boję się,że w ostatniej chwili stchórzę i ucieknę.

Gość 24444
Strach to uczucie i do tego bardzo nieprzyjemne.

no przechodziłam gastroskop[ie i inną skopię już... nie nakręcaj się, bo strach ma wielkie oczy. nie jest to badanie przyjemne, czujesz się jak zwierzę w jakimś laboratorium, jak ufo na badaniach :) ale to tylko 2-3 minuty, nie jesteś pierwszy, ani ostatni, co to przeżywa... ale człowiek wiele jest w stanie znieść. ja tam bardziej boję się dentysty na przykład. ucieczka nic nie da, bo tylko bardziej będziesz się bał

Gość 24444
Niestety jestem na czczo od samego rana. Na badanie w godzinach przedpołudniowych są tylko odległe terminy, a ja mam już dość zadręczania siebie i swojej rodziny moimi bólami . Chcę wiedzieć co mi dokładnie dolega i leczyć to, a nie brać leki w ciemno.

Gość Kotleś
Moj fader to miał i badanie jest nieprzyjemne szczerze mówiąc. Tak mi to opowiadał,ale generalnie są gorsze więc nie łam się chwila moment i będzie po wszystkim,a zdrowie najważniejsze. :)

Gość 24444
Boli mnie przełyk podczas i po jedzeniu, wrażenie gulki w gardle, ciągłe odbijanie. Do tego mam osad na języku i niesmak w ustach. Często coś przelewa się i bulgocze w moim jakby poranionym przełyku.

Gość 24444
A wogóle to od wielu lat cierpię na nerwicę lękową i ogromnie się wszystkim przejmuje, szczególnie swoim zdrowiem. Dlatego gdy coś mi dolega chcę jak najszybciej przerwać strach i dociekania na temat ( CZY TO ABY NIE RAK ). Dlatego zdecydowałam sie sama na to badanie. Planuję już z wynikiem iść do gastrologa, po co ma mni e leczyć w ciemno . Pewnie i tak najem się dosyć leków. Sama podejrzewam refluks ma tle nerwowym. Jak nie stchórze okaże się czy miałam rację. BADANIE DOPIERO o 17.

Gość 24444
Nie palę i nie piję alkoholu, ale za to żyję w ciągłym stresie, jem nieregularnie w pośpiechu i nerwach. JUŻ RYCZĘ ZE STRACHU.

Daj spokój, badanie nie jest miłe, ale nie boli... Ciesz się, że od tej strony,,, mogłabyś miec kolonoskopię, tego ja sobie nie wyobrażam...

nie rycz, niepotrzebnie się stresujesz, ja miała znacznie gorzej i żyję... obstawiam wrzody żołądka, to są tylko 2-3 minuty - jak to się ma do całego życia? jak nic! wiesz kto będzie ci robił to badanie? tzn. czy rozmawiałaś już z tym kimś?

Gość 24444
Nie tyle boję się samego badania co swojej reakcji. Obawiam się, że zacznę się dławić dusić...i że wpadnę w panike po znieczulania gardła gdy nie będę mogła połykać śliny

Nie wiem, bogu dzięki mnie to ominęło, ale teraz i tak mają nieinwazyjną w swissmedzie np, drogie jak cholera, ale przynajmniej nikt Ci w tyłek nie wsadza nic... A co do gastroskopii, nie udławisz się, rurka jest ciensza niż gardło, a do tego masz nos :D Będzie dobrze, są tam lekarze :D

Gość 24444
A co miałas ? Nie wiem kto będzie wykonywał badanie, rozmawiałam tylko z recepcją. Dodatkowo nastraszyła mnie moja mama. Powiedziała, że jestem głupia, że z własnej woli idę na to badanie, że ona wolałaby umrzeć niż iść że mogą mi niechcący coś przebić i uszkodzić.

Z całym szacunkiem do Twojej mamy, ale to trochę zaściankowe... Ja to badanie miałam parę razy, zyję, nie udusiłam się, nie zadławiłam, a badanie robi lekarz...

Gość 24444
Najgorsze, że już cały dzień siedze w nerwach na czczo od rana. Jeszcze tam fikne z głodu. Wolałabym mieć to z samego rana, ale czekanie kilka tygodni to też masakra.

no jest dziwne uczucie, ale miałaś kiedyś znieczulenie u dentysty? takie samo wrażenie, a nawet lżejsze.; nie udławisz się, bo się nie da udławić, pielęgniarka czy ktoś tam trzyma przy twoich ustach takie coś, żebyś nie przygryzała tego "węża", pod głową masz chusteczki, żeby nie zaślinić kozetki...

Gość 24444
wiem, że moja mama gada głupoty, ale mój strach jest chyba naturalnalnym uczuciem w tej chwili. CZY TEŻ UWAŻASZ ŻE ŹLE ROBIE IDĄC NAJPIERW NA GASTROSKOPIE A DOPIERO POTEM DO LEKARZA

To zależy, jeżeli badanie jest konieczne to lepiej przed bo i tak Cię wyśle... Ale może nie jest konieczne i np wystarczy usg, co jest przyjemne.. Jakie masz objawy?

Gość 24444
Mój mąż miał to badanie jakieś 15 lat temu, powiedział, że nigdy więcej nie pójdzie. Kurcze strasznie się boję.

Gość 24444
Pisałam o swoich objawach wyżej, ale podobno przy wielu schorzeniach są bardzo podobne. Wrzody, refluks czy przepuchlina. Często bez gastroskopii i lekarze się mylą. Nie chciałbym miesiącami brać nietrafionych leków.