Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wistar

umowa z zespołem - poradźcie

Polecane posty

Gość wistar

Hej:) Dopiero zabieram się za zamawianie zespołu, kucharek, sali itp. Pierwszy na tapetę idzie zespół. Chciałam sie poradzić na temat umowy zawieranej z takim zespołem. Mianowicie, czy zespoły same mają przygotowany już jakiś tekst umowy. Ewentualnie na co zwrócić uwagę w takiej umowie, żeby nie zostać wyrolowanym?

Wiele zalezy od tego skad bierzesz kapelę. Jesli z polecenia to pół biedy.Na ogoł taki zespoł wywiazuje się w 99,99% z umowy. Jesli nie znasz kapeli /ogloszenie,net/ spisz odreczna umowe-zlecenie./z dowodem osobistym/. Umowa powinna zawierac: 1.date uroczystości i adres 2.godziny od -do 3.cenę /slownie/ oraz wysokośc zaliczki i kiedy płatna reszta pieniędzy. 4.Kto zapewnia transport 5.ew.model grania/czas blokow i przerwy/ 6.skład w jakim zespół wystapi/ilość osob/ 7.pospisy Resztę i tak w razie gdyby co reguluja przepisy prawa cywilnego.

Zespoły, które w sposób profesjonalny zajmują się graniem na weselach, mają na ogół przygotowany wzór umowy. Oczywiście Wy ze swojej strony możecie dodać kilka uściśleń, ale warto zapytać: * ile osób jest w zespole i czy ten sam skład, z jakim podpisujesz umowę, będzie grał na Twoim weselu; to ważne, gdyż wiele zespołów reklamuje się z jednym składem a gra w innym * jakie zabawy prowadzą podczas oczepin - jeśli nie gustujesz w tych o nieco \"frywolniejszym\" charakterze, warto o tym wspomnieć, by uniknąć niepotrzebnych emocji podczas wesela * jak długie sety przewidują i jakie przerwy między nimi. Warto też poprosić o próbkę możliwości NA ŻYWO, nie z dvd czy cd. Oglądając dvd można powiedzieć, że kamera kiepsko nagrywała dźwięk i dlatego tak o brzmi, na płycie cd dobry dźwiękowiec za pomocą odpowiednich programów potrafi podrasować piosenkę, zatuszować błędy itp. Dlatego poproście o to, by coś zaśpiewali \"na żywo\". Będziecie wtedy wiedzieli, z jakim rodzajem muzyków weselnych macie do czynienia. Pozdrawiam :)

Gość wistar
Planujemy zamówić zespół, który był u koleżanki na weselu. Więc jest sprawdzony i wiemy, że grają ok i raczej żadnego numeru nie wytną. Ale pytam, bo przezorny zawsze ubezpieczony. Z tego co mówiła koleżanka, to jedynie był problem z tym, że umowę z niewiadomych względów podpisali na granie do 2.00, ale i tak zobowiązali się grać do rana.

wszystko to co napisał przedłużacz powinno znaleźć się w umowie i my właśnie taką podpisaliśmy. poza tym poprosiliśmy o dopisanie aneksu, w którym zawarliśmy jakie zabawy sobie życzymy, że nie chcemy piosenek/zabaw z podtekstem seksualnym i disco polo w nadmiarze. poza tym zaznaczyliśmy, że 1 piosenka ma być z cd, a podczas przerw i obiadu powinna być puszczana cicho spokojna muzyka. no i przede wszytskim ustaliliśmy z facetem jakie piosenki sobie życzymy, a jakich wolelibyśmy uniknąć (oczywiście nie ustaliliśmy całej setlisty tylko podaliśmy kilka naszych faworytów i antyfaworytów). aha i ustalcie sobie jak będą wyglądać oczepiny! my to również zawarliśmy w aneksie. a dlaczego tak zrobiliśmy? bo ja uważam, że każdy lubi co innego i tak naprawdę lepiej pewne sprawy wyjaśnić przed ślubem niż potem się denerwować :P

..Kapele mają druki umowy,warto dokładnie przeczytać,a w rubryce uwagi żądać wpisania ustaleń,które w formularzu umowy nie są jasno ujęte np.jakie zabawy,utwór na pierwszy taniec,forma oczepin,skład,instrumentarium kapeli/bo z tym różnie bywa/..itd.Zabrać kopię dokumentu i zachować do momentu zrealizowania umowy.:)

Gość umowa umową
umowa umową ale najwazniejsze jest zaufanie do kapeli bo jak oni Ci zadzwonia ze nie przyjada grac to Ty bedziesz miec po weselu im sie nic nie stanie jedynie nie zarobia to wtedy jaka by nie była umowa to Ci wesela nie wypali tak wiec zaufanie no i opinie osób u których grali jest najwazniejsze

...nie do końca jest to prawdą ...nawet taka umowa ma skutek cywilno-prawny:)

Gość no i co z tego ze
wiadomo ze skutek cywilno prawny ale jak sie wesele nie odbedzie to chy gorsza sprawa

ja mam w umowie zapisane, że jeśli zespół nie przyjedzie na wesele to płaci mi połowę ceny. jeśli ja nagle z nich zrezygnuje to muszę zapłacić "karę" w wysokości połowy wynagrodzenia. takie coś też powinno być zawarte w umowie.

Gość WOjtekkk84

Gość WOjtekkk84
Ja miałem przypadkiem , że Zespół nie chciał podpisać umowy , twierdził , że umowa ustna jest tak samo ważna. Grali super na przesłuchani , ale zrezygnowalismy.Nigdy nie am pewnosci czy nie wywiną numer. Wysłali śmieszny formularz mailem zatytułowany zamówienie ...w którym miałem wypełnić swoje dane i odesłać mailem. Bez odpisów bez szczegółów to nie jest ważne. Więc nie dajcie się naciąć ! Nie wynajmujemy Zespołu na umowę ustną, bo mogą Was wyrolować !